Gyurkity Péter

Saját telefont készít egy appfejlesztő

Kínai cég szánta el magát egy saját telefon fejlesztésére, néhány kérdőjellel.

Az elmúlt néhány évben jóval olcsóbbá vált az okostelefonok kifejlesztése és piacra dobása, amit többek között az is jelez számunkra, hogy alaposan megugrott az erre koncentráló (illetve ezzel megpróbálkozó) cégek száma. Korábban egyáltalán nem ismert nevek rajtoltak el a területen, arra azonban eddig nem nagyon volt példa, hogy appfejlesztő rugaszkodjon neki a komoly próbának.

A kínai illetőségű TikTok alkalmazást fejlesztő cég a Financial Times értesülése szerint pontosan erre készül, mégpedig azt követően, hogy az idei év elején megszerezték a szintén kínai bázisú Smartisan márkára támaszkodó ottani gyártó munkatársainak egy jelentős hányadát. Az anyacég szerepét betöltő ByteDance nem sokszor szerepelt a nyugati híradásokban, korábban azonban mi is írtunk arról, hogy elsődleges fejlesztésüket egyesek kifejezetten veszélyesnek minősítették, a videókészítésre és az elkészült anyagok megosztására fókuszáló app azonban meglehetősen népszerűnek bizonyult, így van némi fantázia a mostani elhatározásban. Az értesülés szerint olyan telefont dobnának piacra, amely több alapértelmezett alkalmazással jelenne meg, ezek között pedig nemcsak maga a TikTok, de a TopBuzz és a News Republic is helyet kapott.


Érdemes ennek kapcsán megjegyezni, hogy korábban (az évek óta csak vergődő HTC-vel karöltve) a Facebook is gondolkozott a terület meghódításán, nem sokkal később pedig az Amazon is valami hasonlóval próbálkozott. Ez utóbbi vállalat a Fire márkanevet viselő táblák után a Fire Phone piacra dobására is sort kerített, hogy betörjenek az okostelefonok szegmensébe. Ez ugyan csúfos kudarccal zárult, az újabb erőfeszítések eredményeiről pedig eddig nem hallottunk, ez azonban a jelek szerint nem tántorítja el az alig ismert kínai céget attól, hogy valami hasonlóval kísérletezzen. További részletek egyelőre nem láttak napvilágot, az elkövetkező néhány hónapban viszont kiderül majd, hogy mi valósul meg a mostani tervekből.

Kérdéses, hogy az amerikai és az európai piacon is megpróbálkoznak-e majd a hivatalos rajttal, ez azonban nyilván még komolyabb erőfeszítést igényelne az illetékesek (és az őket finanszírozók) részéről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!