Berta Sándor

Amazon Go - a működő alternatíva

A kereskedelmi konszern pénztár nélküli szupermarketjei mostanra váltak kiforrottá.

Az óriáscég az első Amazon Go boltját a székhelyén, Seattle városában nyitotta meg 2016 decemberében, amit aztán további kettő követett, egy-egy Seattle és Chicago területén. A rendszer 2017 márciusában még kiforratlan volt. A vállalat a tavaly szeptemberben kiszivárgott információk alapján 2021-ig összesen 3000 készpénz nélküli üzletet akar nyitni. Áprilisban ismertté vált, hogy a jövőben elfogadják majd a készpénzt is az Amazon Go szupermarketekben.

Jelenleg 13 pénztár nélküli Amazon-szupermarket működik az Amerikai Egyesült Államokban és hamarosan átadják a tizennegyediket is. A rendszer rendkívül egyszerűen használható. A felhasználónak le kell töltenie és fel kell telepítenie a készülékére az Amazon Go alkalmazást, majd be kell jelentkeznie az Amazon-fiókjával. Az nem fontos, hogy melyik országban hozták létre a fiókot, ráadásul bármely Amazon-fiók összeköthető a Go szolgáltatással. Minden egyes pénztár nélküli szupermarketet elláttak a bejáratnál sorompóval, a belépőkártya egy QR-kód, amelyet az Amazon Go alkalmazás mutat meg. Amennyiben valaki beszkenneli a kódot, felnyílik a sorompó és be lehet lépni a boltba.


Első ránézésre ezek az üzletek semmiben sem különböznek a hagyományos áruházaktól, a polcokon roskadoznak a különböző élelmiszerek és más termékek. Az Amazon Go szupermarketek kivétel nélkül a belvárosokban találhatók, ez tükröződik a termékkínálatban is. Tipikusan azoknak az irodai alkalmazottaknak készültek, akik csak kiszaladnak valamit gyorsan enni az ebédszünetben. Az ajánlatban így elsősorban kész szendvicsek, saláták és üdítők, valamint édességek találhatók. A bejáratok mellett van egy rész, ahol el lehet fogyasztani a megvásárolt ételeket. A kínálatban van néhány háztartási és tisztítószer is. Az üzletek berendezése minimalista és korszerű.


Pénztárak nincsenek, de személyzet van. Minden bejáratnál áll valaki, aki a sorompók működését felügyeli és a polcokat is emberek töltik fel. Minden áruházban tucatnyi kamera működik, melyek a vásárlók minden mozdulatát figyelik. Amennyiben valaki levesz egy terméket a polcról, akkor azt azonnal regisztrálja a rendszer, ha visszateszi, akkor pedig törli. Ezek a kiválasztási információk nagyon értékesek és nem csupán az Amazon, hanem a partnerei számára is. A lényeg: a megálmodott és létrehozott rendszer működik. Nincsenek sorok a pénztáraknál, az elszámolás korrekt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!