Berta Sándor

Kínai leány­vállalatot alapít a GitHub

Az oldal így akarja megvédeni a kínai ügyfeleit az amerikai szankcióktól és azok hatásaitól.

A GitHub a világ legnagyobb nyílt forráskódú szoftverplatformja és tavaly júniusban került a Microsoft tulajdonába. A társaság 7,5 milliárd dollárért vásárolta meg a céget, amely megtartotta az önállóságát, s amelynek új vezetője Nat Friedman, a Xamarin alapítója, egyben a Microsoft alelnöke lett. Most Erica Brescia, a társaság ügyvezető igazgatója bejelentette, hogy azért, hogy a kínai ügyfeleiket megvédjék az Amerikai Egyesült Államok részéről Kína ellen kiszabott gazdasági szankcióktól és azok hatásaitól, egy helyi leányvállalat létrehozását tervezik.

Az elsődleges cél egy teljesen külföldi tulajdonban lévő vállalkozás megalapítása, majd utána megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy egy olyan közös céget hozzanak létre, amely a kínai GitHub-tartalmakat kezeli. A kínai fejlesztők korábban aggodalmaikat fejezték ki amiatt, hogy az amerikai kormány exportszankcióinak köszönhetően elveszíthetik a GitHub rendszeréhez való hozzáférésüket. Az új társaság ezekre az aggodalmakra igyekezne megnyugtató választ adni.

A portál közölte, hogy a kínai kabinetnek az a törekvése, hogy a helyi fejlesztők az eddiginél többet dolgozzanak nyílt forráskódú programokkal, hogy így védjék meg magukat azzal a kockázattal szemben, hogy bármikor elvághatják őket az USA-ban készített alkalmazásoktól. A platform nélkül a kínai vállalatok elveszítenék a hozzáférésüket a nyílt forráskódú szoftverekhez és azok forráskódjaihoz, s ezáltal veszélybe kerülnének a saját nyílt forráskódú programjaik és azok jövője. Miközben más technológiai konszernek bezárták a kínai felhasználók előtt a kapuikat, a GitHub továbbra is hozzáférhető maradt a számukra.

Brescia adatai alapján a nyílt forráskód rendkívül népszerű Kínában és úgy vélte, hogy az ázsiai államban ez a terület komoly stratégiai lendületet kapott, mert lehetővé teszi a helyi szakembereknek, hogy kapcsolatba lépjenek a fejlesztői világ többi részével anélkül, hogy szabadalmaztatott technológiákra kellene építeniük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!