Berta Sándor

Az Amazont támadja Donald Trump

Az amerikai elnök megpróbálta a postát felhasználni a kereskedelmi konszern ellen, de nem járt sikerrel.

Az már márciusban kiszivárgott, hogy az Amazon lehet Donald Trump következő célpontja, ugyanis korlátozni akarja a társaság hatalmát és befolyását. Szerinte a cég túl kevés adót fizet és tönkreteszi a kisboltokat. A politikus akár a trösztellenes törvényeket is segítségül hívná a vállalat ellen és rendkívüli módon zavarja az, hogy az a jelenlegi gyakorlatával kiszorítja a piacról a kiskereskedőket. Az Amazon egyébként tavaly januárban jelentette be, hogy 100 000 teljes munkaidős állást hoz létre az Amerikai Egyesült Államokban. A konszernnek 2016-ban 180 000 ilyen állása volt az USA-ban, ezt növelné 2018 közepéig több mint 280 000-re.

Most kiderült, hogy Donald Trump megpróbált nyomást gyakorolni Megan Brennanre, az amerikai posta vezetőjére és azt akarta elérni, hogy a hivatal az Amazon és más társaságok esetében számítson fel kétszeres díjat a csomagok esetében - erről számolt be a The Washington Post három olyan személyre hivatkozva, akik ismerték az egyeztetések részleteit.

Trump ugyanakkor nem olyan választ kapott, mint amire számított: Brennan nemes egyszerűséggel megtagadta az elnök kérését és közölte, hogy az ilyen dolgokat nem lehet csak úgy teljesíteni. A posta szerződésben áll a cégekkel és a feltételek szabályozva vannak. A megállapodásokat pedig nem lehet egyoldalúan módosítani vagy felmondani, emellett azok előnyösek is a posta számára. A politikusnak nem tetszett a válasz és azzal érvelt, hogy minden egyes csomag veszteséget termel, amelynek a költségeit az amerikai adófizetőknek kell megfizetniük. Ezután az amerikai elnök továbbra is az Amazont kritizálta, majd - a nemleges válasz miatti bosszúból - elrendelte a posta és annak pénzügyeinek teljes vizsgálatát.

A pontos szerződések egyébként nem ismertek. Az elemzők abból indultak ki, hogy az Amazon exkluzív módon a postát használja és nem a magán szolgáltatásokat, például a FedExet, ezért cserébe viszont kevesebbet fizet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tikal #11
    Bezos-é a Washington Post, ami folyamatosan szívja a vérét az elnöknek, ott írja :)
    Utoljára szerkesztette: Tikal, 2018.05.22. 18:42:30
  • speed2006 #10
    A Washington Postnak mi köze az amerikai postához?
  • Ellaberin #9
    Szórakoztató ez a Trump. Kíváncsi vagyok mikor cseszik ki végleg az országával. De ugye megérdemlik, ők választották.
  • Cat #8
    Itt annyiról van szó, hogy az egyik dollármilliárdos utálja a másikat, azaz Trump Jeff Bezost. Bezos kezében van a Washington Post, ami ekézi Trumpot, és most az vissza akarja szivatni.
  • Sequoyah #7
    Ha napi szinten koveted a hireket, esetleg a Tweetjeit, akkor latod, hogy de, ennyire hulye.
    Elmult mar 70 eves, amivel o a legoregebb Amerikai elnok. Ilyen idosen mar nem az eszukrol hiresek az emberek. Sokan tudjak meg kamatoztatni a tapasztalataikat ilyen korban, de politikai tapasztalata neki eleve nem is volt...
    Ha vannak idos rokonaid, akkor te is lathatod hogy az osszes rigolyajuk felerosodik, az emlekezetuk romlik, es ha barmit is elhisznek, azt te mar ki nem vered a fejukbol...
  • gforce9 #6
    Ez a hír annyira nonszensz, hogy én nem tudok cseppnyi valóságtartalmat sem felfedezni benn. Trump agyi képességei korlátozottak...., de ennyire nem hülye.
  • Sequoyah #5
    Mar biztos oreg es meghulyult, mert nem ertem hogy hogy erhetett el maskepp barmilyen uzleti sikert ennyi esszel...
    Barki aki legalabb jart 1 db kozgazdasagtan oran amit nem aludt at (vagy csak van jozan paraszti esze) az rajon, hogy ha a posta a duplajara emeli a dijat az Amazonnak, akkor az Amazon elviszi onnan az OSSZES megrendeleset, es a versenytarsaknak fogja adni, vagyis Fedex, UPS, vagy a kismillio egyeb csomagszallito ceg, akiket egyebkent ma is nagyban hasznalnak.

    Ez az ember tenyleg a 19. szazad Amerikajat akarja felepiteni a 21. szazadban, es ehhez a sajat, Amerikai sikercegeit kaszalna el...
  • speed2006 #4
    Trump egy idióta. Saját országa alatt vágja a fát. Bár ezt teszik itt európában is a kínai ebay árukkal. Jó esetben rá tesznek 79 Svéd korona behozatali díjat, rossz esetben nemes egyszerűséggel el tüntetik. Trump meg a büntetővámokkal akarja megmenteni a nyomoronc amarikaiakat.
  • gaszton421 #3
    De az!
  • TokraFan #2
    Íme egy újabb kiváló példa a populista agyhalottak teljes sötétségére.