Gyurkity Péter

Több új hajlítható dizájnon dolgoznak

Ezúttal kínai gyártók újítanának, a dizájnok egy része pedig meglehetősen érdekes.

A hajlítható okostelefonok az idei év egyik fontos előrelépését jelképezik, az első piaci megjelenéshez már nagyon közel állunk, eközben azonban a különböző gyártók további megoldásokon dolgoznak. Most két eltérő fejlesztést ismerhetünk meg, egyelőre szabadalmi beadvány formájában.

Egy holland portál osztotta meg a nagyközönséggel a WIPO (World Intellectual Property Organization) adatbázisában felbukkant beadványokat, amelyekből rögtön néhány renderképet is készítettek, hogy közelebbről is szemügyre vehessük a várható új telefonokat. Ennek alapján az Oppo nem áll le, az előugró kamerák után ugyanis most egy második kijelzőt is hasonló módon varázsolnának elő, legalábbis egy egyelőre közelebbről meg nem határozott típuson - az apró motor révén tehát nem pusztán két kamera, hanem egy második panel is a telefon tetején jelenne meg, a magyarázat szerint azért, hogy a teljesképernyős tartalmak (filmek, játékok) megjelenítése közben az irányításhoz szükséges, valamint a különböző értesítőket elküldő appok ugyanúgy rendelkezésünkre álljanak. Dolgoznak emellett egy másik, vízszintesen kiteljesedő modellen is, amely teljes fizikai billentyűzet helyett szintén egy második panelt varázsol elő, ám a telefon oldalán.

A Lenovo gőzerővel készül az első hajlítható Motorola okostelefon bemutatására, illetve piacra dobására, ám a saját márka alatt megjelenő példányokról sem feledkeznek el. Ők is eljuttatták saját kérelmüket a nemzetközi szervezethez, ebből pedig egy olyan készülék körvonalai rajzolódnak ki, amelynek alsó harmadában hajthatnánk be a panel egy részét, eltakarva (és egyben védve) ezzel a főkijelző jelentős hányadát. Arról még nincs szó, hogy ezen fejlesztés mikor, milyen néven, illetve milyen áron jelenne meg, ehhez nyilván az első prototípust, majd pedig a végleges változatot is el kell majd készíteniük.

A hajlítható megoldások szegmensében egyébként a Samsung lesz az első, ők már a hónap végén piacra dobják a Galaxy Fold típust. A Huawei Mate X követi majd ezt a sorban, valamikor a nyár vége felé, egy még magasabb, 2600 dollár körüli áron, hogy azután több androidos gyártó (2020-ban pedig jó eséllyel az Apple) is csatlakozzon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csicso82 #2
    Nem tudtam, de azt nyilvánvaló, hogy köze nincs a képnek a hajlítható telefonokhoz, de ez jellemző sok oldalra, hogy a cikkhez mellékelt képeknek ritkán van köze a tartalomhoz.
  • kvp #1
    Az ugye leesett, hogy a feni kep eredetileg egy aprilis elsejei vicc resze volt???