Berta Sándor

Kiterjesztett valóság szemüveget készít a Magic Leap

Az eszközből több millió darabot gyárthatnak. A cégeknél egyre jobban előtérbe kerülnek a virtuális valósághoz kapcsolódó megoldások.

A Magic Leap egy olyan 3D-szemüveget készít, amely a digitális tárgyakat úgy jeleníti meg mintha azok valóságosak lennének. A technológia a holografikus képeket közvetlenül a felhasználó retinájára vetíti ki, ezáltal az élmény sokkal részletesebb és intenzívebb a hagyományos módszereknél. Ugyan társaság technológiája némileg megelőzte konkurenseit, de megoldása mégis mindig némileg a háttérben volt, közel sem kapott akkora publicitást, mint a vetélytársak termékei. A virtuális valóság szemüvegek és más eszközök rendkívül hasznos kiegészítők a vállalatok életében, hiszen nem csupán a munkát könnyíthetik meg, hanem bepillantást engedhetnek például egy cég életébe.

Rony Abovitz, a vállalat vezérigazgatója most azt közölte, hogy kibéreltek egy régi Motorola-üzemet és ott hamarosan elkezdődhet a több millió kiterjesztett valóság szemüveg gyártása. Abovitz elmondta, hogy az új platformmal ugyanazokat a dolgokat lehet majd megtenni, mint egy okostelefonnal. Emellett különböző fejlesztőkkel működnek együtt, hogy már a kezdetekkor számos alkalmazást, például játékokat kínálhassanak a termékhez.


Ugyanakkor a megjelenési időpontot még nem lehet tudni, miként azt sem, hogy az eszköz hogyan fog kinézni és a pontos működéséről sincsenek még információk. Pénzük mindenesetre lesz elég, hiszen tavaly októberben a Google, a Qualcomm, a Legendary Entertainment Inc., a KKR, a Vulcan Inc., a Kleiner Perkins Caufield & Byers, Andreessen Horowitz és az Obvious Ventures vállalatok összesen 542 millió dollárral támogatták a Magic Leapet, amelynek az értéke így megközelítette a kétmilliárd dollárt.

A piac nem lufi, a virtuális valóságban az a legnagyobb potenciál, hogy a nehezen megmutatható termékeket vagy eljárásokat is képes az emberek számára bemutatni. Oliver Erb, az ENBW személyzeti referense az év eleje óta alkalmazza az új munkaerő felvételekor a virtuális valóság megoldásokat. Az érdeklődők a világhálón is megtekinthetik, hogy mi várja őket a konszern képzési műhelyeiben.

Az ötlet két évvel ezelőtt merült fel először, de akkor a technika még kísérleti jellegű volt és nagyon drága. Napjainkban már nincs szükség másra, mint egy panorámakamerára, amely képes jó minőségű felvételeket készíteni, a munkavállalóknak pedig elegendő egy virtuális valóság szemüveget felvenniük, de akár egy okostelefon is elég lehet. Erb és csapata megfelelő videókat is készített, amelyek megmutatják a gépeket kezelő vagy éppen a fémdarabokat mérő munkatársakat. Amennyiben valaki virtuális valóság szemüveggel tekinti meg az anyagokat, akkor olyan érzése támad, hogy ő is ott van üzemben és gyakorlatilag minden helyiségben szétnézhet.

Erb szerint ilyen módon rendkívül sokat lehet megmutatni a társaság életéből és a virtuális valóság teljesen új perspektívákat nyithat. A munkavállalók - különösen a fiatalok - szeretnének a munkahelyükről minél többet megtudni, erre pedig az új megoldásokkal lehetőség van. Egy szimulációs teremben a gyártási eljárások bonyolult folyamatai is megjeleníthetők. Meggyőződése, hogy az új technika 2-3 éven belül elterjedhet és az sem véletlen, hogy pont azok a konszernek számítanak úttörőnek ezen a területen, amelyeknél hiány van a képzett munkaerőből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #5
    "alapból jó lenne, fov nélkül is"

    + hype nélkül is,

    "vr-sisak az újrahasznosított mobildisplayével meg vicc ilyen szempontból"

    ott meg a fov a hype, lévén alaptalan állításra támaszkodnak mikor 4k-t meg stb-t emlegetnek (majd akkor jó lesz ,lol)
    ui. az a 4k megy a kukába onnantól kezdve hogy ott az a kőkorszaki optika meg mechanikus ipd meg offset alapú sztereo, ami nevetséges.
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2015.10.24. 14:19:51
  • Sir Cryalot #4
    #2-re:
    Ha az a sötétítgetés úgy működne ahogy bemesélni igyekszenek az magában százbillió dolláros üzlet, állítható átszűrődésű ablakok borításához éppúgy épületeknél mint járműveknél , szóval kicsit meredek ez az egész.

    Itt már azért erős félhomályban demoztak és nem volt az irodában túl nagy mozgolódás sem, szóval a sötétítés része elégvalószínű hype ,
    anélkül meg nincs magas kontraszt csak fekete háttér előtt,
    viszont ha lenne megint pixelnélküli display mint a crt volt az megintcsak alapból jó lenne, fov nélkül is, vr-sisak az újrahasznosított mobildisplayével meg vicc ilyen szempontból -vagy homályos vagy keretespixeles és még egyenes vonal sincs (!?).
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2015.10.23. 23:26:29
  • Inquisitor #3
    Májusban lemondtak egy rangos bemutatót, most várható helyette valami október végén, november elején. Ehhez "teaser" a fenti videó is. Másrészt azt mondták akkor még nem voltak "készen", de most már nemsokára több millió eszközzel árasztják el a világot. Ha csak fele annyira jó lesz, mint sejtetik tök mindegy mikor jön ki, robbani fog. Minden esetre a demo egyik feltöltött verzióját egy teszter rakta fel és ott csak annyit írt biztosra, hogy a FOV, a kép minősége és a képen a fekete rész sokkal jobb mint a HoloLens. Majd meglátjuk.
  • Sir Cryalot #2
    A google a motorola mobil üzletágát vette meg , a félvezetőgyártó részleget nem ,

    ezzel eleddig meg ott tartanak hogy elképzelés van róla hogy szemüveg formában is lehet egyszer gyártani ,(ahogy elvileg 110kg-s crt projektort is lehet zsebprojektor formátumban gyártani :D ) addig még lesz pár hírecske amíg az lejön a gyártósorról,

    abból lehet sejteni hogy hol tartanak vele , hogy a visszaajövőbe felhajtósdiba nem másztak bele, ami vélhetően nem a nagyarcon múlt.
  • Inquisitor #1
    Ha a Google a Magic Leap fő befektetője (tulajdonosa) és ők vették meg a Motorolát, akkor miért kell bérelni az üzemet? Kis "adóoptimalizáló" cégek közti körbeszámlázás? ;)
    Ha a spéci "kijelző" gyártására direkt egy üzemet húztak fel Izraelben, akkor a Motorola üzemben már a végtermék összeszerelése várható?
    Azért egy korrekt AR szemüveg ezer más fontos vagy szórakoztató dologra használható amik érdekesebbek a cikkben leírt gyárlátogatásnál. Mondjuk oktatás. Az a bemutatóterem padlójából felugró bálna kép például sokat sejtett e téren.