Berta Sándor

A Microsofté a GitHub

A redmondi konszern tulajdonába került a világ legnagyobb nyílt forráskódú szoftverplatformja.

Beigazolódtak azok a korábbi hírek, amelyek szerint a Microsoft a GitHub szoftverfejlesztő platformja felvásárlására készült. Most ugyanis hivatalossá vált, hogy a Microsoft 7,5 milliárd dollárért megvásárolta a GitHubot, amely megtartja az önállóságát és a függetlenségét, s amelynek új vezetője Nat Friedman, a Xamarin alapítója, egyben a Microsoft alelnöke lesz. Chris Wanstrath, a GitHub eddigi vezetője a jövőben Scott Guthrie alelnök alá tartozik majd és stratégiai szoftverkezdeményezéseken fog dolgozni.

Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója igyekezett megnyugtatni a felhasználókat és a fejlesztőket, s azt az érzést próbálta meg erősíteni, hogy senkinek sem kell tartania a platform új tulajdonosától. Az óriáscég a jövőben úgy tekint magára, mint annak a 28 millió fejlesztőnek a "kísérőjére", akik otthonra leltek a GitHubon.

A menedzser kiemelte, hogy a Microsoft egy olyan vállalat, amely a fejlesztőket tekinti elsődlegesnek és azáltal, hogy a egyesítették erőiket a platformmal, erősítették az elkötelezettségüket a fejlesztői szabadsággal, a nyitottsággal és az innovációval kapcsolatban. Tisztában vannak azzal, hogy ezzel a megállapodással felelősséget kell vállalniuk a nyílt forráskódú fejlesztéssel foglalkozó közösségért és minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy minden fejlesztő részt vehessen a világ legfontosabb kihívásainak megoldásában.

A tranzakciótól a Microsoft azt várja, hogy az felgyorsítja a platform növekedését, s egyúttal új célközönséget jelenthet a fejlesztői eszközei és a szolgáltatásai számára. A megállapodás értelmében a cég a GitHub tulajdonjogáért 7,5 milliárd dollárnyi Microsoft részvénnyel fizet. A tranzakció a pénzügyi feltételek teljesülésével és a versenyfelügyeleti eljárás lezárulása után, várhatóan az év végén lép hatályba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tikal #19
  A GitHub mióta non profit szervezet? A céges ügyfelekből élnek mint Netflix, Apple, Twitter, Spotify stb. Mellesleg az utóbbi években a Microsoft volt a legnagyobb hozzájáruló, lenyomva pl a Google-t is. A GitHub meg nem fejleszt semmit, max a saját kódját ami nem open-source...

  Gondolom majd valamelyik céges jogász észreveszi ha megváltozik az ÁSZF, és akkor majd a nagy cégek mind otthagyják :)
 • dyra #18
  Nem! Csak amihez hozzányúl sz*rrá változik. Nem várom meg.
  Utoljára szerkesztette: dyra, 2018.06.06. 11:48:32
 • mrzed001 #17
  Ahhoz képest, hogy 2005-től dumcsiztunk a végtelen határok topicban ... na ja, öreg motoros vagyok :D

  Amúgy pont a SkypeTV megszüntetése ami hatalmas pofon volt MS-től.
  Azóta sincs egyetlen normális progi sem az okos tv-kre. Nincs alternatíva. Nincs konkurencia.
  Akkor miért tették ezt a teljesen illogikus lépést ???

  Mára van egy néha működő TellyBeam, és ennyi.
 • Macropus Rufus #16
  Azért ilyenkor mindíg érdekel az, hogy egy profit orientált cég, miért fektet vagyonokat egy non profit cégbe. Ami ráadásúl nyílt kódokat fejleszt, amiből szintén nincsen zsé...
  Ennek így első ránézésre nincs értelme. Ha csak az nem, hogy (amit már lent említettek), a ászf-ben benne lesz egy sor, hogy a feltőtött kódik az MS szellemi tulajdonát képezik. Ebből viszont már lehet zsét termelni.
 • Major #15
  Egyértelmű, hogy az MS a te privád kódjaid miatt vásárolta meg a GitHubot.
 • Major #14
  Biztos valami régi motoros lehetsz, hogy ha a Skype-ot siratod.
 • dyra #13
  na akkor ennyit a github-ról. Megyek át a gitlabra.
 • Tikal #12
  Nem vettem észre mivel nem használom már vagy 5-6 éve, ezért kérdeztem :)
 • mrzed001 #11
  Órákon át lehetne sorolni, hogy mi lett a skype-al.
  Egy jól működő rendszerből sikerült egy használhatatlan f.st csinálniuk.
  Ha nem vetted volna észre, a skype programban külön gomb van ami böngészőben nyitja a "miért is áll a skype" lapot. Ott van, hogy most 2 napja üzenetet nem lehet küldeni, hívások nem indulnak 3 napja.
  Nem vicc, én is így találtam meg a progiba, hogy nem ment 2 napja és végignyomogattam a menüt.

  És akkor jöhet a melankolikus zene, és a visszaemlékezések, hogy miért is volt jobb régen a skype:
  - online: ahogy váltottad, változott mindenkinél állapotod. Most van hogy tudom már 4 órája le lett állítva a laptop, és még mindig online, vagy nincs a gépnél állapotban van.
  (extraként: régen az illető IP címét is kiírta)
  - chat: még a régi win mobil 5.0-5.5-ös telón is 2mp-en belül érkeztek az üzenetek. Ma droid és win változatnál is megesik, hogy 10 perc után érkezik meg egy. Nem épp live chat ...
  - chat2: régen közvetlen kommunikáció volt a kliensek között, titkosított. Ma minden megy MS szerverre (talán ezért is olyan lassú néha). Biztonság, magánszféra? NULLA.
  - chat3: kép küldésnél droidon lerontja azt (win is). Külön trükkökkel lehet képet eredeti méretben átküldeni. Why? Mert eltárolják, és drága a hely.
  - SkypeTV: Volt, ment LG és Samu tévéken is. Fasza, ésszerű volt. Gyártók csináltak direkt kamerás TV-ket, vették is userek. Aztán MS fogta és letiltatta, frissítéssel töröltette minden TV-ről a skype-ot (amelyiken volt, onnan is).

  ... nem sorolnám tovább.
  Szóval tényleg vicc, hogy a régi ami még XP és Winmobile5.5 és 6 alatt futott jobb és stabilabb volt, mint a giga memóriás droid-W10 páros.

  Ezek alapján én is temetem a GitHub-ot.
 • Tikal #10
  Adták volna a Google-nek, hogy aztán minden repo megtekintés után kapjam a célzott hirdetéseket :D