Berta Sándor

Az Apple lehet a kínai-amerikai kereskedelmi háború nyertese

A legtöbb nagy technológiai vállalat megsínyli a két szuperhatalom közötti konfliktust, az almás óriáscég viszont eddig nagyon jó politikát folytat.

Az Amerikai Egyesült Államok és Kína között hónapok óta zajló kereskedelmi háborút mindkét oldalon megérzi az IT-szektor, miként a kis- és a közepes vállalkozások is. A legtöbb társaság attól tart, hogy akár az USA, akár Kína által kirótt büntetővámok miatt elveszíthíeti az ügyfelei vagy a vásárlói egy részét és jelentős mértékben csökkenhet a bevétele, illetve a nyeresége. A helyzetet egyetlen vállalat és vezető kezeli kiválóan: az Apple és Tim Cook. Tim Cook teljesen más személyiség, mint az Apple egykori karizmatikus vezetője, Steve Jobs. Bár a menedzser nem nevezhető olyan látnoknak, mint elődje, de sikerült még egy szinttel feljebb lépnie az amúgy is nagyon jó anyagi helyzetben lévő óriáscéggel.

Cook kiváló vezetői képességei az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktusban is megmutatkoztak. Az üzletember ugyanis nagyon jó kapcsolatot épített ki Donald Trump amerikai elnökkel, miközben az elnökválasztási kampányban annak vetélytársát, Hillary Clintont támogatta. Cook az elsők között gratulált Trumpnak a választási győzelméhez és rendszeresen megjelenik a politikussal való találkozókon, valamint vacsorákon. Szoros kapcsolatot épített ki az elnök családtagjaival, többek között Jared Kushnerrel és Ivanka Trumppal - utóbbival nemrég még egy iskolai fotózáson is szerepelt. Az oktatási intézménynek az Apple iPad készülékeket adományozott.

Donald Trump különösen azt becsüli a menedzserben, hogy személyesen felhívja azért, hogy megbeszéljék a különböző problémákat. Nem véletlen, hogy egyre többen vélik úgy, hogy az Apple jöhet ki a legjobban az amerikai-kínai kereskedelmi háborúból, annak ellenére, hogy a szeptemberben bevezetett új Kína elleni büntetővámok a konszern és annak összes eszközét érintik, így nem csupán az iPhone, az iPad, a HomePod és az AirPods készülékeket, hanem a Mac számítógépeket is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • M2 #4
  Tim Cook egy cégvezető géniusz, nagyon pontosan és jól látta Jobs, hogy kinek kell a céget átadni.
  Vajon Tim már tudja, hogy ki lesz az utódja?
 • Sydra #3
  "Az Apple lehet a kínai-amerikai kereskedelmi háború nyertese"
  Ez a gondolat hol kerül kifejtésre a cikkben?
 • kvp #2
  Arrol szol, hogy ha elegge behizelgi magat az apple, akkor mentesseget kaphat, azaz tovabbra is gyartathat kinaban es importalhat az usa-ba. Igy mind az amerikai buntetovamokat, mind az esetleges kinai ritkafoldfem kiviteli tilalmat megkerulheti.

  Lasd nemetorszag, aki elsokent javasolta az orosz gazdasagi embargot, de az pont nem vonatkozik a sajat export termekeire, csak a tobbi eus tagallamera. Na az apple ezt probalja osszehozni az usaban. Lobbizasnak hivjak egyebkent. (tiltsd be a konkurenciat, de minket ne effektus)
 • nlght #1
  1. gondolat:
  Ads are getting smarter.
  2. gondolat:
  A cikk egyáltalán nem tudta megmagyarázni miért lenne nyertes az Apple egy kereskedelmi háborúban Kínával. Persze azon kívül hogy Cook feje nem látszik ki Trump s*ggéből, de ezt a társadalom nagy rész valamiért nem győzelemként élné meg.
  3. gondolat:
  Ez tényleg fizetett hirdetés.