Berta Sándor

Érzelmeket felismerő karkötőt fejleszt az Amazon

Az eszközre az Alexa digitális asszisztens kerülhet.

A Bloomberg - a birtokába került dokumentumokra és a bennfentesektől származó értesülésekre hivatkozva - azt írta, hogy a kereskedelmi cég egy olyan karkötőn dolgozik, amely felismeri a felhasználók érzelmeit és a feltelepített szoftver segítségével reagál is azokra. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy egy a technológiára épülő készülék valaha piacra kerül-e.

A kiszivárgott anyagok és információk alapján a karkötő a felhasználók hangjából következtetne az érzelmi állapotukra. Már egy tavaly nyilvánosságra hozott Amazon-szabadalom példaként írta le azt a helyzetet, amikor egy nő azt mondta az Alexának, hogy éhes és eközben köhögött. A digitális asszisztens ebből arra következtetett, hogy az illető megfázott és ezért javasolta neki a csirkehúsleves receptjét. Nem véletlen, hogy a megoldás egészségügyi és wellnesstermékként szerepelt a szabadalmi anyagban, s olyan érzelmeket ismerne fel, mint az öröm, a harag, a bánat, a szomorúság, a félelem, az undor, továbbá az unalmat és a stresszt.

A fejlesztésben a Lab126, amely az Amazon hardverfejlesztő csoportja, valamint az Alexát fejlesztő szoftvercsapat vesz részt. A munka során ötvözik az Alexát és a karkötőbe beépített mikrofonokat. A projekt a Dylan kódnevet kapta és hamarosan elindulhat a készülék béta tesztelése. Az Amazon egyelőre nem kommentálta a megjelent információkat. Érdekesség, hogy tavaly februárban kiderült az, hogy az óriáscég karperecet akar rakni dolgozóira, igaz, más okból, ugyanis a vonalkód-olvasókat váltaná ki, így szabadítaná fel az alkalmazottak kezét és szemét. Az eredmény hatalmas felháborodás lett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!