Berta Sándor

A 40 év feletti jelentkezőket nem veszi fel a Google

Az óriáscég kifizette a kiszabott pénzbüntetést, de továbbra is ragaszkodik az igazához.

Több száz személy perelte be a Google-t amiatt, mert amikor a meghirdetett álláshirdetésekre jelentkeztek, akkor a társaság a korukra hivatkozva utasította el őket. Az ügyben eljárás indult, de végül a felek megegyeztek egymással. A társaság 11 millió dollárt fizet a felpereseknek, de továbbra is fenntartja, hogy nem hibázott. A döntés értelmében a 227 érintett személy átlagosan 35 000 dollárt kap. A Google vállalta azt is is, hogy a személyzeti ügyekért felelős munkatársait és menedzsereit külön képzésben részesíti, s a téma az idős kor elfogadása lesz.

A Google-t eredetileg a több mint 40 éves Cheryl Fillekes perelte be, aki szoftverfejlesztőnek jelentkezett az óriáscéghez, de a képesítései és a programozói ismeretei ellenére 7 év alatt négyszer utasították el a kora miatt. Az érdekeit képviselő ügyvéd azt közölte, hogy az idős korral kapcsolatos diszkrimináció egy olyan probléma a technológiai iparban, amellyel foglalkozni kell. Mindenesetre örülnek annak, hogy tisztességes megállapodást sikerült kötniük. A jogász és társai körülbelül 2,75 millió dollárt kapnak a teljes összegből.

A Google azzal érvelt, hogy Fillekes nem rendelkezett a munkához szükséges műszaki szakértelemmel. Ez még igaz is lehetne, de a keresetéhez további több mint 270 személy csatlakozott és nehezen lehet azt állítani, hogy egyikük sem rendelkezett a munkavégzéshez szükséges szakértelemmel. A diszkrimináció egyébként azért is érthetetlen, mert a társaságnak szigorú irányelvei vannak, amelyek feladata pont a diszkrimináció megakadályozása, akár az idős korúak esetében is.

2017 decemberében egy amerikai szakszervezet több társaságot, köztük a Facebookot és az Amazont is beperelte, mert az állásajánlataikban kizárólag fiatal munkavállalókat kerestek. Az érintett vállalatok a közösségi oldalon megjelentetett állásajánlataikban kifejezetten kizárták az idősebb korosztály tagjait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • defiant9 #39
    Milyen vita? Nincsenek válaszaid az elhangzott érvekre.. Magas lóról próbálsz meg okoskodni, de sajnos a tények makacs dolgok, nem igazán engedik hogy az elméleted működjön. Az hogy téged az nem zavar hogy elsunnyogsz az érvek elől az egyfajta jellembeli problémára mutat rá (ezt már korábban is megtetted, akkor is felsültél az elméleteddel). Javaslom hogy személyeskedés helyett próbálj meg az ontopic érvekre reagálni, vagy add fel a vitát egyenes gerinccel.
  • Sydra #38
    Mondtam, billentyűzet csapkodás helyett olvass szakirodalmat! Ehhez a vitához nem elég az önérzeted.
  • defiant9 #37
    "Szerinted nem mondta már el ugyanaezeket nekem 100 ember előtted, amiket lentebb írtál?"
    Ezek szerint ekkor sem volt ellenérved és most sincs. Ráadásul te vagy aki éppen a totál liberális gazdaságpolitikát tolod. A szabadpiac nem rossz irány de kellenek a szabályok.

    A "mindenki ezt csinálja" nem érv.
    Az érvre nem voltál hajlandó reagálni, ezért kaptál példát. Egyébként pedig az empirikus bizonyítékokra alapozva is lehet érvelni.

    "Ha az állam nem szabályoz valamit abból meg nem a káosz következik"
    Senki nem mondta hogy káosz lesz belőle, csak azt hogy a cégek visszaélnek az erőfölényükkel amik a fogyasztók és piac számára káros, csökken a verseny emelkednek az árak.
  • Sydra #36
    "Mit gondolsz hogy nálad van a bölcsek köve és megmondtad a frankót"
    Nem, csak azt látom, hogy nem olvastál a témáról semmit, csak visszaböfögöd a tipikus ballibsi nihilista zagyvaságokat, amiket a média harsog. Szerinted nem mondta már el ugyanaezeket nekem 100 ember előtted, amiket lentebb írtál?

    "ellenben a világ összes fejlett gazdaságát, beleértve a legérettebb USA-t is irányítók szerint pedig kell és alkalmazzák is őket a gyakorlatban"
    A "mindenki ezt csinálja" nem érv. Összefüggésekről van értelme beszélni. X ország alkalmaz Y szabályozást és statisztikailag Z eredményt hoz ki. Mint írtam a szabadabb országok jobban teljesítenek, ergo a szabadság irányába kell menni. Hogy ez a gyakorlatban hogyan valósuljon meg, arról persze lehet vitatkozni. Ha az állam nem szabályoz valamit abból meg nem a káosz következik, hanem az hogy kialakulnak önszabályozó mechanizmusok, amiknek az állam eddig nem engedett teret.
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2019.07.26. 13:08:57
  • Sydra #35
    Miért próbálsz meg démonizálni meg olyan szavakat a számba adni, amiket nem mondtam? Ha hiteltelenítesz, akkor könnyebb figyelmen kívül hagyni amiket mondok?
    Írtam, hogy minden ami az erőszakból leszármaztatható az ugyanúgy erkölcstelen. Az erőszakkal való fenyegetés is erőszak. A rablás is erőszak.
    A rossz hírnév keltése összetettebb téma. Ott jobban számít a kontextus, hogy objektívan megítélhető legyen, mi a helyes reakció.
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2019.07.26. 12:51:33
  • defiant9 #34
    Ha tényleg érdemi vitát próbálnál folytatni akkor jó lenne ha alapvető Közgáz I ismertek birtokában lévő tényeket nem ignorálnál.
    Mit gondolsz hogy nálad van a bölcsek köve és megmondtad a frankót hogy nem kell szabályozás, ellenben a világ összes fejlett gazdaságát, beleértve a legérettebb USA-t is irányítók szerint pedig kell és alkalmazzák is őket a gyakorlatban. Vajon kinek van igaz?. Nem gondolom hogy annak akinek az utópisztikus elképzeléséről ordít a működésképtelenség, fundamentális problémái vannak amikre rá is mutattam. Erre nem tudsz mit mondani csak hogy vannak könyvek. Lol.
  • ostoros #33
    Vagyis ha a gyereked ebédpénzét nem fizikai erőszakkal veszik, el, hanem csak megfélemlítik, akkor minden rendben van. Akkor is minden rendben van, ha az igazgató úr fia apára hivatkozva győzi meg a gyereket.
    Akkor is minden rendben van, ha mondjuk rossz indulatú pletykákkal ellene fordítanak mindenkit, hiszen erőszak nem történt.
    Ahogy mindenféle egyéb zaklatás is rendben van.
    Nyilván nem, de te így állsz hozzá, ha vállalatokról van szó.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.07.25. 18:00:29
  • Sydra #32
    Most minden rossz szándék nélkül mondom: Ha tényleg érdekel a gazdaság, akkor vita helyett produktívabbnak érezném, ha a kezedbe vennél pár Mises meg Rothbard könyvet!
  • Sydra #31
    "Azt nem akarja Sydra megérteni, hogy a vállalat hatalmával való visszaélés is erőszak. Nem fizikai erőszak, hanem finomabb formája, de végül is az."
    Én elsősorban csak a fizikai erőszak elítélésében vagyok érdekelt, illetve minden olyan dolog elítélésében is ami a fizikai erőszakból leszármaztatható. Így például a csalást vagy a szerződés szegést is elítélem, mert olyan helyzetbe hozza az áldozatot, amit nem önként vállalt. Az olyan problémákat, amit nem erőszakos kényszer szült, azt nem erőszakos kényszerrel kell megoldani. Ezt nem csak azért mondom, mert épp most ilyen hangulatban ébredtem, hanem mert azt mutatja számtalan modell, tapasztalat és történelmi példa, hogy ez vezet a legtöbb jóra. Illetve szerintem a sikeres társadalmak elsősorban a magas belső bizalmi szint miatt sikeresek. A bizalom előfeltétele meg az önkéntesség. Erőszakkal/törvényekkel ezt nem lehet helyettesíteni vagy kikényszeríteni.
    Ami miatt nem értünk egyet az azért lehet, mert én az egyenlő és igazságos szabályokban látom a társadalmi problémák megoldását, te pedig a javak egyenlő(bb) elosztásában. De én azt látom, hogy az utóbbira való törekedés olyan mesterséges ösztönzőket teremt, amik végül mindig atársadalom pusztulásához vezetnek.
    Amúgy nem hiszem, hogy a szabad kapitalizmus tökéletes rendszer és hogy mindent megold. Nem hiszem, hogy az univerzum törvényei megengednék az utópia létezését. Itt csak jobb meg rosszabb rendszereket lehet összehasonlítani. Egyelőre azt látjuk az economic freedom index statisztikákból, hogy a legszabadabb társadalmakban a legnagyobb az általános jólét.
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2019.07.25. 12:15:05
  • defiant9 #30
    Talán.
    Én azt látom hogy azon törvényszerűen kialakuló jelenségeket pl. árkartell, monopólium, dömping, erőfölénnyel való visszaélés, korrupció, stb. amik igenis hozzá tudnak járulni a sikeres vállalathoz, de igencsak negatívan hatnak a teljes piac működésére azokat ignorálja. Ezeket a vadhajtásokat csak a törvényi szabályozás tudja kordában tartani ami a közjót szolgálja nem pedig egy adott cég javát.