Berta Sándor

5 milliárd dolláros büntetést kapott a Facebook

A közösségi platform az eddigi legsúlyosabb pénzbírságát könyvelhette el.

Az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) tavaly a Cambridge Analytica-botrány miatt indított vizsgálatot az óriáscég ellen és többek között azt tanulmányozta, hogy a Facebook megsértette-e az aláírt 2011-es megállapodást, amelyet pont a hiányos adatvédelem miatt kellett kidolgozni. Már korábban jelent meg olyan hír, hogy a társaság akár több milliárd dolláros büntetést is kaphat, s az sem volt véletlen, hogy a társaság az első negyedévi adatai alapján 3 milliárd dollárt különített el a várható pénzbírság miatt.

Nos, a The Wall Street Journal cikkében azt írta, hogy az FTC 5 milliárd dolláros pénzbüntetéssel sújtotta a Facebookot a Cambridge Analytica-botrány miatt. Ez rekordnak számít és nem csupán a tengerentúlon. Az újság értesülései szerint az összegben a két fél megállapodott egymással, vagyis könnyen előfordulhatott volna, hogy ha a Facebook nem hajlandó tárgyalni, akkor sokkal nagyobb pénzbírságot is kaphatott volna. A hatalmas összeg kifizetése mellett a közösségi portálnak azt is vállalnia kellett, hogy hozzájárul az eddiginél szigorúbb adatvédelmi felügyelethez. A megállapodást a következő hetekben még az amerikai igazságügyi minisztériumnak is jóvá kell hagynia.

Ugyanakkor jogosan merülhet fel a felhasználókban a kérdés, hogy ettől a két intézkedéstől megoldódott-e az igazi probléma és a jövőben nyugodtan rábízhatják a személyes adataikat a közösségi oldalra. A döntéssel nem volt mindenki elégedett. Mark Warner demokrata szenátor például azt emelte ki, hogy bár semmiképpen sem nevezhető kicsinek egy 5 milliárd dolláros pénzbüntetés, de a Facebook ennek az összegnek a többszörösét keresi meg negyedévente. S valóban: az idei esztendő első negyedévében az óriáscég bevétele 15,1 milliárd dollárt tett ki, míg tavaly közel 56 milliárd dollárt. A politikus strukturális változásokat tartott volna szükségesnek, mert úgy vélte, hogy csak így lehet a technológiai konszerneket rávenni arra, hogy jobban kezeljék a felhasználók adatait és ne terjesszenek álinformációkat.

A megállapodást az FTC három republikánus tagja támogatta, míg két demokrata tagja ellenezte. Az utóbbiak szintén sokkal szigorúbb büntetés kiszabását remélték. Mindenesetre a közösségi platform nem lélegezhet fel, hiszen New Yorkban, Írországban és Kanadában még vizsgálatok zajlanak ellene.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • noland #16
    Politikai tartalmakra gondolok, amik kicsit felverik az állóvizet jelentő egyoldalúságot, de ezt te is tudod.
    Amik mondjuk nem teszik a lovat a multikulti alá vagy épp szembe megy ezzel az ideával. Hozzáteszem, hogy nem vagyok nagy FB fogyasztó, de hallani a kiterjesztett cenzúra működéséről, és itt nem a b+ olásokra gondolok. Lehet ezek még hibahatáron belül vannak, de fura, hogy olyan postok tünnek el, vagy kapnak büntetést amik kicsit karakteresebb véleményt formálnak és nem simulnak bele a FB szivárványszinű érzelemvilágába. De persze, azt is hihetném, hogy mindez véletlen.

    Lehet, hogy nem szignifikáns még, de érdemes odafigyelni mert a jövőben, keményen az lehet..

  • ostoros #15
    Tök mindegy.
  • Sequoyah #14
    Arra gondolsz hogy meg megfellebbezik, vagy arra hogy egy jogeros iteletet nem fognak vegrehajtani?
  • ostoros #13
    Majd ha a facebook ki is csengette, akkor azt mondom van értelme, addig csak fing fűrészelés.
  • Sequoyah #12
    Hat te hulye vagy ha azt hiszed hogy 5 milliardos tetnel nem az elerheto legjobb ugyvedek egesz hadsereget alkalmaztak... 5 milliardos profitert a vilag legjobb befektetese lenne.
  • Sequoyah #11
    Az "oljuk meg az osszes c-t" es hasonlo csoportokra gondolsz? Nem mondanam mondvacsinaltnak...
    Nem nagyon talalkoztam meg semmifele tarsadalmi felhaborodassal hogy olyan csoportot zartak volna be amit tenyleg nem kellett volna... Se jobbos, se balos mediaban nem talalni ilyeneket.
    Mindenfele csoportot, topikot es kommenteket beken hagynak BARMILYEN temaban (szelsojobbos es szelsobalos egyarant), ha ott a beszzelgetes es a posztok legalabb a kulturaltsag egy minimalis szintjet megutik.

    Szoval nem, a cenzura az jelenleg nem egy szignifikans problema...
  • csigafi #10
    Hát elég durva egy bünti. Be perelem már én i az FB-t valami indokkal :-) Ha ezzel ilyen jól lehet keresni. Úgy látom normális ügyvédekre sajnálja a pénzt és inkább fizet. Na de végül is van miből.
  • noland #9
    "Mifele cenzura?" Olyan féle, hogy bizonyos orgánumokat, csoportokat letiltanak és bezárnak mondvacsinált indokokra hivatkozva. Csak, hogy én is részrehajló és álnaiv legyek ;)
  • Sequoyah #8
    Nem, Magyarorszag nem EU. Tagja vagyunk az EU-nak, de ez ket kulonbozo szervezet, kulonbozo szabalyokkal es folyamatokkal.

    Google-lel szemben is vannak EU-s perek, es vannak ettol teljesen fuggetlen Angol vagy Olasz perek.
  • lammaer #7
    "de nem az EU-ra [...] jellemzo hogy eltunnenek az ilyen penzek."

    Ha Magyarország EU, akkor ezt a mondatot finomítani kéne :(