Berta Sándor

Apple - "önkéntes feldarabolást" javasolt Steve Wozniak

A kaliforniai konszern társalapítója úgy vélte, hogy az Apple ezzel a megoldással járna a legjobban.

Steve Wozniak híres arról, hogy adott esetben akár kritikákat is megfogalmaz az általa is alapított óriáscéggel kapcsolatban és egyáltalán nem szokta visszafogni magát. Ezúttal is így tett, amikor egy meglehetősen meghökkentő, de bizonyos szempontból nagyon is logikus véleménnyel állt elő.

Az egykori menedzser a Bloomberg gazdasági hírügynökségnek nyilatkozta azt, hogy az Electronic Frontier Foundation (EFF) négy alapítójának egyikeként ellenzi a hatalommal és a monopóliummal való visszaélés minden formáját, s sokszor pont ez utóbbi figyelhető meg a nagy IT-társaságoknál. Az Apple esetében ugyanakkor nem szabályozásra lenne szükség, hanem a legjobb az lenne, ha a vállalat önként feldarabolná magát.

Ahogy Wozniak fogalmazott, szerette volna, ha az Apple már egy ideje szétbontotta volna magát távoli helyeken működő részlegekre, hogy azok egymástól függetlenül tudjanak dolgozni. A Hewlett-Packard anno ugyanezt tette akkor, amikor ő ott dolgozott. Ugyan a HP volt az a vállalat, amely elutasította a személyi számítógép ötletét, de bizonyos szempontokból mindig is dicsérte a céget, mondván: ott a fejlesztők mindig nagyon szabadon tevékenykedhettek és akár éjszaka is bemehettek a munkahelyükre, hogy a saját dizájnötleteiken dolgozzanak.

Az Apple társalapítója hozzátette, hogy az elképzelése nem azt jelenti, hogy már nem becsüli a társaságot, ellenkezőleg: szerinte még mindig a legjobb vállalat, mert a pénzét a termékek eladásával keresi meg és nem a felhasználók mozgásának a követésével.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hillman #13
    Az új szivárványszínű almás logó üzenete: mind buzik vagytok.
  • ostoros #12
    A Göbbels-i propaganda lemásolása és pénzcsinálásra való felhasználása az amit ma marketingnek hívnak.
  • csicso82 #11
    Ez igaz, de EZ AZ amit MINDEN vállalat szeretne elérni a földön, hogy habár ugyanolyan terméket gyártson is mint a másik 1-2 tucat versenytársa de mivel rá van írva hogy APPLE (és egy megkezdett alma logója) ezért hajlandó legyen valaki az észérveket és az ÁR/ÉRTÉK arány kőbevésett logikáját sutba dobni és 2-3x annyi pénzt adni érte.

    Ez hatalmas dolog, sajnos ez egyértelműen egy emberhez volt köthető, Steve Jobs-hoz, ő már nincs így szerintem törvényszerű, hogy közeledik az összeomlás. Ezt mondtam volna egy évvel ezelőtt, de az USA Kína fingatása miatt lehet átértékelem és talán még van esélye az Apple-nek is.
  • Sir Cryalot #10
    "még mindig a legjobb vállalat, mert a pénzét a termékek eladásával keresi meg és nem a felhasználók mozgásának a követésével. "

    Ezexerint a hányingerkeltés melegágyában a legjobb vállalat :D
  • TokraFan #9
    Nem mellesleg, nélküle nem lett volna Apple, az ő zseniális és korszakalkotó megoldásai miatt vették az Apple 2-őt. Kiváló mérnök ember. Más kérdés, hogy bármilyen jó egy termék, azt el is kell tudni adni, ehhez pedig kellenek a gazdasági szakemberek is. Azonban, én mindig azokat tisztelem csak, akik létrehoznak valamit. Wozniak ilyen ember!
  • M2 #7
    Gazdasági kérdésekben sosem volt jó a srác. Amúgy bírom, egy jószándékú, néha már túl naív, kedves kis mackó.
  • gombabácsi #6
    és jólelkűségből a kínai gigacégek is ezt teszik majd :)))
  • end3 #5
    Most pár évtizedre lesz egy "völgymenet", amelyben a fejlett északi-nyugati országokat letarolják a "forró vidékekről" érkező népvándorlók és azok 2.-3. generációs, helyben született szaporulata sem lesz még elég polgárosodott. Azok a vállalatok maradnak meg, akik megtanulnak a "csórókon" gazdagodni. A régi üzleti modellek törvényszerűen maradnak alul.
    Utoljára szerkesztette: end3, 2019.08.30. 14:23:36
  • csicso82 #4
    Jah, kibicnek semmi sem drága.
  • Zulu12 #3
    Egy túlárazott túró az egész Epőől vállalat összes vacka...