• ostoros
    #14
    "Figyu, valami okának kell lennie hogy megteheti azt hogy olcsón és rossz körülmények közt foglalkoztat embereket és ennek ellenére azok mégis ott dolgoznak. AZT kéne megvizsgálni elsősorban..."

    Az ok igen egyszerű. Az USA oligarchia. És nem csak az USA, ma már az egész világ az, mert mindenütt átvették az USA működését, még Kínában is. Az az állam egyébként eleve oligarchiának lett tervezve. Pár gazdag fószer "az alapító atyák" úgy gondolták csinálnak egy államot ami majd az ő érdekeik szerint cselekszik. És ez azóta sem változott.

    Végig lehet menni az USA történelmén, hogy mindig, de mindig csakis a körülmények miatt nem volt annyira szar a munkások sorsa, mint mondjuk Angliában. Egyszerűen nem lehetett a béka feneke alá nyomni a béreket egy üres kontinensen, mert akkor a munkás inkább otthagyta a faszba az egészet, és elköltözött nyugatra, beállt farmernek, vagy aranyat ásni.
    Erre a problémára az amerikai oligarchia két ága két radikálisan eltérő megoldást talált: északon gépesítettek, hogy csökkenjen a munkaerő igény, délen rabszolgákat vettek, mert az nem tud elköltözni nyugatra. A polgárháború az amerikai oligarchia két ágának konfliktusa volt végső soron, de persze nem ők mentek megdögleni a fronton, hanem a csórók.

    A polgárháború után a felszabadítottak igen nagy része ugyanott dolgozott a gyapotföldeken, kevesebb pénzért, mint amennyi korábban az etetésük, ruházásuk és elszállásolásuk került a rabszolgatartónak!
    És ez az állapot a polgárháború után 50 évig állt fenn. Akkor, az első világháború miatti masszív munkaerő igény miatt végre emelkedni kezdtek a bérek. Ahogy fokozatosan megpróbálták visszanyomni a béreket megint, a csóró munkás már nem tudta megvenni amit termelt, és el is jött a világválság.
    Mindeközben egy másik probléma is felmerült, a szovjetunió létrejötte. Na, attól aztán igazán összeszarták magukat az oligarchák. Még Rooseveltet is, aki megpróbálta beindítani a gazdaságot, kommunistának hívta az amerikai sajtó, amikor a New Dealt elkezdte bevezetni. Bizonyos körök állítólag még egy fasiszta puccsot is szerveztek az USA-ban, csak ez idő előtt kiderült. Akárhogy is volt, azután a New Deal kritikája az amerikai sajtóban egyik napról a másikra abbamaradt, (valószínűleg az elnök leült beszélgetni az érintett oligarchákkal és eloszlatta az aggodalmaikat.)
    És aztán jött a második világháború, amit a szovjetunió megnyert, és akkor már igazán volt okuk félni az oligarcháknak mert úgy tűnt hirtelen az egész világ átfordul, minden bokorban kommunistát láttak egy ideig, hát megint csak nem lehetett a melóst szívatni.
    Sőt, rájöttek, hogy ha ügyesen csatornázzák a pénzeket, lehet emelni a bért, az úgyis visszajön hozzájuk, ez volt a hatvanas-hetvenes évek "nagy társadalom" modellje.
    Teltek az évtizedek, a szovjetek végül bedőltek. Na és Clintonnal azonnal megtörténtek olyan váltások, amik a melóst fokozatosan megint lenyomják a béka segge alá. Persze nem egyből, olyan 15-25 év alatt. Kérdezz meg egy mai németet, aki az NSZK-ban élt az egyesülés előtt, és elmondja neked, hogy jobban éltek, mint ma. Ugyanezért szavaz ma minden egyes választásokon az USA választópolgár a változásra "change" ezzel kampányolt Obama, ezzel Trump is. És persze egyik sem fogja elhozni a kívánt változást, se Obama, se Trump, se más. De Hillary sem. Mert az oligarchia kikezdhetetlen.
    (szerk.) annyit tud Trumpi tenni, hogy lefaragja a költségeket a NATO-ban, de közben azért elvárja hogy amcsi fegyvert vegyünk, stb. Végső soron az oligarchák érdekét nem akarja sérteni, a munkásokat külföldi bevételekből akarja kárpótolni. Vagyis az USA-n kívülre teríti a szart.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2018.09.10. 22:08:55