Berta Sándor

Amazon-ellenes törvényt terjesztettek be az Egyesült Államokban

Számos amerikai nagyvállalat alkalmazottja olyan rosszul keres, hogy állami élelmiszersegélyekre szorul, ezen változtatna egy törvény.

Bernard Sanders vermonti demokrata szenátor nyújtotta be azt a törvénytervezetet, amelynek célja, hogy jelentős mértékben javítson az Amazonnál és más nagyobb társaságoknál uralkodó kiszipolyozó munkakörülményeken. A hivatalosan Stop Bad Employers by Zeroing Out Subsidies Act (röviden Stop BEZOS - utalva Jeff Bezos Amazon-vezetőre) értelmében a több mint 500 munkavállalót foglalkoztató amerikai vállalkozásokat köteleznék arra, hogy 100 százalékos adót fizessenek azon állami szociális ellátások után, amelyeket a dolgozóik igénybe vesznek. Az egyes vállalatok megkerülhetnék ezt az előírást, ha magasabb fizetést adnak az alkalmazottaiknak és így azok nem lennének rászorulva az olyan támogatásokra, mint a Supplemental Nutrition Assistance Program (SNAP) vagy a Medicaid.

A szabályozás olyan óriáscégeket is érintene, mint a McDonald's és a Walmart. A New Food Economy nevű nem kormányzati szervezet vizsgálata alapján ugyanis e két vállalkozás foglalkoztatja az USA-ban a legtöbb olyan munkavállalót, melyek élelmiszersegélyekre vannak rászorulva. Az Amazon minden harmadik arizonai és minden tizedik pennsylvaniai dolgozójáról elmondható ugyanez. A törvénytervezet éppúgy vonatkozna az alkalmazottakra, mint a részmunkaidős és a szerződéses munkavállalókra.


Sanders már több hete élesen bírálja Jeff Bezost. Legutóbb például kijelentette, hogy az ország adófizetőinek nem kellene egy olyan személyt finanszírozniuk, aki 150 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik és naponta 260 millió dollárral lesz gazdagabb. A Stop BEZOS-t Sanders mellett Ro Khanna demokrata képviselő is támogatja, de egyelőre kérdéses, hogy mennyire lehet sikeres, mievl Khanna idén már benyújtott egy hasonló törvénytervezetet.

Az Amazon raktárai "börtönökre" hasonlítanak, a munkatársak a 10 órás műszakok során csupán 15 perc déli szünetet kapnak. A szigor akkora, hogy a cég karpereceket akar rakni a dolgozóira. Egyes munkavállalók nem mernek vécére menni, hanem "üvegekbe végezték el a kisdolgukat". Donald Trump szintén korlátozni akarja a társaság hatalmát és befolyását, mert az szerinte túl kevés adót fizet és tönkreteszi a kisboltokat. Ezért megpróbált nyomást gyakorolni az amerikai posta vezetőjére és azt akarta elérni, hogy a hivatal az Amazon és partnerei esetében számítson fel kétszeres díjat a csomagok esetében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TokraFan #19
    Teljes demokrácia nincs, de annál még mindig jelentősen több lehetőséged van akár feljebb jutni, akár a jogbiztonság révén megvédeni magad a már megvalósult demokratikus -vagy ahhoz közeli- rendszerekben, mint bármilyen más autokrata vagy diktatórikus rendszerben. Ez a lényeg, a többi csak képzelgés...
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2018.09.12. 15:42:02
  • ostoros #18
    Ja, csak a Római Birodalom nem hívta magát demokráciának.
  • TokraFan #17
    Pontosan így van!
  • lammaer #16
    Ez az egész nem az USÁból jön.. amióta világ a világ, az emberiség igy működik. Vagy a római birodalomban is az amerikai oligarchák miatt voltag gazdagok, szegények meg rabszolgák?

    Az én világom egyszerübb... kereslet-kínálat... amig jönnek az emberek árkot ásni napi 10.000ért, addig se te, se én, se az oligarchák nem fognak 20.000et fizetni... nem kell ide történelemóra.
  • TokraFan #15
    Ahogy Te is visszaélsz, amikor a piaci áron alkalmazol munkaerőt mondjuk a házad építésénél vagy felújításánál, vagy az autószerelőnél vagy akárhol! Ahogy mondták előttem, nem valószínű, hogy te a piaci árak kétszeresét fogod fizetni önként bárkinek és bármiért, legyen az munkabér, szolgáltatás, vagy termék ára. Te is csak annyit adsz, amennyiért már kapható! Nincs ez másként egy cégnél sem. Ha bőven kap olyan melóst, aki ilyen körülmények között, ennyiért dolgozik, akkor itt vége is a történetnek, nincs miről beszélni. Pont. Az erkölcsi oldala nem tartozik ide.

    Megjegyzem, napi szinten vásárolsz olyan terméket, melyet a távolkeleten, ennél még sokkal rosszabb körülmények között dolgozó emberek gyártanak neked. Mégsem akarod feldarabolni -az általad valószínűleg nem is ismert- cégeket...
  • ostoros #14
    "Figyu, valami okának kell lennie hogy megteheti azt hogy olcsón és rossz körülmények közt foglalkoztat embereket és ennek ellenére azok mégis ott dolgoznak. AZT kéne megvizsgálni elsősorban..."

    Az ok igen egyszerű. Az USA oligarchia. És nem csak az USA, ma már az egész világ az, mert mindenütt átvették az USA működését, még Kínában is. Az az állam egyébként eleve oligarchiának lett tervezve. Pár gazdag fószer "az alapító atyák" úgy gondolták csinálnak egy államot ami majd az ő érdekeik szerint cselekszik. És ez azóta sem változott.

    Végig lehet menni az USA történelmén, hogy mindig, de mindig csakis a körülmények miatt nem volt annyira szar a munkások sorsa, mint mondjuk Angliában. Egyszerűen nem lehetett a béka feneke alá nyomni a béreket egy üres kontinensen, mert akkor a munkás inkább otthagyta a faszba az egészet, és elköltözött nyugatra, beállt farmernek, vagy aranyat ásni.
    Erre a problémára az amerikai oligarchia két ága két radikálisan eltérő megoldást talált: északon gépesítettek, hogy csökkenjen a munkaerő igény, délen rabszolgákat vettek, mert az nem tud elköltözni nyugatra. A polgárháború az amerikai oligarchia két ágának konfliktusa volt végső soron, de persze nem ők mentek megdögleni a fronton, hanem a csórók.

    A polgárháború után a felszabadítottak igen nagy része ugyanott dolgozott a gyapotföldeken, kevesebb pénzért, mint amennyi korábban az etetésük, ruházásuk és elszállásolásuk került a rabszolgatartónak!
    És ez az állapot a polgárháború után 50 évig állt fenn. Akkor, az első világháború miatti masszív munkaerő igény miatt végre emelkedni kezdtek a bérek. Ahogy fokozatosan megpróbálták visszanyomni a béreket megint, a csóró munkás már nem tudta megvenni amit termelt, és el is jött a világválság.
    Mindeközben egy másik probléma is felmerült, a szovjetunió létrejötte. Na, attól aztán igazán összeszarták magukat az oligarchák. Még Rooseveltet is, aki megpróbálta beindítani a gazdaságot, kommunistának hívta az amerikai sajtó, amikor a New Dealt elkezdte bevezetni. Bizonyos körök állítólag még egy fasiszta puccsot is szerveztek az USA-ban, csak ez idő előtt kiderült. Akárhogy is volt, azután a New Deal kritikája az amerikai sajtóban egyik napról a másikra abbamaradt, (valószínűleg az elnök leült beszélgetni az érintett oligarchákkal és eloszlatta az aggodalmaikat.)
    És aztán jött a második világháború, amit a szovjetunió megnyert, és akkor már igazán volt okuk félni az oligarcháknak mert úgy tűnt hirtelen az egész világ átfordul, minden bokorban kommunistát láttak egy ideig, hát megint csak nem lehetett a melóst szívatni.
    Sőt, rájöttek, hogy ha ügyesen csatornázzák a pénzeket, lehet emelni a bért, az úgyis visszajön hozzájuk, ez volt a hatvanas-hetvenes évek "nagy társadalom" modellje.
    Teltek az évtizedek, a szovjetek végül bedőltek. Na és Clintonnal azonnal megtörténtek olyan váltások, amik a melóst fokozatosan megint lenyomják a béka segge alá. Persze nem egyből, olyan 15-25 év alatt. Kérdezz meg egy mai németet, aki az NSZK-ban élt az egyesülés előtt, és elmondja neked, hogy jobban éltek, mint ma. Ugyanezért szavaz ma minden egyes választásokon az USA választópolgár a változásra "change" ezzel kampányolt Obama, ezzel Trump is. És persze egyik sem fogja elhozni a kívánt változást, se Obama, se Trump, se más. De Hillary sem. Mert az oligarchia kikezdhetetlen.
    (szerk.) annyit tud Trumpi tenni, hogy lefaragja a költségeket a NATO-ban, de közben azért elvárja hogy amcsi fegyvert vegyünk, stb. Végső soron az oligarchák érdekét nem akarja sérteni, a munkásokat külföldi bevételekből akarja kárpótolni. Vagyis az USA-n kívülre teríti a szart.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2018.09.10. 22:08:55
  • lammaer #13
    Amúgy utánanéztem kicsit a fizuknak... az USában egy raktári betanított munkás átlagfizetése 12.6 dollár... egy takarító órabére meg 11 https://www.payscale.com/research/US/Job=Warehouse_Worker/Hourly_Rate

    A glassdooron a storehouse worker az amazonnál pont ugyanezt kapja... annyit fizet ami a piaci ár.

    Ha megnézzük az élelmiszertámogatásra való jogosultság feltétele hogy az egy háztartásban élőknek FEJENKÉNT 1245 USDnél kevesebb legyen a havi bevétele.

    Ha van egy gyereke a takarítónőnek vagy raktárosnak, akkor máris jogosult a támogatásra.

    Úgy tűnik arról van szó, hogy sok a képzetlen ámde nagycsaláddal rendelkező munkavállaló...
    Utoljára szerkesztette: lammaer, 2018.09.10. 16:55:02
  • Macropus Rufus #12
    Biztos, hogy van valami ami miatt ott vannak és tűrik. Vagy a kényszer miatt. Ami nagy úr szokott lenni. Akor még rosszabb a helyzet, mert vissza él a másik kiszolgáltatott helyzetével.
    Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2018.09.10. 16:51:19
  • lammaer #11
    Figyu, valami okának kell lennie hogy megteheti azt hogy olcsón és rossz körülmények közt foglalkoztat embereket és ennek ellenére azok mégis ott dolgoznak. AZT kéne megvizsgálni elsősorban...

    A rabszolgának kardot nyomtak a hátába és nem volt lehetősége máshova menni, itt erről szó sincs.

    JHa mondjuk építkezel, és sorban állnak a melósok hogy 800 HUF órabérért dolgoznának nálad, te adsz nekik 1200at? Ugye hogy ugye?
    Utoljára szerkesztette: lammaer, 2018.09.10. 16:35:22
  • Macropus Rufus #10
    sztem az, hogy sehol nem kötelező dolgozni nem azonos azzal, hogy otthon a kutyámat nem tartom ilyen körülmények közt.
    Igen sehol nem kötelező... de ez tudod, hogy nagyon cinikus válasz volt.

    A gond az, hogy mivel ő baszik fizetni ezért az államnak kell ételadományokat adni a dolgozóknak, az adófizetők pénzéből. Kapis? :)
    Tehát a Bezos más faszával veri a csalánt 1x.
    2x: az, hogy nincs idejük pislini és/vagy nagy dolgot végezni alapvető higéniai problémákat vet fel. Ez viszont már közegészségügyi probléma.