Berta Sándor

Saját kórházakat épít az Amazon vezetője

Jeff Bezos sokallja az egészségügyre fordított összegeket, ezért az Apple-hez hasonlóan saját kézbe veszi dolgozói ellátását.

Jeff Bezos, az Amazon első embere először a társaság székhelyének számító Seattle területén akar saját klinikákat felépíteni - minderről a CNBC számolt be két bennfentes forrásra hivatkozva. Az Amazon egyelőre nem kommentálta a hírt. A projekt keretében az óriáscég egyelőre csak néhány orvost szerződtetne, akik a dolgozók egy kiválasztott csoportját látnák el. A szolgáltatást 2019 elején bővítenék ki és terjesztenék ki a többi alkalmazottra is.

A vállalat a külső szolgáltatókkal folytatott egyeztetéseket követően döntött úgy, hogy saját programba kezd, ezzel pedig az Apple példáját követi. A kaliforniai társasággal kapcsolatban februárban derült ki, hogy saját kórházakat épít és maga gondoskodik a munkavállalói egészségügyi ellátásáról. Az Amazon, a JP Morgan és Warren Buffett befektető már január végén bejelentették, hogy egy új független céget alapítanak, amely az amerikai dolgozók számára fog egészségügyi szolgáltatásokat kínálni és amelynek a célja nem a nyereségszerzés lesz. A vállalkozás vezetője Atul Gawande lett. Az Amazon egyébként már tavaly szerződtetett egészségügyi szakértőket, például Christine Henningsgaardot, aki korábban a One Medical alelnöke volt. Úgy tűnik tehát, hogy a cég tudatosan építkezik és készül az új helyzetre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • cateran #8
  "A rabszolga az akit erőszakkal kényszerítenek bizonyos szolgáltatások elvégzésére."

  Hogy ez mennyire nem igaz....Valamikor az 1940-es evek kornyeken volt 1 eset afrikaban, ahol oknyomozo ujsagirono, csak azert, hogy bizonyitsa, hogy igenis van rabszolgatartas vett 1 rabszolgat, majd szabadon engedte..Ami a kibaszas magasiskolaja volt, ugyanis csoringernek nem volt vagyona, se foldje, nem volt az egadta vilagon semmilye, igy visszament korabbi gazdaihoz....
  Amugy: https://wikiszotar.hu/ertelmezo-szotar/Rabszolga
 • Cat #7
  A magánbiztosításokkal az a baj, hogy a nagyon ritkán előforduló nagyon komoly esetekre nincs válaszuk. Gondolok itt szervtranszplantációkra, agy és szívsebészeti beavatkozásokra stb. Kicsi az esetszám, kevés a szakember (pl. a kétmilliós Szlovéniában van 3 agysebész összesen), viszont a költségek olyan elképesztően nagyok (több tízmillió forint), hogy erre kis bázissal lehetetlen szétosztani a kockázati költségeket. Ahhoz viszont, hogy ezek biztosítva legyenek, kell, hogy a biztosítónál legyen stabil, jól tervezhető bevételi bázis (pl. méhcsípés, csonttörés stb.) Ha ezeket kiveszik a csomagból, és minden cég megcsinálja saját maga, akkor a nagy dolgok biztosítási díja megfizethetetlenné válik.
 • felemelő #6
  A nagy cégek megtehetik, látva az erősen túlárazott egészségügyi szolgáltatásokat, megpróbálják olcsóbban megoldani.

  Ahogy kis dolgokat én sem biztosítok, ha képes vagyok pótolni zsebből a dolgot, akkor minek a biztosító (a költségeivel és a képzett nyereségével).
  Ha képes lennék adott esetben pótolni a kocsi vagy lakás árát is, bevállalni a kockázatot, akkor arra sem kötnék biztosítást.
 • ostoros #5
  Demagóg vagy. Ha az alternatíva az utcán koldulás, akkor nincs valódi választásod.

  A kereskedelem pedig még csak nem is zéró, hanem negatív összegű játszma. Bizony.
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2018.08.14. 20:48:23
 • Sydra #4
  "cégrabszolga"
  A rabszolga az akit erőszakkal kényszerítenek bizonyos szolgáltatások elvégzésére. Ha önként fizetésért dolgozol és választhatsz ezer munkahely, saját vállalkozás vagy akár munkanélküliség között, akkor nem vagy rabszolga.

  "Ha a melósok nincsenek jól tartva, megfelelően megfizetve, a nagy cégek nem tudják kinek eladni az árut, így nem tudják fenntartani magukat és a nyereséget."
  Ez logikai hurok. A gazdaság meg a termelés nem önmagáért van. A kereskedelem pedig nem zéró összegű játszma.
 • cateran #3
  Bakker, nekem is a cyberpunk ugrott be kapasbol....
 • SaGa #2
  Vagy csak ők is olvasták William Gibson és utánzói könyveit, látják a mostani politikusok töketlenkedő szarakodását és nekiláttak kiépíteni a nagy cégeken alapuló társadalmat, ahol, ha lojális "cégrabszolga" vagy, akkor mindent megkapsz, amire szükséged van ahhoz, hogy megfelelően és lelkesen tudj termelni, jól érezd magad és ne akarj kívül kerülni a kapun, mert ha nincs rasz(? rég olvastam a könyveit) kódod (személyi/tb/adószámod) akkor kívül estél a "védőhálón" és magadnak kell boldogulnod az árnyak között.
  Ha a melósok nincsenek jól tartva, megfelelően megfizetve, a nagy cégek nem tudják kinek eladni az árut, így nem tudják fenntartani magukat és a nyereséget. Ez a modern kapitalizmus alaptörvénye, ez mozgat minden olyan tőkést, aki tíz év múlva is tőkés akar lenni, nem gyorsan lerabolni a céget.
 • hunkircsi #1
  "Az Amazon, a JP Morgan és Warren Buffett .... egy új független céget alapítanak .... amelynek a célja nem a nyereségszerzés lesz."
  Ez így egy mondatban eléggé furcsán hangzik. (szarkazmus ON) Pont ezek a cégek, befektetők híresek arról, hogy nem a nyereség motiválja őket. (szarkazmus OFF)