Berta Sándor

Egységes töltőt akarnak minden eszközhöz az európai parlamenti képviselők

Folyamatosan nő a gyártókra nehezedő nyomás.

Az európai parlamenti képviselők szeretnék, ha hatékonyan csökkenteni lehetne az elektromos és elektronikai hulladékok mennyiségét Európában, ezért a gyártókat arra akarják rávenni, hogy egységes töltőt fejlesszenek ki a mobil- és okostelefonokhoz, a táblagépekhez, az elektronikus könyvolvasókhoz és más készülékekhez.

A képviselők azt szeretnék, ha a kérdésben az Európai Bizottság egyre nagyobb nyomást helyezne a gyártókra, ezért szerették volna az álláspontjukat megismertetni Thierry Bretonnal, az Európai Unió belső piaci biztosával. Az érvelésük középpontjában az az adat áll, miszerint csak az EU-ban a régi töltőkábelek miatt évente 51 000 tonna elektronikai hulladék keletkezik. Az Európai Parlament az elképzelések alapján január végén fog szavazni a kérdésben és akkor hirdeti majd ki az álláspontját tartalmazó határozatot is.

Evelyne Gebhardt, az SPD európai uniós politikusa és az Európai Parlament Fogyasztóvédelmi Bizottságának tagja úgy vélte, hogy az Európai Bizottság eddigi törekvései, amelyek egy egységes töltő kifejlesztésére irányultak, nem voltak elegendőek. A képviselő azt a kérdést tette fel, hogy vajon mennyi időnek kell még eltelnie ahhoz, hogy az Európai Bizottság belássa, hogy az ipar a problémát nem fogja magától megoldani. Ezért nem szabad ezt a helyzetet elfogadni.

A téma már közel másfél évtizede húzódik az EU-ban. 2008 elején Hegyi Gyula európai parlamenti képviselő kezdeményezte, hogy az Európában forgalmazott mobiltelefonokhoz egységes töltőt és csatlakozót lehessen használni. Majd az EU 2009-ben, 2013-ban és 2018-ban is egységes töltőket akart, de az egészből eddig nem lett semmi. Ugyan 2009-ben 14 gyártó, köztük az Apple, a Huawei, a Nokia és a Samsung, írt alá egy önkéntes megállapodást arról, hogy 2011-ig egységesítik a töltőket, s a dokumentumot 2013-ban és 2014-ben is megújították, de mostanáig maradtak a Micro-USB- és az USB-C-portok, valamint az Apple saját szabványa az iPhone, az iPad és az iPod készülékekhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lammaer #11
    Mindig lesz újabb mert a technológiai fejlődés nem áll meg.
    De igazad van, valóban az adott időpontban szándékosan különcködőket (apple :) ) kéne megregulázni és probléma megoldva.
  • bon #10
    Laptop csatlakozok jórész szabványosak? Jó vicc, nem is tudom megszámolni hány féle alakúval és méretűvel szoktam találkozni.
  • kvp #9
    A micro usb ugy terjedt el, hogy a kinai kozponti bizottsag kimondta, hogy az a szabvanyos. Szerintetek az uj type c-t kik szabvanyositottak?

    A 230V-os dugo megoldva, van az europlug, azaz a ketpolusu foldeletlen vekony dugos, muanyagbevonatos szaru 10A-ig, meg van a schuko a nemet foldelt sullyesztett 16A-ig. Mindketto szabvanyos az EU-ban. (a valodi schuko dugokban van meg egy fembetetes lyuk is a foldelotuskes aljzatokhoz) Csak az angolok es svajc allt ellen, egyik se EU tag (meg/mar).

    A laptop csatlakozasok joreszt szabvanyosak, feszultseg es aram szerint vannak eltero dugok. Igy nem fognak 19V-ot dugni az 5V-os bemenetbe, de 2A-es tapot se a 10A-es fogyasztasu gepbe. Az usb type C egyebkent elvileg mar kezeli ezt is ha egyszer mindenki implementalja az usb-pd szabvanyt.
  • Cat #8
    Nagyon csak telefonban gondolkodtok, de szerintem ez sokkal komolyabb kérdés a notebookoknál, ahol még gyártón belül is eltérőek a csatlakozások.
    Utoljára szerkesztette: Cat, 2020.01.15. 15:39:55
  • HöfEE #7
    Pontosan. Csak az Apple lóg ki a sorból. Mondjuk ha kötelezöen egységesítenének és konkrétan mondjuk USB type C lenne kimondva mint univerzálisan kötelezöen használatos szabvány, akkor viszont pár év mulva, vagy egy évtized múlva (nem lehet tudni) elöjönne a probléma, hogy a technológiai fejlödés miatt új szabványra lenne szükség de nem tud idöben elterjedni a törvényi korlátok miatt. Ergo figyelemmel kellene követnie a tisztelt parlamenti képviselöknek a technikai újításokat, hogy adott esetben idöben át tudják nyomni az új törvényt.
  • stemplar #6
    a tech feljesztéshez pénz kell, 1 termékkel nem fognak sokat termelni, annyit visznek a piacra, amennyi gazdaságos. ha túl kevés, növelik, ha túl sok, csökkentik a választékot. szerencsére mindig van valaki, aki megveszi az újat, mert az mondjuk szebben néz ki, mint az előző.
  • Fefy #5
    "Egységes töltőt akarnak minden eszközhöz az európai parlamenti képviselők"

    Várjatok csak, nekem valami rémlik ezzel kapcsolatban:

    Először mini usb volt az eszközök többségén. Ezután jött a nagy egységesítés és pár kacatot leszámítva jött a microusb korszak. Most ezt kezdi leváltani a type-c csatlakozó, mivel forgatható a microusb-hez képest, valamint nagyobb töltőáramokra és sebességre is képes a csatlakozó.

    Miért is akarnak mégegy újabb valamit kitalálni??? Ha az alma is áttérne type-c-re, akkor kb csak a type-c és micro usb létezne, de utóbbi lassan kezd kihalni a type-c előnyei miatt, szóval egységes ez, csak a különcködőket (kisebbség) kellene tarkón rúgni.
  • Major #4
    Jelentem, a brit megoldva.
  • AcsMarci #3
    És a dugaljokkal mi van? Érdekes, hogy azokat a dolgokat, amiket a tagállamok a cégek basztatása nélkül, maguktól meg tudnának oldani, valahogy sosem akarják megváltoztatni. Jah, mert ahhoz nekik kéne dolgozniuk és nem mást ugráltatnának.
  • Zoliz #2
    Nekem bejön az olcsó Kínai töltő is, még nem robbant.
    Szabadkereskedelmet, mert a távolkeletiek nagyon tudnak ám!