Berta Sándor

Németország korlátozná az IT-óriások piaci hatalmát

A helyi kormány törvénytervezetéből a felhasználók profitálhatnának.

A német gazdasági minisztérium szigorítani akarja a piacot meghatározó vállalatokra vonatkozó versenyjogi törvényt. A digitalizálási törvénytervezet értelmében a jövőben sokkal szigorúbb előírások vonatkoznának az olyan IT-konszernek, mint az Amazon, az Apple, a Facebook vagy a Google piaci magatartására. Ezzel párhuzamosan erősítenék az innovációs esélyeket, valamint a vállalkozások piac- és adathozzáférési lehetőségeit. Megakadályoznák a digitális monopóliumok kialakulását, viszont megkönnyítenék a cégek fúzióját a kisebb piacokon és javítanának a felhasználók szolgáltatóváltási lehetőségein is.

A 153 oldalas dokumentumban szerepel még az is, hogy a Szövetségi Versenyhivatal bizonyos esetekben kötelezheti az IT-óriásokat arra, hogy a saját ajánlataikat másképp kezeljék, mint a vetélytársak ajánlatait, s megnehezítheti nekik a termékek, a szolgáltatások vagy az adathordozhatóság interoperabilitását. Emellett a hatóság megtilthatja, hogy az érintett társaságok a bizonyos adatokhoz való hozzáférésnek köszönhetően tovább erősítsék a piaci pozíciójukat vagy megakadályozzák más szereplők belépését egy piacra.

Német politikusok tavaly októberben azt jelezték, hogy feldaraboltatnák az IT-óriásokat. Az elsődleges célpont a Facebook lenne, de a többi meghatározó vállalat sem lenne biztonságban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #4
  Eső után köpönyeg. Tizenöt évvel ezelőtt még lehetett volna, ma már ez NEM FOG SIKERÜLNI.
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.10.11. 18:59:08
 • end3 #3
  Tegyem hozzá, árgus szemeiket azokra a "fúziókra" vessék, amelyekben a még megmaradt és értékes európai szoftver-megoldások, vagy webes szolgáltatások amerikai cégek általi felvásárlására irányuló szándékot kellene tolerálni. Természetesen zéró toleranciával...
 • kvp #2
  Se az amerikai, se a kinai cegekre nincs semmilyen befolyasuk. Csak kitiltani tudnak oket Nemetorszagbol (azaz a teljes EU-bol, mert ugyebar kozos piac van), de azzal csak annyit ernenek el, hogy a valasztok partallastol fuggetlenul gyujtanak rajuk a Reichstag uvegkupolajat. A buntetesek es a kulonbozo hatarozatak eddig is teljesen hatastalanok voltak a nemzetkozi cegekkel szemben es csak a sajat belfoldi cegeiket tudtak vele padlora kuldeni (lasd: Siemens es Alstom fuzio megakadalyozasa).
 • gombabácsi #1
  viszont a kínai gigacégeket senki se fogja korlátozni...