Gyurkity Péter

Nem tud kitörni az alsókategóriából a Nokia márka

Jön az új csúcs-Nokia, ehhez pedig saját hajlítható telefon csatlakozik, de csak a hagyományos mobiloknál van sikerük.

A napokban már olvashattunk arról, hogy kifejezetten jól sikerült az Apple ünnepi szezonja, miközben a két legnagyobb gyártó is jól szerepelt, az LG pedig folytatta mélyrepülését. A Nokia-telefonok kapcsán is befutottak az új adatok, ezek alapján pedig a HMD Global szintén szomorkodhat, bár nem mindenhol állnak rosszul. A Counterpoint Research felmérésében sorra veszi a nagyobb telefongyártók fontosabb eredményeit.

Mivel a nagyok számait korábban mi is kielemeztük, érdemes egy pillantást vetni a finn illetőségű cég adataira, ebből ugyanis egy némileg lehangoló kép rajzolódik ki. Kiderül többek között, hogy a HMD a tavalyi évben mindössze 12,9 millió Nokia-okostelefont szállított le, ami egy meglehetősen nagy, egészen pontosan 27 százalékos visszaesést jelent a 2018-as évhez képest, annak ellenére, hogy tavaly az amerikai piacra is beléptek, valamint több új megoldást (így például a Nokia 6.2 és a Nokia 7.2) hivatalos bemutatójára is sort kerítettek.


Érdekes módon éppen az ünnepi szezon, vagyis a tavalyi utolsó negyedév sikerült a legrosszabbra, ez ugyanis 2017 harmadik negyede óta a legalacsonyabb eladási adatokat produkálta számukra, alig 2,8 millió készülékkel, az egy évhez korábbi számhoz képest pedig 41 százalékos zuhanással. Nagyon úgy tűnik, hogy a vásárlók fantáziáját nem indították be az új fejlesztések, ezeket vagyis túl drágán, avagy nem túl vonzó jellemzőkkel dobták piacra, bár a helyzet nem mindenhol ennyire rossz, hiszen a hagyományos mobiltelefonok terén továbbra is jóval nagyobb eladási adatokat tudnak produkálni. Itt tavaly csaknem 54 millió darabot szállítottak le, és bár 2018-hoz képest ez is 17 százalékkal rosszabb eredmény, van némi remény a fordulatra.

A tavalyi második negyedév óta ugyanis itt folyamatos a növekedés, ez pedig a várakozások szerint idén is folytatódni fog, vagyis a cég nem teljesen reménytelen helyzettel áll szemben. A HMD Global kapcsán már egy ideje tudjuk, hogy dolgoznak a soron következő csúcskategóriás megoldáson, amely még az idei évben befuthat. Ez a friss hírek szerint is így lesz, viszont a jelek szerint több másik változattal is készülnek, amelyek ennél korábban felbukkanhatnak.


A prémium kategóriában az eredetileg tervezett, ám végül piacra nem dobott Nokia 9.1 PureView helyett a Nokia 9.2 PureView jelenik majd meg, a külsős beszámoló alapján pedig erre az év közepe felé, esetleg a szeptemberi IFA alatt kerülhet sor. A telefon a legújabb Snapdragon 865 chippel, 5G-támogatással, valamint a Toshiba által leszállított, kiemelkedő minőséget biztosító hátoldali kameramodullal, egy másik értesülés szerint pedig ehhez 48 megapixeles szelfikamera és a vezetéknélküli töltés csatlakozna, miközben a hagyományos jack-dugót már elhagynák – egyelőre azonban még nem teljesen biztos, hogy mindez meg is valósul.

Saját hajlítható telefonjuk is lesz, amely egy további forrás szerint korai prototípus formájában már 2019 közepén elkészült, decemberben pedig nagyjából minden össze is állt a megjelenéshez. Kétszeresen, Z-alakban lenne hajlítható a megoldás, viszont még erre sem vehetünk mérget, hiszen a finn gyártó egyelőre hallgat. Valószínűleg még e hónap végén több szerényebb példányt is megismerhetünk majd, ugyanis befuthat a tavalyra ígért Nokia 5.2 (a Snapdragon 632 chippel, 3 GB memóriával, 32 GB-os tárolóval, 6,2 hüvelykes LCD-kijelzővel, 8 megapixeles szelfikamerával, 16 és 8 megapixeles hátoldali modullal, 169 eurós áron), a családon belül a Nokia 1.3 lenne az új legolcsóbb készülék (79 euróért kínálna 6 hüvelykes kijelzőt, MediaTek-chipet, 1 GB memóriát és 8 GB-os tárolót, valamint az Android 10 Go Edition szoftvert), de készül egy úgynevezett Original Series Nokia-telefon is, amely jó eséllyel egy klasszikus típus frissített változataként jelenik majd meg.

Érkezőben van továbbá a Nokia 8.2 5G-változata is, amely alacsonyabb áron, 495 euróért biztosítaná ezt az opciót, a Snapdragon 765 chipre támaszkodva, 6 GB RAM és egy 128 GB-os tároló, 64 megapixeles szelfikamera, hátoldali ujjlenyomat-olvasó, a hagyományos jack-dugó, az alap Android 10 és az Android One, valamint egy 3500 mAh-s akkumulátor kíséretében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #4
    Azért a xiaomi már rég kiemelkedett abból a tömegből.
    Dogee/homtom hasonló névtelen telefonokat én pl nem vennék de xiaomit bármikor.
    Utoljára szerkesztette: zola2000, 2020.02.22. 09:35:57
  • fade2black #3
    húzónévnek húzónév ezért is licenszeli a nevet a HMD.

    A probléma, hogy HMD elfelejtette frissíteni a termékkínálatát, ár/értékben lemaradt. Pedig az nem kérdés, hogy átlag sokkal inkább veszi meg uazt a HWt Nokia mint doogee, xioami vagy univa felirattal.
  • Negritis #2
    a Nokia mint cég már rég elengedte, a HMD global csinálja a Nokia pedig licenszeli ...
  • csicso82 #1
    El kellene már engednia a NOKIA cégnek ezt a telefonkészülék dolgot, nyomják ezerrel a hálózatépítést.
    A NOKIA név már korántsem húzónév a telefonok piacán amit jelenleg az Iphone, Huawei, Samsung, Xiaomi ural.