Berta Sándor

Kína a cégekre is kiterjeszti a szociális kredit­rendszert

Nehéz helyzetbe kerülhetnek az ázsiai államban befektető vállalkozások.

Peking egy úgynevezett szociális kreditrendszer bevezetését tervezi 2020-ban és az úgy fog működni, hogy aki jól viselkedik, jutalmakat kap, aki nem, az büntetéseket. Most ismertté vált, hogy a szociális kreditrendszer nem csupán a magánszemélyekre vonatkozik majd, hanem a vállalatokra is. Az elképzelést Jörg Wuttke, a BASF vezető képviselője, egyben az Európai Kereskedelmi Kamara pekingi elnöke ismertette.

A kamara kiadta az új jelentését, amelynek fő témája a kínai szociális kreditrendszer. A menedzser szó szerint úgy fogalmazott, hogy "leestek a székről", amikor ő és a csapata tagjai a helyi szakértőknek köszönhetően megtudták, hogy mit tervez a következő években a kínai kormány. Radikális változások várhatók és rendkívül aggasztó az, hogy milyen mértékben változhatnak meg a kínai viszonyok. A szociális kreditrendszer túlzás nélkül az egyes társaságok "életéről és haláláról" dönt majd.

Kínában már most is minősítik az egyes piaci szereplőket, a jövőben ezeket az értékeléseket összesíteni fogják és a folyamat során több mint 300 különböző szempontot vesznek majd figyelembe. A beérkező adatokat számítógépes algoritmus fogja kiértékelni és a végén kiadja majd a pontszámot, amely az adott cég jövőjéről dönt. A magasabb pontszámok alacsonyabb helyi adókat, jobb hitelfeltételeket, egyszerűbb piacra lépést és több közbeszerzési lehetőséget fognak jelenteni, míg az alacsonyabb pontszámok mindezeknek az ellenkezőjét, sőt, akár hozzájárulhatnak ahhoz is, hogy egy-egy vállalkozás kikerüljön az adott piacról.

A kamara álláspontja szerint a megoldásnak lehetnek előnyei is, például, hogy minden vállalat elvileg egyenlő lesz és ha az egyik beszállító vét a szabályok ellen, akkor a megrendelő fog szenvedni emiatt. A rosszabb pontszámokhoz hozzájárulhatnak a munkavédelmi hiányosságok, az adózási visszásságok és a biztonsági előírások megsértései is. Sőt, az egyes társaságok a vezetők negatív minősítéseit szintén megérzik majd.

Ami problémát jelenthet még, hogy a szociális kreditrendszerre az európai cégek jelentős része nincs felkészülve, a német vállalkozások közül például 10-ből 7-nél ez a helyzet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #32
    Nem akarod ezt érteni, hagyjuk.
  • TokraFan #31
    Remélem azért érzed a mérhetetlen kettős mércét, amivel dolgozol. Ha most a nyugatról lenne szó, akkor papolnál itt az erkölcsről, meg szeretet vallásról, becsületről satöbbi, de ha a trágya kína vagy az oroszok vannak soron, akkor kit érdekel mit csinálnak, ki nem szarja le... Grat!

    "Ugyanezt mi is csináljuk itt Európában."

    Azért Te mesterien ferdítesz. Persze, hogy minden országban vannak gondok, de egyenlőség jelet tenni Európa és kína közé az emberi jogok kapcsán, az több mint ostobaság!
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.08.31. 23:32:24
  • ostoros #30
    "Én abban reménykedem, hogy Kínában is idővel jön egy józan vezetés, aztán ugyanolyan változás történik mint ami megtörtént Spanyolországban, Dél Koreában vagy itt kelet európában. "

    Két eset lehetséges. Vagy eljön egy ilyen vezetés, és jelcin módjára csinál egy összeomlást, amit majd egy kínai Putyin fog helyre rakni, vagy pedig a kínaiak győznek, és onnantól kezdve már az európai sajtó nem meri többé kritizálni őket, és bármit csinál Kína, az józan, demokratikus és nagyon frankó lesz...
  • ostoros #29
    Ugyanezt mi is csináljuk itt Európában. A hivatalnok is takarózik a törvényekkel, szabályozásokkal, statisztikákkal, stb.-vel, a lényeg, hogy téged ne kelljen emberként kezelni, mert csak egy szám vagy. Üdv a való világban!

    "Ha kiszűr a rendszer, hát így jártál, ezt dobta az 'ALGORITMUS'... Kihez mész panaszkodni, kit perelsz be? Egy 'algoritmus'-hoz nem lehet bemenni az irodájába, nem lehet rárúgni az ajtót, személyesen megkeresni.."
    Mert most kihez tudsz bemenni, mi? Besétálhatsz Orbánhoz, vagy Szíjgyártóhoz, Vargához? Még jó hogy nem.

    "Az, hogy valójában ki, mikor, hol, mit, és hogy módosítja a háttérben azokat a biteket, az már gyakorlatilag felderíthetetlen, tehát a valódi irányítóknak ez egy plusz új, szuper 'védvonal', abszolút megfoghatatlan..."
    Min ahogy a rendeletekről sincs halvány fogalmunk sem, hogy amúgy milyen mögöttes célt szolgálnak.

    "Kínában most tesztelik ezt az új dolgot, és biztos vagyok benne, hogy ha Kínában végigviszik ezt, a világ más autokrata babérokra törő populista vezetői szintén be fogják vezetni mihelyst tudják. "
    Biztosíthatlak, ha beválik, a "demokráciák" is ugyanúgy be fogják vezetni.

    " Hölgyeim, és Uraim, üdvözlöm önöket a TOTÁLIS KISZOLGÁLTATOTTSÁG KORÁBAN... "
    Ez pedig univerzális, nem csak Kínára vonatkozik.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.08.31. 21:21:48
  • ostoros #28
    És? Pont leszarják a véleményedet. Meg az enyémet is.

    Mellesleg nem csak ők szarják le, hanem úgy a magyar, ahogy az európai politikusok is.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.08.31. 21:14:43
  • ostoros #27
    "Kínában most pont megállt a gazdasági növekedés." Nem igaz.

    A többi pedig a mi társadalmunkra is nagyrészt igaz.
  • zola2000 #26
    Én abban reménykedem, hogy Kínában is idővel jön egy józan vezetés, aztán ugyanolyan változás történik mint ami megtörtént Spanyolországban, Dél Koreában vagy itt kelet európában.

    Hozzáteszem hogy nyugaton is egyre több antidemokratikus trendet látok manapság egyelőre összehasonlíthatatlan a kommunista Kínával
    (illetve attól függ miről van szó egyik amerikai állam alapító szerint "a demokrácia olyan amikor két farkas és egy bárány megszavazza mi legyen a vacsora" aztán úgy írta meg az alkotmányt hogy ez ne fordulhasson elő)
  • 1519 #25
    'Ostoros', Kínában most pont megállt a gazdasági növekedés...nem beszélve arról, hogy mennyire éreznéd magad jól egy olyan - egyébként gazdaságilag lehet kifelé jól teljesítő - rendszerben, ahol (rab)szolgaként élsz, ahol az elnyomás, az állandó megfigyelés, a totális kiszolgáltatottság (ha egyáltalán el tudod képzelni mi az) az úr.
    Még azt is figyeli a rendszer, hogy a boltban mit nézel meg, mit veszel le a polcról, mit eszel, mit iszol, átmentél-e pirosban, hányszor voltál az asszonnyal, nyilván az összes üzenetedet is olvassák, sőt olyan is működik, hogy mások is értékelhetnek, jelenthetnek rólad, sőt, ha valakinek nem jön össze valami, akkor azt a környezetében élőkkel is tudatja a rendszer, hogy a szégyen teljes legyen...
    (Ismerősen hangzanak ezek a dolgok, valami felrémlik, nem?)
    Nem hiszem, hogy BÁRKI szeretne ilyen rendszerben élni...
    Utoljára szerkesztette: 1519, 2019.08.31. 07:57:03
  • 1519 #24
    Azt ugye senki nem hiszi el, hogy egy ilyen rendszer majd pusztán fennkölt, emberek fölé emelkedő abszolut pártatlan, és becsületes lesz... Ha,ha,ha...
    Sajnos ami most Kínában zajlik, azt egy 'sötét jövő' kezdete, ami ellen sokkal nehezebb 'harcolni', vagy bármit tenni, amelyben sokkal nehezebben megfoghatóak a háttérben álló felelősök, akik a rendszert mozgatják, hiszen egy ALGORITMUS megfoghatatlan, azt nem lehet plakátokon, TV-ben, tüntetéseken skandálva szidni, politikai ellenfélként kezelni, egy algoritmust nem lehet perelni...
    Pont ez a lényege: egy 'algoritmus' mögé könnyebben el tudnak rejtőzni, akik valójában mozgatják a szálakat a háttérből.
    Ha kiszűr a rendszer, hát így jártál, ezt dobta az 'ALGORITMUS'... Kihez mész panaszkodni, kit perelsz be? Egy 'algoritmus'-hoz nem lehet bemenni az irodájába, nem lehet rárúgni az ajtót, személyesen megkeresni..
    Az, hogy valójában ki, mikor, hol, mit, és hogy módosítja a háttérben azokat a biteket, az már gyakorlatilag felderíthetetlen, tehát a valódi irányítóknak ez egy plusz új, szuper 'védvonal', abszolút megfoghatatlan...
    És ne legyünk naivak: ezt is ugyanúgy manipulálni fogják különböző hatalmi, politikai, vagy önös érdekek szerint, mint bármi más döntéshozó dolgot.
    Kínában most tesztelik ezt az új dolgot, és biztos vagyok benne, hogy ha Kínában végigviszik ezt, a világ más autokrata babérokra törő populista vezetői szintén be fogják vezetni mihelyst tudják.

    Hölgyeim, és Uraim, üdvözlöm önöket a TOTÁLIS KISZOLGÁLTATOTTSÁG KORÁBAN...
    :(
    Utoljára szerkesztette: 1519, 2019.08.31. 07:45:04
  • TokraFan #23
    Nem csinálnak mindent szarul. Például lopni, kémkedni, és elítéltek szerveivel kereskedni azt nagyon tudnak.