Berta Sándor

Álfiókoktól hemzseg a Facebook

Komoly kritikát kapott a közösségi platform: egy tanulmány szerint a profilok fele hamis, és a Facebook azokkal egyszerűen becsapja hirdetőit, hogy több bevételre tegyen szert.

Aaron Greenspan egykor a Harvard Egyetemen Mark Zuckerberg osztálytársa volt és évekkel ezelőtt azt állította, hogy a Facebook ötlete voltaképpen tőle származott. A két fél 2009-ben peren kívül megegyezett egymással, de a férfinek így is megvan a véleménye Zuckerbergről és a portálról, amit nem is rejt véka alá. Greenspan most nyilvánosságra hozott egy tanulmányt, amely szerint a Facebook csal, és a regisztrált fiókok legalább 50 százaléka álfiók. Az a kritika is megjelent, hogy a társaság teljesen elveszítette az ellenőrzést a közösségi hálózata felett. A 75 oldalas anyagban többek között az szerepel, hogy a Facebooknak soha nem lesz lehetősége arra, hogy pontosan megállapítsa az álfiókok számát.

Greenspan rámutatott, hogy az óriáscég által közölt hivatalos számok ellentmondásosak, sőt, abszurdak. Azokból ő azt a következtetést vonta le, hogy a Facebook becsapja a befektetőit és a hirdetőit. Sőt, a férfi odáig ment, hogy feltette azt a kérdést, hogy vajon Mark Zuckerberg minden idők legnagyobb szélhámosa-e. Az óriáscég cáfolta a megjelent információkat és szóvivőjük azt hangsúlyozta, hogy az összeállítás téves dolgokat állít. Emellett az is felmerülhet - jogosan -, hogy vajon Greenspan elfogult-e és ha igen, milyen mértékben a Facebookkal és Zuckerberggel szemben.

Guy Rosen, a Facebook termékmenedzselési alelnöke tavaly májusban jelentette be, hogy 2017 októbere és 2018 márciusa között összesen közel 1,3 milliárd álprofilt távolítottak el, azok 98 százalékát mindössze néhány perccel a létrehozásuk után, így azokat a felhasználók nem is láthatták. A menedzser hozzátette, hogy a rendszerük védelmi mechanizmusa naponta több millió álfiók létrehozását akadályozza meg, s a Facebook naponta több millió álfelhasználót, képet és bejegyzést töröl a rendszeréből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #14
    Vagy ha a HVG-re akarnék valami jó szaftosat írni ami kiborítja a libsiket (a valóságnál semmi sem borítja ki jobban őket) akkor a kutyának nem hiányzik, hogy utána 25 ezer bosszúálló libsi nekiálljon pocskondiázni meg zaklatni az ismerőseimet, akiknek csak annyi a bűnük, hogy ismerőseim a face-n. Kell az álprofil. Főleg egy liberális államban, ha te magad nem vagy az.
  • morguldae #13
    Hát ez mindenütt így van. Kellenek az álprofilok, áljátékosok.a játékoknál (esetleg BOT-ok), stb... mert egyébként ki regisztrálna oda nulla felhasználóval. Később lehet ezeket csökkenteni, aztán csak valósak lehetnek, stb... De mindenhova kell az álprofil. Nem nagyon indul manapság ilyesmi nélkül semmi...
  • Kissssss0 #12
    ahogy látom még mindig nem tudsz különbséget tenni az adatok véletlen illetve szándékos kiszivárgása... és a tudatosan összegyűjtött és mások adataival való kereskedés között, ahogy azt a nagyobb közösségi oldalak szokták tenni.
    (lásd bethesda malőr nemrég, vagy julian assange/Edward Snowden esete régebben, ezek véletlen illetve szándékosak voltak, utóbbi kettő rá is baszott)

    ha már példákkal dobálózol akkor tessék elfogadni ha jönnek rá ellenpéldák is, ez van akkor ha leállsz vitatkozni valakivel.

    nevezheted mazsolázgatásnak meg aminek akarod de sajnos nem vagyok időmilliomos hogy a bankos példádtól az autós lakás stb biztosítón keresztül a kedvenc légitársaságodik minddel foglalkozzak éjfél előtt fél órával...

    bár túl sok értelme nem lenne mindegyikre külön példát felhozni mert végeredményben mind ugyan ott kötne ki.
    amíg a faszbuk simán túlélte a botrányait és még cukibergnek se rezdült meg a hajszála a kongresszusi kanosszajárás után addig egy bank/biztosító/légitársaságod de még egy szaros étterem se engedheti meg magának hogy tudatosan adjon meg vegyen privát adatokat aztán pedig ezek felhasználásával minden nap zaklassanak a különféle ajánlatukkal akit csak akarnak 24/7 időben IRL.

    ezt eljátszhatod az online világban... max bedobják a spamm gyűjtőbe a kéretlen leveleket az emberek, IRL meg csattan a bilincs a csuklódon zaklatás vádjával mert kismillió egy telefonhívással akartál rávenni valaki vásárlásra.

    vakítani meg csak a faszbuk és a hasonszőrű adatlopásokkal és ezek eladásával foglalkozó oldalak szokták a felhasználóikat, meg anyuci és apuci a kicsi gyereküket karácsony ellőtt ha jó leszel akkor kapsz ajándékot.
    ( btw még mindig nem értem honnét veszik az emberek azt hogy ma már akárki megengedhet magának autót, helikoptert, luxus jachtot, meg hawaii utazást itt Magyarországon)
    Utoljára szerkesztette: Kissssss0, 2019.02.05. 20:32:43
  • lammaer #11
    Amúgy meg tessék, néhány általad biztonságosnak ítélt cégtől kiszivárgott személyes adatok....

    link

    Van itt bank (tudom, te nem bankolsz), nagynevű szállodalánc (tudom, te csak otthon laksz és sátorozol), légitársaság (csak gyalog vagy bicikiel jársz), telefontársaság (nincs telefonod se), csomagküldő vállalat (sose rendeltél semmit senkitől), nagynevű köyvelő cégek (nyilván te nem dolgozol sehol és a céged miattad nem is könyvel) stb...

    Mindenhonnan mentek ki milliószámra személyes adatok.
    Utoljára szerkesztette: lammaer, 2019.02.05. 09:47:43
  • lammaer #10
    Kiszemezgetted azokat a példákat amik neked szimpatikusak (konkrétan EGYET vetté ki a felsorolásból, ez a bank), de figyelmen kívül hagytad a webshopokat, szálláshelyeket, autókölcsönzőket. Ezt igy hivják: mazsolázgatás

    Ok, hagyjuk a bankokat. Bankokon kívül 1000 és 1 helyen megadtad már az adataidat (lásd a TÖBBI példát amit felhoztam), beiratkozol könyvtárba, rendszeresen sportolsz vhol egy fitneszteremben, garanciát érvényesítesz egy boltban....

    Persze ha szerzetesként élsz (nem utaztál soha és soha semmilyen ürlapot nem töltöttél ki... ne vakíts már tesó) a világtól elzárva egy kolostorban, akkor jó vagy, de ezekszerint te egy nagyon különleges személyiség vagy :D

    Utoljára szerkesztette: lammaer, 2019.02.05. 09:41:32
  • Kissssss0 #9
    összehasonlítani a faszbukot bankokkal és lakás/autó/stb biztosítókkal azért egy kicsit erős túlzás nem gondolod? ha kiderülne egy nagynevű bankról hogy szarba se veszi a saját ügyfeleinek a privát adatait szerinted meddig maradnának fenn? mert hogy a kutya nem vinné a pénzét hozzájuk az is fix.

    faszbuk nyújt egy ingyenes "közösségi" felületet amiért cserébe minden létező információt megpróbál megszerezni rólad hogy aztán azt el is adhassa, cambridge analytica és hasonlók rémlik még? na ugye.

    ugyan ezt egy bank nem teheti meg, szerinted mi történne ha kiderülne hogy ha a bank igazgató sutyiban kereskedik a te meg a fél város adataival(lakcím,személyi,felhasználónév/jelszó,stb)? szinte tömegesen rohannák meg az emberek a bankot hogy kivegyék a pénzüket, pénz nélkül meg szart se ér egy bank se.

    tényleg akarod ezt fojtatni? :)
    az adataim felől meg nem kell aggódnod... nincs szükségem autóra, nyaralni se szoktam és ebből kifolyólag szállodákra sincs szükségem, a pénzemet meg a párnám alatt tartom biztonságban.

    sok vadbarom marhával ellentétben én nem kürtölöm világgá hogy épp hol vagyok és mit csinálok... meg hova szarok, ezt meghagyom a mostani meg a köv generációnak.
  • csigafi #8
    Nekem az is durva volt hogy kb 15 éve vetem egy telefont számmal együtt a számot megtartottam azóta más lett a lakcím és más a személyi számom. Sohasem adtam meg nekik az új adataimat csak most van ez az évenkénti adat egyeztetés. És tudták az új adataimat. Na de honnan? Én a szerződésen lévő régit akartam meg adni mivel azokkal az adatokkal lett megvásárolva a szám. Nem fogadta el a rendszer mert ott nekik már az új adataim voltak. na de hogyan???

    Ami még durvább hogy van egy weboldal a magyar vagyok ott már regisztrációnál kérnek a személyes adatokat és ha nem adja meg az ember akkor nem tud beregelni. Meg olyan feltételeket kell elfogadni az oldalon hogy alapból sérti a személyes jogokat. Persze hogy nem reggeltem be.

    Facebookrol meg mindig is tudtam hogy bűvészkedik. Már eleve az durva hogy nem lehet fiókot törölni azonnal ha nem csak 1 hónap elteltével a fiók törlése lenyomása után.
  • lammaer #7
    a bankok sem állami cégek,mégis kérik az adataidat és te odaadod.
    a biztosítók sem állami cégek, mégis kérik az adatodat mielőtt szóba állnak veled.
    a wizzair meg a többi repülős cég sem az, mégis kérik az adataidat, és te odaadod.
    A szállodák ahol megszállsz, kérik az adataidat, még a bankkártyádat is. és te odadod...
    de biztos rendeltél már cuccokat az interneten, itthoni kis cégről vagy külföldről a nagyoktól és gyanítom hogy nem álnéven, kamu címre kérted...

    folytassam? :)
    Ott vannak már rég az adataid mindenhol, ne aggódj :)
    Kivéve persze ha soha nem voltál bankban, nem utaztál külföldre, nem szálltál meg szállodában, nem béreltél autót és igy tovább és igy tovább....
    Utoljára szerkesztette: lammaer, 2019.02.04. 06:31:22
  • Kissssss0 #6
    már az hogy "hivatalos iratot" kérjenek egy rohadt nagy átbaszás, faszbuk nem hivatalos állami intézet/cég/szervezet hogy joga legyen kérni bármit is, aki meg mégis megmutatja a lakcímit vagy személyigazolványát az már is eladta saját magát.

    az ilyen adatlopó és az ezzel kereskedő cégeknek kész főnyeremény ha mutogatod nekik a papírjaidat.
  • fonak #5
    Ilyen erővel az enyém is álfiók, mert sosem kértek tőlem hivatalos iratot.