Berta Sándor

Akadályozzák a piaci versenyt az amerikai IT-óriások?

Az amerikai igazságügyi minisztérium eljárást indított az egész világgazdaságot meghatározó informatikai cégek ellen.

Bár a szaktárca nem nevezte meg konkrétan az Amazont, a Facebookot és a Google-t, de a közleményében említett területekből - webes keresés, közösségi média, online kiskereskedelem - egyértelműen kiderül, hogy mely vállalatokat vádolja azzal, hogy a magatartásukkal akadályozták és jelenleg is akadályozzák a piaci verseny kibontakozását. Ugyan az igazságügyi minisztérium a közleményében nem említette meg az Apple-t és a Microsoftot, de ez a két óriáscég sem ülhet nyugodtan a babérjain.

A szaktárca hangsúlyozta, hogy ki akarja vizsgálni a fogyasztók és a vállalkozások részéről az elmúlt években felmerült aggodalmakat. A leglényegesebb kérdés, amelyet tisztázni kell, hogy az érintett társaságok miként szerezték meg a piaci hatalmukat, s vajon a magatartásukkal lefékezték-e az innovációkat és kárt okoztak-e a fogyasztóknak.

Június elején már kiderült, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium és a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) egyaránt versenyjogi vizsgálatot akar indítani a Google és az Amazon ellen. Az eljárások középpontjában a webes konszern reklám- és keresési gyakorlata, valamint a kereskedelmi vállalatnak a kiskereskedelemre gyakorolt befolyása állnak. Emellett eldőlt, hogy az FTC a Facebook ellen is vizsgálatot indít. Június végén pedig Makan Delrahim, az amerikai igazságügyi minisztérium versenyhivatalának vezetője kiemelte, hogy az alacsony áraik és az ingyenes termékeik semmiképpen sem fogják megóvni az érintett cégeket a további vizsgálatoktól. Delrahim olyan történelmi példákat elevenített fel, amelyek főszereplői szintén monopolhelyzetben lévő vállalatok voltak, majd feldarabolták azokat. A példaként említett vállalkozások között volt a Standard Oil és az AT&T is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • defiant9 #26
  Nyilván erre nincs precíz adat, senki nem tölti ki a KSH-nak hogy csal. Az IMF a macro alapú értékeket tartja realisztikusnak:
 • ostoros #25
  Hát ez meglepő, ha tényleg így van. Azért az orosz érték se semmi.
  Vagy az olasz, és lengyel. Meg a baltiak.
  Kíváncsi vagyok a magyar mennyi lenne.
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.07.28. 12:54:57
 • defiant9 #24
  A 2017-es jelentés alapján nem álltak olyan rosszul, persze az USA-t meghaladó mértékű volt:

 • ostoros #23
  Ha Kínában ugyanaz az attitűd lenne, nem lenne.:) Ez az egyik.
  A másik az, hogy sok dolog be sem kerül a GDP-be, ilyen például a fekete és szürke gazdaság, ami Kínában nem kicsi. :)
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.07.28. 09:27:15
 • defiant9 #22
  Hát ez nem az a cocilista attitűd lenne amit Hofi kifigurázott:)
  Mindenki a sikerpropagandát tolja mert ez vonz újabb pénzeket, és válhat akár önbeteljesítővé. Én azt látom hogy a gazdasági hírekre/adatokra vonatkozó cenzúra éppen úgy működik ahogy ezt egy kommunista pártállamtól elvárja az ember:
 • ostoros #21
  Biztos. Én már az ellenkezőjét is hallottam, amelyek szerint a hivatalos adatok alulbecsülik a kínai gdp-t...
 • defiant9 #20
  A pártállami kínai növekedésben azért benne van egy adag Hofi - A disznó mennyit fog fialni faktor is.

  China’s economy is about 12 per cent smaller than official figures indicate, and its real growth has been overstated by about 2 percentage points annually in recent years
  The Communist party evaluates local cadres’ performance based largely on growth in their respective regions.
  Since local governments are rewarded for meeting growth and investment targets, they have an incentive to skew local statistics,
  The National Bureau of Statistics (NBS) has previously acknowledged that “some local statistics are falsified
  NBS has done a lot of work to weed out the fake numbers added by local government, but it just doesn’t have enough power and capacity, nor the right incentives,” Michael Zheng Song, economics professor at the Chinese University of Hong Kong and a co-author of the paper, told the FT. “It would be unfair to blame NBS for fabricating GDP numbers."
 • ostoros #19
  7.76 % (2015)
  7.3 % (2016)
  6.9% (2017)
  6.7% (2016 )
  6.9% (2015 )
  6.5% (2018)
  Csak a pontosság kedvéért.

  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.07.26. 23:53:40
 • ostoros #18
  Ez nem így van. Egyik sincs így. Teljesen félre értelmezed a két ország hozzáállását.
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.07.26. 23:46:30
 • Sequoyah #17
  Eleg sok jo ev volt mostanaban:)
  Azt pedig mindig is tudtuk, hogy egy fejlett gazdasag az eleve lassabban no mint egy fejlodo, szoval Kinanak nem nehez 6% produkalni amikor a fejlettseguk a nyugatiaknak az 5ode. Szoval a 6% meg inkabb csalodas is ehhez kepest.