Berta Sándor

Vádesküdtszék dönt a Facebook elleni büntető­eljárás ügyében

A testület határoz arról, hogy elegendő bizonyíték van-e a társaság ellen.

A The New York Times azt írta, hogy egy helyi vádesküdtszék dönt a Facebook adatkiadási ügyében. Az angolszász jogrendszerben a vádesküdtszéknek 25 tagja van és a feladata annak megállapítása, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján megindítható-e a büntetőeljárás. A társaság azután került a hatóságok látókörébe, hogy tavaly december végén kiderült: a legnagyobb cégekkel külön, kölcsönösen előnyös megállapodást kötött és a számukra jóval nagyobb betekintést engedett a regisztrált felhasználók életébe. A Facebook összesen több mint 150 vállalattal kötött megállapodást a felhasználók adatainak kiadásáról. Az érintett partnerek között volt az Apple, az Amazon, a Microsoft, a Sony és a Netflix.

A stream-szolgáltató és a Spotify elolvashatták a Facebook-tagok chatbeszélgetéseit és üzeneteit, a Bing a baráti hálózatokat derítette fel, a Yahoo! a barátok tartalmi bejegyzéseit követte nyomon, míg az Amazon szintén a barátok és ismerősök kapcsolatai adataihoz férhetett hozzá. Számos cég, például a Netflix, ráadásul nem csupán betekintési, vagyis olvasási jogokat kapott a magánüzenetekbe, hanem írási-szerkesztési jogokat is.

Az ügyet államügyészek vizsgálják és az üggyel kapcsolatban a vádesküdtszék már két érintett okostelefon-gyártótól is bekért információkat. A Facebook igyekezett a megkötött megállapodásokat ártalmatlan erőfeszítéseknek beállítani és hangsúlyozta, hogy csak azért segített például az okostelefon-gyártóknak, hogy elérhetővé tehesse a hálózat funkcióit a felhasználóknak még azelőtt, hogy rendelkezett volna saját alkalmazással. A The New York Times szerint nem világos, hogy az ügyben mikor kezdődött el a vizsgálat és azt sem lehet tudni, hogy pontosan mire összpontosítanak az államügyészek. A Facebook egyelőre csak annyit közölt, hogy együttműködik a nyomozókkal és nagyon is komolyan veszi a vizsgálatot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!