Berta Sándor

Száműzné a külföldi hardvereket és szoftvereket Kína

A helyi hivataloknak három éven belül kell megvalósítaniuk az új rendeletben leírtakat.

A Financial Times számolt be arról, hogy Kínában hatályba lépett egy új szabályozás, amelynek értelmében a helyi kormányhivatalok és intézetek az IT-rendszerükből három esztendőn belül kötelesek eltávolítani az összes külföldi hardvert, számítógép-technológiát és szoftvert. A helyi kommunista párt központi bizottságának főirodája által elrendelt intézkedés célja egyrészt az Amerikai Egyesült Államoknak való visszavágás, másrészt a hazai gazdaság erősítése. A Financial Times a China Securities értékpapírházra, két helyi kiberbiztonsági cégre és az Eurasia nevű nemzetközi műhelyre hivatkozva jelentette meg az információt.

Az előírások között szerepel az is, hogy a kormányhivatalok és intézetek kötelesek jövőre már 30 százalékban hazai IT-termékekre építeni. 2021-ben ennek az aránynak 50, míg 2022-ben 100 százaléknak kell lennie. A már hónapokkal ezelőtt kiadott bizalmas direktíva az ütemterv miatt a 3-5-2 kódnevet kapta. A gazdasági újság rámutatott, hogy a 3-5-2 része egy szélesebb kampánynak, amelynek keretében azt akarják elérni, hogy a kínai kormányhivatalok és intézetek a kritikus infrastruktúrák esetében "biztonságos és ellenőrizhető" technológiákat használjanak, ahogy egyébként azt a helyi kiberbiztonsági törvény is előírja.

Az egyelőre erősen kérdéses, hogy a direktíva a gyakorlatban és technológiailag megvalósítható-e. A szakértők úgy vélték, hogy nehéz minden külföldi szoftvert kínaira leváltani, különösen azért, mert a Microsoft és az Apple operációs rendszerei meglehetősen elterjedtek az ázsiai államban, ráadásul számos helyi szoftver azokon fut. Továbbá a kínai gyártók, például a Lenovo számítógépeibe is amerikai chipek vagy dél-koreai merevlemezek kerülnek. Ugyanakkor az operációs rendszerek területén elérhető a Huawei Harmony OS nevű megoldása, illetve a Linux-disztribúciók közül a Deepin és a Kylin.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • dyra #7
  Kínának sem volt. Államilag agyonpénzelt kínai cégekkel miért kell nekünk az európiai piacon versengeni? (nekünk alatt az EU-t értem)
  Utoljára szerkesztette: dyra, 2019.12.11. 15:08:35
 • kvp #6
  "Európa miért nem tesz hasonlóan?"

  Nincs chipgyartas, nincs szamitogep- es telefongyartas, de meg aksi gyartas sem. Az utolso europai architekturat, az ARM-ot meg nemreg adtak el egy japan cegnek (ami mogott arab es kinai befektetok vannak). Europa ra van szorulva mind a kinai, mind az amerikai technologiara. Embargo eseten nagyon gyorsan megallna minden ami digitalis technologiat igenyel.
 • tom_pika #5
  Mert nincs egységes akarat és főleg nincs egységes üzleti érdek.
  Kína bizonyos szempontból jó úton halad, de ezért igen nagy árat is fizet, ami a szabadságjogokat illeti. Más kérdés, hogy ezek a szabadságjogok egyre kevésbé egyetemesek a 'nyugati' világban is.
 • Zoltan1984 #4
  "Igy csak kinai kemprogramok lesznek a kinai allami hivatali gepeken."
  Azt munkaallomasok tavoli felugyeletenek nevezik. :)
 • dyra #3
  Halkan kérdezem meg Európa miért nem tesz hasonlóan?
 • kvp #2
  Kinaban kommunizmus, akarom mondani allamkapitalizmus van, szoval igen. Igy csak kinai kemprogramok lesznek a kinai allami hivatali gepeken.

  A fontosabb az, hogy a csak kinai hardver megkotes lehetove teszi egy teljesen kinai platform kifejleszeset es az rogton piacot is kap. Ha bevalik akkor toredekaron elkezdik arulni kulfoldon is, kiutve ezzel a nyugati cegeket.
 • barret #1
  Ez remek! Tehát megkapja mindenki ingyen a hardvereket,és a szoftvereke! :) Mi lesz akkor a sok kémprogrammal?