Berta Sándor

Hatályba léptek az új büntetővámok Kína ellen

Trump szerint a kereskedelmi vitából az Egyesült Államok kerül ki majd győztesen. A szeptemberre kilátásba helyezett további tarifaemeléseket várhatóan szintén életbe léptetik.

Az Amerikai Egyesült Államok szeptember elsejétől már nem 10, hanem 25 százalékos büntetővámokkal sújt bizonyos Kínában gyártott és az USA-ba importált termékeket. Az intézkedés az olyan nagy amerikai cégeket és készülékeiket is érinti, mint az Apple, a Google és a Microsoft. A The Wall Street Journal és az AppleInsider azt írta, hogy a lépés az Apple összes eszközét érinti, így nem csupán az iPhone, az iPad, a HomePod és az AirPods készülékeket, hanem a Mac számítógépeket is. Ráadásul december 15-től szintén hasonló intézkedésre lehet számítani.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az IT-óriások miként fognak reagálni Donald Trump kormányának bejelentésére, de az nagyon valószínűnek tűnik, hogy a büntetővámokat a fogyasztókra terhelik majd rá. Így a különböző okostelefonok, táblagépek, notebookok és asztali számítógépek és minden más olyan eszköz, amelybe Kínában készített alkatrészt építenek be, egyaránt drágulni fognak.

Donald Trump augusztus elején helyezte kilátásba a 10 százalékos büntetővám emelését, majd a tengerentúli technológiai cégek lobbitevékenységének köszönhetően Robert Lighthizer, az amerikai elnök kereskedelmi megbízottja váratlanul bejelentette, hogy bizonyos Kínában készített termékek - például a mobiltelefonok, a laptopok, a játékkonzolok, bizonyos játékok, a monitorok, s egyes cipők és ruhák - esetében szeptember 1-ről december 15-re halasztották az új vámok bevezetését. A döntés oka részben a karácsony közelsége volt, részben az, hogy Trump az újraválasztására készül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Ellaberin #17
  Na most annak ellent mondani látszik a jelenlegi gyakorlat, hogy nem lesz az EU-ban drágulás. Bár eléggé más az alapja, de jelenleg is ugyan annyi euróért kapjuk a termékeket az EU-ban, mint dollárért az USA-ban, ami nem hiszem, hogy változni fog a piacon.

  A sárga parókás bohóc meg nyilatkozik szinte naponta egymásnak / magának ellentmondó dolgokat - jó eséllyel aszerint melyik tanácsadó súgott aznap a fülébe. Az biztos, hogy az olyan nagy cégeket, multikat hosszú távon nem érdemes szopatni, mint amelyek irkálják neki a petíciókat, kérelmeket és a népharag is lehet jelentős tényező. De van elég trampli szerű paprikajancsi is abban az egybesültekben, így megjósolni szinte lehetetlen meddig cipelik még a vállukon ezt az oligarchát, aki közben simán lef.ssa a fejüket.
 • zola2000 #16
  Néha nem is az olcsóság számít (ha az számítana akkor India/arab világ/Afrika felé mennének a cégek, de ez nincs így, pedig azokhoz képest a kínai munkaerő drága) inkább az hogy Kínában ott van minden egy helyen, van infrastruktúra ahonnan el lehet érni az egész világot, sok cég szerintem hírtelen nem is tudja hogy hol termeljen ha nem Kínában, Amerika csak egy nagyobb piac a sok közül.

  Ebből az lesz hogy Amerikában sokan Trumpot fogják hibáztatni hogy "miatta lett drága minden"
  Utoljára szerkesztette: zola2000, 2019.09.03. 19:19:15
 • ostoros #15
  Igazából nyafogni nyafognak a cégek, mert nyilván alacsonyabb lesz a profit, de ANNYIVAL olcsóbban termelnek Kínában, hogy tulajdonképpen így is megéri nekik. A termék árában töredéket teszi ki a kínai munkaerő, vagyis a vám nem oszt nem szoroz...
 • ostoros #14
  Amennyire én tudom a kínai növekedés még mindig 6% fölött van.
 • ostoros #13
  Igazából úgy kezdődött, hogy az első világháború során nagyon felfutott az ipari termelés, a férfiakat pedig elküldték meghalni, ez munkaerő hiányt generált amitől erősen megemelkedtek a bérek. Ez eddig oké. A gond akkor volt, amikor a tőkések elkezdték a világháború végeztével visszanyomni a béreket, és a nyomott bérekből már nem tudták a lakosok megvenni amit ők maguk termeltek. És egy ponton eljött az, hogy a gyárakban halmokban állt az áru, de vásárló meg nem volt.
  A NEW Deal is arról szólt, hogy az állam bácsi elkezdett befektetni és költekezni, megrendelést biztosítva, hogy beindítsa a gazdaságot...
 • _svd_ #12
  "Na még ez nem lesz!

  Amerikában nem adhatják ennyivel drágábban, tehát MINDENÜTT megemelik az árát és az amerikai veszteséget behozzák a többi ország nagyobb nyereségével... "

  Nem.
  A védővámok okán Amerikában emelkedik a kínai termékek ára.
  Ez csak azt jelenti, hogy emelkedik ezen termékek ára az államokban.
  Ez nem feltétlenül befolyásolja az eladott termék mennyiségét.
  Ha igen, akkor a legrosszabb üzletpolitika, ha más területeken próbálják kompenzálni a kieső bevételt áremeléssel.
  Az áremelkedés miatti csökkenő kereslet tovább ronthatja. Sokkal jobb megoldás más területeken alacsonyabb vámot vagy vámuniót kiharcolni. A csökkenő vagy megszűnő vámok olcsóbbá teszik a termékeket. Fokozzák az eladásokat.
  Az Obama kormányzat vámunióra készült Európával. Az utód büntetővámjai elmaradtak.
 • zola2000 #11
  De tényleg, gazdasági világválságot okozni, csak mert Kína előzni készül?
  Erről ez jut eszembe Amerika megmutatja nekik
  Utoljára szerkesztette: zola2000, 2019.09.03. 17:11:46
 • Csaba161 #10
  Na még ez nem lesz!

  Amerikában nem adhatják ennyivel drágábban, tehát MINDENÜTT megemelik az árát és az amerikai veszteséget behozzák a többi ország nagyobb nyereségével...
 • alfa3230 #9
  ez trump bukása lesz. már most több mint 100 amerikai cég nyújtott be speciális kérelmet az importra.
 • t_robert #8
  elvileg a vám arra vonatkozik ha a Kínában gyártott terméket az USA.ba viszik eladni. Vagyis mondjuk ha kínában gyártott IPhone megy az USA-ba, akkor 10% helyett 25% lesz a vám.... de elvben ha európába hozzák akkor nem vonatkozik rá a 25%-os vám. Vagyis lehet, hogy ugyan az a termék olcsóbb lesz európában, mint az USA-ban... talán....