Berta Sándor

Versenyjogi vizsgálat indul a Google és az Amazon ellen az USA-ban

Tengerentúli lapértesülések alapján két hivatal is eljárást kezdeményezhet a két konszern ellen.

A The New York Times írta meg, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium és a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) egyaránt versenyjogi vizsgálatot akar indítani a Google és az Amazon ellen. Az eljárások középpontjában a webes óriáscég reklám- és keresési gyakorlata, valamint a kereskedelmi társaságnak a kiskereskedelemre gyakorolt befolyása állnak. Egy évvel ezelőtt az FTC tanulmányozta a Google üzleti gyakorlatát a hirdetések és a kereső esetében, ezúttal pedig az igazságügyi minisztérium fogja ugyanezt tenni. Kérdéses ugyanakkor, hogy milyen eredménnyel.

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság már 2013-ban lezárt egy két esztendőn át tartó vizsgálatot, amelynek a végén az a döntés született, hogy a Google nem sértette meg a piaci versennyel kapcsolatos egyesült államokbeli törvényeket. Az igazságügyi minisztérium kartellügyi részlege viszont az elmúlt hetekben lefektette egy újabb eljárás alapjait. Az Amazon elleni vizsgálatot az FTC vezeti majd.

A két vállalat elleni fellépés egyértelműen annak köszönhető, hogy az elmúlt hónapokban egyre inkább rájuk irányult a közvélemény figyelme. Elég csak arra gondolni, hogy márciusban az egyik lehetséges demokrata elnökjelölt, Elizabeth Warren a Mediumon megjelent vendégcikkében azt írta, hogy ideje lenne feldarabolni az Amazont, a Facebookot és a Google-t.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!