Berta Sándor

Egységes adatpiacot tervez az EU

A szervezet így akarja letörni az amerikai IT-óriások uralmát.

A Reuters birtokába került javaslatcsomag alapján az Európai Unió azt tervezi, hogy valódi egységes belső piacot hoz létre az adatok számára azért, hogy eredményesen léphessen fel az olyan amerikai technológiai óriáscégek ellen, mint az Amazon, a Facebook és a Google. A tervezetben ugyan nem szerepelnek közelebbről megnevezett korlátozások a nagy online társaságok ellen, de az igen, hogy a cél az, hogy ezek a vállalatok ne gyakorolhassanak olyan mértékű ellenőrzést az adatok felett, mint napjainkban.

Az Európai Unió a szabad információcsere mellett száll síkra és és új szabályokat dolgozna ki a határokon átnyúló adatforgalom esetében is. A Reuters kiemelte, hogy a javaslatcsomag végső tartalma a tervezett február 19-i hivatalos bemutatóig még változhat. Az anyagban most többek között az olvasható, hogy jelenleg néhány nagy technológiai vállalat kezében van a globális adatmennyiség jelentős része. A tervezett új szabályok érintenék a gyártást, a klímavédelmet, az autóipart, az egészségügyet, a pénzügyi szolgáltatásokat, a mezőgazdaságot és az energiaszektort. További elképzelés, hogy a jövőben a piaci szereplők hozzáférhetnek majd az Európai Unió statisztikáihoz és cégadataihoz, valamint a földrajzi, a környezeti és a meteorológiai információkhoz.

A tervek között szerepel még, hogy megszüntetik az adatcserét akadályozó szabályokat és a nagy online platformok számára az EU megtiltaná, hogy egyoldalú feltételeket vezessenek be az információkhoz való hozzáférés és az adatok felhasználása területén. Az Európai Bizottság jelenleg még egy szakértői csoport bevonásával vizsgálja, hogy mekkora adatmennyiségeket gyűjtenek a nagy társaságok és azokat miként hasznosítják, illetve adják tovább. E tények alapján fogja a testület megvizsgálni, hogy miként lehet ezeket a kérdéseket a legjobban kezelni, akár előzetes szabályozás segítségével is azért, hogy a piacok nyitottak és tisztességesek maradjanak.

Tavaly novemberben mutatta be Peter Altmaier német gazdasági miniszter a Gaia X nevű európai felhőkörnyezetet, amelynek a célja egy nagy teljesítményű, versenyképes, biztonságos és a bizalmat gerjesztő európai rendszer létrehozása. Az elképzelések alapján számos kisebb és nagyobb vállalkozás szerverkapacitásait kötnék össze egymással azért, hogy az adatokat biztonságosan és felelősségteljesen lehessen megőrizni, hozzáférhetővé tenni és megosztani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sydra #1
    Senkit ne tévesszen meg. Ez csak az állami kontrollról és a cenzúráról szól. A versenyképességre negatív hatással lesz.