Berta Sándor

Az elviselhetetlen emberek a neten még inkább azok

A kiberzaklatást és a fórumos gyűlölködést hiba a digitalizáció hátrányaként felhozni, hiszen ezek a jelenségek már korábban is léteztek, csak felerősödtek.

Általános vélemény, hogy a digitalizálás nem csupán a munka világát és a felhasználók kommunikációs magatartását változtatja meg, hanem negatív hatással van az emberekre és a társadalomra is. Viszont Petra Sansone pszichológus szerint számos olyan jelenség van, amelyet a digitalizálás számlájára írnak, holott egyáltalán nem újak és már korábban is észlelhetők voltak, napjainkra viszont a technika felerősítette azokat. Jó példa erre a kiberzaklatás: több tanulmány is bebizonyította, hogy a jelenség következményei rendkívül károsak a fiatalokra nézve és ugyanolyan traumát okozhat, mint az erőszakos cselekmények vagy egy szexuális molesztálás.

A kiberzaklatás és a gyűlöletbeszéd többek között az empátia hiányára vezethető vissza. A fő probléma, hogy az online portálokon az emberek nem látják, hogy egy bejegyzésük mit vált ki a másikból. Amennyiben két felhasználó egy helyiségben tartózkodik, akkor - a másik arckifejezését látva - gyakorlatilag azonnal észlelhetik, ha valami rosszat mondtak. Ez a visszacsatolás lehetővé teszi, hogy az emberek felelősséget vállaljanak a szavaikért és reagáljanak az elhangzott vagy elkövetett dolgokra, akár egyetlen bántó hangsúlyra is. Sansone kiemelte, hogy az online hálózatokban sokan sokkal dominánsabbnak tűnnek, mint amilyenek valójában. Ez sem új jelenség azonban, hiszen a felhasználók szeretnek magukról más (jellemzően jobb) képet festeni és különböző sémákban gondolkodni.


A szakember szerint a téma azért rendkívül fontos, mert a technikai fejlődés sebessége nem fog lelassulni. A kérdés az, hogy a felhasználóknak mire lesz szükségük ahhoz, hogy ezzel a dologgal megbirkózzanak. Mindenekelőtt megfelelő szociális és érzelmi alapképességek kellenek, amelyek csak a megfelelő szülő-gyerek kapcsolat keretében és az iskolában alakulhatnak ki. A táblagépek vagy a számítógépek kezelését ugyanis gyorsan elsajátítják a fiatalok, de legalább ennyire fontos lenne annak megtanulása is, hogy miként kell reagálni a technikai dolgokra és összpontosítani kellene azokra a képességekre is, amelyek megkülönböztetik az embereket a gépektől.

Nem az eszközökben, hanem az emberekben kell keresni a megoldást, úgy, hogy a fejlesztéseknél az emberi tényezőt is figyelembe kell venni. Az embereknek képeseknek kell lenniük arra, hogy eldöntsék, reagálnak-e egy internetes bejegyzésre vagy sem, illetve, hogy nem csupán azért reagálnak arra, mert az olyan szavakat tartalmaz, amely a reakciójukat kiváltja. Az inger-válasz automatizmusok az agyi ellenőrzési funkciók kikapcsolásához vezetnek. Amennyiben valaki minden ingerre reagál, akkor a szabad akarat és döntéshozatal szenvedhet károkat, s könnyen eljuthatunk a pavlovi reflexekhez. A pszichológus kifejtette, hogy ebben az egész dologban a politikusoknak is komoly szerepük van, mert bizonyos ingereket kiváltó szavakat előszeretettel használnak. Fontos lenne, hogy az emberek szabad akaratukból reagáljanak és ne reflexszerűen, mert a technikának nem az áldozatai vagyunk, hanem a használói. Ehhez pedig megfelelő döntési kompetenciák kellenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • esztyopa #19
    Így igaz !
    De én a protekció helyett a hatalmat állítanám be.
    Mert ha már annyi a pénze,hogy nem tud mit kezdeni vele,akkor a hatalomra tör !/és a hatalom nem csak mások feletti uralmat jelent,hanem még több pénzt is !/
  • mrzed001 #18
    Az erkölcstan sem rossz dolog ám, csak példák felhozatalával kell megközelíteni, és megvitatni ki mit tenne, mit nem, miért ... megvitatni példa szituációkat.

    Ott van ugyebár az örök példa, hogy :
    autó gyorsulva száguld nézelődő tömeg felé (tűzijáték, vásár, ...)
    sofőr vagy nem oda figyel, vagy rosszul van, vagy terrorista, vagy halott, nem tudhatod
    Mit teszel:
    1, kilövöd a kerekét, ennek hatására az autó befordul mély árokba (v. szakadék), aki benne van biztos meghal, de a nézelődő tömeg nem sérül.
    2, nem teszel semmit, az autó belehajt a tömegbe, sofőrje túléli, de sok halott várható a tömegből.

    És ennek a problémának a fokozott változata:
    Az autóban ül egy ártatlan utas (pl gyerek) is.

    Szóval nem tudom most mit tanítanak erkölcstanon, de gondolom nem ezt.
    Meg hát valljuk be, ahhoz hogy ezt tanítani tudja, annak a tanerőnek bizony eléggé jól fejlett erkölcsi és morális érzékének kell lennie, ráadásul kiváló vita levezető is kell legyen. Állami oktatásban nem sok ilyet találni.


    Ami a másikat illeti, kedves drága édesanyámnak volt egyik mondása, hogy:
    A világot a három P betű irányítja:
    - Pénz
    - P.na
    - Protekció

    És bizony, a háborúktól kezdve a kisemberek problémáiig kb minden ebből a 3-asból eredeztethető.
    Szóval ja, főleg egy hormonoktól felajzott tininek, bizony az ember szaporodása (és védekezés) a legfontosabb tanagyag.
  • ostoros #17
    Tudtommal nincs kötelező hittan. Nekünk viszont volt erkölcstan... hát... annál a hittan is többet ért volna.

    Ami azt illeti, talán tényleg a szaporodás a legfontosabb, mint minden élőlénynél egyébként, életmódja, szaporodása, kész. :)
    A tárgyak összevonása viszont baromság, ja.
  • mrzed001 #16
    "ilyenekkel választásokat lehet nyerni"
    Pontosan. Mert az iskolába hittant vezettetett be, és nem érveléstant, vagy logikát.

    Külön vicces lesz ahogy össze akarják vonni a kémia, fizika és biológia tantárgyakat általános 7-8-ban.
    Amikor ugye olyan alapvető dolgokat tanulnak biológiából, mint az ember belső szervei, és persze a "legfontosabb": az ember szaporodása.
    Kíváncsi leszek, hogy kapcsolódik ide pl a fizika (amplitúdó számítás?), vagy a kémia (kenőanyagok viszkozitása?) ...


    @TokraFan:
    Ahogy mondják: minden szentnek maga felé hajlik a keze.
    És ezzel nincs semmi baj. USA azért működőképes, mert egyenlő arányban van mind a liberális, mind a konzervatív ... mind a politikában, mind a médiában.
    Az EU meg ezért végez többszörösen rituális öngyilkosságot önmagán, mert nincs egy konzervatív szárny ami rácsapna a szélsőlibek mancsocskájára, hogy: ééééésznééééél vagy te??? MOST állj le !!!
    Lényegében az EU most olyan, mint egy bank ahol megszüntették a kockázatkezelési osztályt.
    Senki sem figyelmeztet (hatalommal bíró), hogy baj van (hol és mi), senki sem tud változást elérni az osssstobasággal szemben ... csak idő kérdése az összeomlás, és anarchia (ami lényegében a szélsőlibek végső célja).

  • tom_pika #15
    Igen, a te véleményed a mérvadó, te képviseled az objektív igazságot, aki mást mond az egyszerűen tájékozatlan barom. Vitáznál te, de nincs kivel, mert mások véleménye annyira primitív, hogy szóra sem érdemes. Biztos nagyon tetszel magadnak.
  • ugh #14
    Tokeletesen megfogalmaztad.
    +1
  • ugh #13
    Ez pedig siman mukodik.
    Vannak osszeskuvelelmeletnek kikialtott tenyek amiket gyikemberezessel cafolnak, mert ez az idiota david icke a szajara vette majd egy jot gyikemberezett ra.
    (hozza tennem o pont ezert lett "kitalalva")
    Egy rakas akkor meg osszeeskuves elmeletrol kiderult, hogy ha nem is egy az egyben ugy van, de volt valosag alapja
    Utoljára szerkesztette: ugh, 2018.10.27. 12:03:54
  • ugh #12
    Hat persze.
    Cenzura az is ha ilyen barmokat allitanak elo a velemenyformalassal mint te.

  • TokraFan #11
    Amit írsz a médiával kapcsolatban, azzal nagyjából egyetértek, de ha megnézzük ezt az un. "baloldali" vélemény cenzúrát, az pontosan így működik az un. "jobboldal" esetén is, csak természetszerűen más lesz a tárgya. Egyik "oldalról" megy a PC erőltetése, valóban szitoknak számít kimondani olyasmit, ami egyébként valóság és tény, de amíg a másik oldal örvendezik a saját sajtójuk bátorságán mert kimondja azt, amit máshol nem lehet, addig eközben azt már nem veszik észre, hogy a számukra kényes témákkal -pl. vallással, egyházakkal kapcsolatos kellemetlen igazságok- pont úgy bánnak el, mint az ellenoldali média. Valójában teljesen egyformán működnek, kicsit más ideológiát hazudnak mögé, de 99%-ban azonos megoldásokkal torzítják a valóságot.
  • ostoros #10
    "A régi bugyuta elmélet szerint, azaz ha lejáratod "ellenfeled", akkor a mondandóját is megcáfoltad. Ami amúgy annyira sok sebből vérzik (logikailag), hogy bele se akarok menni."

    Hagyd, ilyenekkel választásokat lehet nyerni, nem hogy vitát, már ha nyertesnek tekintjük azt aki utoljára marad, mert a többiek faképnél hagyták időközben.