Berta Sándor

Lehet a Facebook nélkül élni

Egy cseh politikus példát akart mutatni a felhasználóknak és bebizonyítani nekik, hogy nem kötelező a közösségi oldal tagjának lenni.

Vera Jourova, az Európai Unió igazságügyért, jogérvényesülésért, fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős biztosa mindig a párbeszédet keresi és a különböző tiltások ellen emeli fel a szavát, de nála is vannak kivételek.

"Tudok a Facebook nélkül élni. A közösségi platformról való távozás a személyes döntésem volt és úgy gondolom, hogy helyesen döntöttem. Nagyon szeretek emberekkel beszélgetni, naponta több tucat e-mailt kapok és mindegyikre válaszolok. Ez egy civilizált kommunikáció. Ugyanez a Facebookon kapott üzenetekről nem volt elmondható. Nem szeretném ecsetelni, hogy milyen módokon szapultak, de gyakran fel akartak akasztani, agyonlőni - minden olyan dolgot megtettek volna, ami elképzelhető. Azt kívánom, hogy mások is kövessék a példámat. Meg kell, hogy őrizzük a szabadságunkat annak a kérdésnek az eldöntésében, hogy mennyire tesszük ki magunkat a folyamatos nyilvános megalázásnak." - emelte ki a politikus.

"Az teljesen nyilvánvaló, hogy az olyan vállalatokat, mint a Facebook, amelyek ekkora hatást gyakorolnak az életünkre, ellenőrizni kell. A jövőbeli terveinket ezzel kapcsolatban még nem szeretném elárulni. Jelenleg az a megállapodásunk van a társasággal, hogy aktívan fellép a gyűlöletbeszéd és a dezinformációs kampányok ellen, valamint törli a terrorista anyagokat. Három éven át intenzíven kommunikáltunk, én és a kollégáim is rendszeresen találkozunk a közösségi portál képviselőivel. Állandóan nyomást gyakorolunk a Facebookra, hogy egyre nagyobb felelősséget vállaljon. Az emberek megőrülnek a szabályozásokért és a tilalmakért, de nem kellene képmutatónak lennünk és minden dologért a közösségi oldalakat hibáztatnunk. Létrehozása óta sok idő telt el, az akkori fiatalok közül számos ma már szülőként tagja a Facebooknak vagy van jelen az Instagramon. Nekik többet kell majd foglalkozniuk a gyerekeikkel és azzal, hogy mit tesznek. Az, hogy valaki polgár, sokkal többet jelent annál, mint hogy csak fogyasztó."


Vera Jourova hozzátette, hogy a mesterséges intelligencia meg fogja változtatni azt, ahogy élünk és dolgozunk. Erre fel kell készülnünk, hogy a technológia az emberiséget szolgálja. A mesterséges intelligencia termékekben alkalmazott algoritmusoknak átláthatóknak kell lenniük. Meg kell értenünk, hogyan működnek azért, hogy meghozhassuk a saját döntéseinket. A gépek nem hozhatnak önállóan központi döntéseket, de az sem szabad, hogy a valódi világból származó előítéleteink az algoritmusok részeivé váljanak.

Már az algoritmusok tervezésekor lehetőséget kellene biztosítani azok ellenőrzésére. Garantálni kellene annak vizsgálatát is, hogy az algoritmusok ne diszkrimináljanak senkit például az állásra jelentkezők elbírálásakor, különben kicsúsznak a dolgok az ellenőrzésünk alól. Arra akarják ösztönözni a cégeket és a kutatási intézményeket, hogy ezekre a szempontokra kiemelten ügyeljenek. Amennyiben elfogadják a kapcsolódó törvényeket, akkor természetesen lehetőség lesz akár büntetések kiszabására is. A cégek attól tartanak, hogy a határok átlépése miatt szigorúbb szabályozás jöhet. Az Európai Unió igazságügyért, jogérvényesülésért, fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős biztosa leszögezte, hogy olyan etikai alapelveket és iránymutatásokat kidolgozni, amelyeket a piac szereplői is elfogadnak és tiszteletben tartanak. A politikus úgy gondolja, hogy ez egy jó irány.

Jourova jóideje úgy véli, hogy a Facebook, a Twitter, a Google, a Microsoft vagy az Instagram túl keveset tesznek a gyűlöletbejegyzések, a rágalmazások és a büntetendő tartalmak megjelentetése ellen. A társaságok csak az ilyen bejegyzések 70 százalékát törlik. 2018 szeptemberében ultimátumot adott a Facebooknak: ha nem orvosolja az európai fogyasztóvédelmi szabályok betartásával kapcsolatos hiányosságokat, akkor a nemzeti hatóságok komoly pénzbüntetésekkel sújthatják. Jourova az Európai Adatvédelmi Nap kapcsán pedig kijelentette, hogy egyre fontosabb a magas fokú adatvédelem, mert az adatlopási és -kiszivárgási ügyek komoly károkat okozhatnak a demokratikus társadalmaknak. Nem csupán a magánszféra kerülhet veszélybe, hanem a demokrácia védelme és az adatok által működtetett gazdaság jövője is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Zoliz #7
  Facebook a valódi és felnőtt gyerekek játszótere.
  Nem az Élet csak annak egy szelete.
 • csicso82 #6
  "Ha belegondolsz, amikor beszélgetsz a barátoddal/szomszédoddal hogy mi történt vele, vagy hogy egy egy témában mik a gondolatai, az csak a személyes jelenlétben különbözik attól ha ezt a facebookon teszed. W

  NA ez a hatalmas tévedés, mert a posztok követése, láljkolása mikor tudatalatti háttérnyomás van rajtad és tudod ezt a lájkot, hozzászólást MINDEN ismerősöd láthatja moderálásra késztet. Plusz sokszor olyan "ismerőseidet" életét is követed akikkel anno is minimális kapcsolatod volt és az azóta eltelt akár egy évtizedben pedig semmi.

  Ha a barátommal leülök beszélgetni mondjuk négyszemközt akkor olyan dolgok is felmerülnek, felmerülhetnek amiket mondjuk a páromnak, anyámnak, apámnak sem mondanék el.

  Persze ez megoldható fészbuk cseten is de mint írtam pont emiatt tartom még mindig hasznosnak a fészbukot mert a cset funkciója nagyon hasznos, és azt az egész üzenőfal használata nélkül is lehetséges használni.

  DE ha egy barátommal cseten beszélgetek az akkor sem lesz olyan mint amikor egymással szemben ülünk mondjuk egy csendes kiskocsmában és egy sört szürcsölgetve beszélgetünk + a kommunikáció 20% verbális a 80%-a nonverbális és ezt a cset kb. 99%-ban megöli (1%-ot lehet adni az írás stílusára, a különböző hangulatjelekre a válasz gyorsaságára is ami szintén sokat elárul a beszélgetőpartner állapotáról )
 • lammaer #5
  "mások életét és gondolatait figyeled az már káros."

  Ha belegondolsz, amikor beszélgetsz a barátoddal/szomszédoddal hogy mi történt vele, vagy hogy egy egy témában mik a gondolatai, az csak a személyes jelenlétben különbözik attól ha ezt a facebookon teszed.

  Véletlenszerü emberek hülye posztjaira időt fordítani (lefotózza a mekiben hogy vett egy hamburgert és társai) valóban botorság, de az hogy az ismeretségi körödben lévő emberekről ilyen módon is hallasz az szerintem nem káros....

  Pl húgod kap egy kiscicát. Miért káros az ha facebookon posztol róla egyet és te arra reagálsz ott valamit és miért NEM káros az ha felhív és elmondja ugyanezt amire te kb ugyanazt mondod....
  Sőt, bizonyos szempontból még a facebookon több infót is kapsz, hiszen LÁTOD a macskát, mig telefonon/élőben beszélgetve ez nem megoldható

  Maximum arról lehet beszélgetni hogy a telefonos kommunikáció egyfokkal élőbb, de hogy ettől a netes kommunikáció rögtön káros is lenne...
  Utoljára szerkesztette: lammaer, 2019.03.25. 15:47:02
 • csicso82 #4
  Önmagában a fészbukkon való jelenlét nem rossz, pl. technikailag fenn vagy, használod a csetet stb. de hogy napi szinten 1-2 órát azzal tölts, hogy a mások életét és gondolatait figyeled az már káros.

  Tudatosan igyekszem MINIMÁLISRA szorítani a jelenlétemet kb. már egy éve semmit sem posztoltam, lájkoltam meg a fene tudja még mi van.

  Ettől még ha egy ismerősre rá kell írni meg lehet tenni. Erre hasznos, valamilyen találkozót szervezni is ideális pl. csoportot létrehozni erre a célra.
 • Cat #3
  Én számos esetben láttam a saját szememmel, milyen döbbenetes különbség van emberek online és offline viselkedése/hozzáállása között. Pl. évek óta ismert munkatársam a neten egy állat, és fordított példa is van. Másrészt 40 évesnél idősebb embereket már nem tudsz nevelni sehova, és nem teljesen értem azt sem, hogy ha pl. nem szállhat fel a vonatra/repülőre (mint Kínában), akkor miért ne káromkodna az interneten.
 • Sydra #2
  Ez is csak attól retteg, hogy az AI logikai és nem politikai alapon hoz döntést.
 • end3 #1
  Ez a nagyon ostoba kommentelőket érintő cenzúra nem vezet sehova. Ti., attól hogy letiltják, törlik, gazdáik nem lesznek okosabbak, találnak majd más közösségi szempontból kártékony lehetőséget. Lehet a nagy közösségi portálok üzemeltetésénél mégis csak egy kínaihoz hasonló bűntetőpont kreditrendszer működtetése lenne a megoldás. Amennyiben alkalmazásának szabályai nyilvánosak és kezdéskor elfogadtatják a portálra regisztrálókkal, úgy a nevelő hatása révén hosszabb távon önszabályzónak és pozitívabbnak tűnik minden részvevő számára. - Akinek alapból nem tetszik, az nem regisztrál és kimarad a kommentelés lehetőségéből is. Úgy gondolom, ilyen egyszerű lenne...
  Utoljára szerkesztette: end3, 2019.03.25. 10:10:36