Berta Sándor

Digitális azonosító­eljárást fejleszt az Apple?

Legalább is erre utal a kaliforniai konszern egyik szabadalmi leírása.

A társaság által az Amerikai Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatalához (USPTO) tavaly benyújtott dokumentum alapján az Apple egy olyan rendszert álmodott meg, amelynél a felhasználók az igazolványaikat digitális módon az iPhone okostelefonjaikon tárolhatják és az azonosításhoz szükséges adataik egy biztonságos kapcsolaton keresztül kérdezhetők le, például a közúti ellenőrzéseknél.

A leírás szerint fontos, hogy az érintett személy digitálisan a készülékén őrizze a jogosítványát vagy a személyi igazolványát, s azt az illetékes hatóság digitálisan tanúsítsa. A rendszer alkalmazása esetén a rendőrök és a határőrök képessé válnak egy szintén minősített eszköz és például Bluetooth-kapcsolat segítségével a helyszínen lekérdezni az azonosításhoz szükséges személyes adatokat. A megfelelő azonosítást elősegítheti, ha a felhasználó még a biometriai információit is megosztja a rendőrökkel vagy a határőrökkel.

A leírt rendszerek alkalmazhatók közlekedési, személy- és határellenőrzések során, de akár a kereskedelemben és a gasztronómiában is, hogy például így állapítsák vagy erősítsék meg egy ügyfél életkorát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • monk00 #3
  Én azok közé tartozom aki minden évben megveszi az új apple termékeket, de ezt már én is túlzásnak tartom. Legközelebb a saját véremmel tudom majd csak használni a termékeiket? Mert a következő szint már ez lesz. Én 100% hogy semmilyen iratomat nem töltöm fel ennyik rendszerükbe sem. Nem elég nekik hogy hozzájuk került az arcom, ujjlenyomatom, és a számlaszámom? Komolyan, kezdem azt érezni mint a Mr.robot sorozatban, hogy tényleg mindenünket elakarják venni. Az a baj az ilyen dolgokkal, hogy elsőként csak fel ajánlják hogy van ilyen lehetőség, és élhetsz vele, mert megkönnyíti az életed. Aztán ha látják hogy mégsem akarod, akkor a következő évben már rákényszerítenek hogy csak ilyen feltételek mellet használhatod a termékeiket. Mint pl ujjlenyomat olvasó, arcfelismerés, hangfelismerés,számlaszám etc etc etc. Nem tudom megéri e ennyi mindent feladni egy szaros termékért?! Nekem biztos nem!
 • kvp #2
  Az uj magyar szemelyik is tudjak ezt (nfc-vel), raadasul ugyanugy feltolthetoek barhova. Bar valamiert egyelore nem engedik a kartyan levo adatok teljes lemasolasat.
 • M2 #1
  Remélem ezek az igazolványok szinkronizálhatók lesznek az Apple Watch Wallet appba is, mint ahogy a bankkártyák.
  Telefont már hagytam otthon (akár véletlenül, de leginkább szándékosan), de az óra mindig rajtam van.