Gyurkity Péter

Laptopokhoz szállítana chipeket az ARM

Közvetlenül az Intelt vennék célkeresztbe, jönnek az erősebb chipek.

Nem is olyan rég mi is írtunk arról, hogy a Qualcomm a laptopok szegmensét célozná meg vadonatúj, érkezőben lévő, illetve fejlesztés alatt álló chipjeivel. Az architektúra fejlesztéséért felelős ARM most maga is jelezte, hogy a soron következő két generáció már közvetlenül felveheti a versenyt az Intel középkategóriás mobilchipjeivel, ami élesen mutatja az idők változását.


A cég a maga részéről úgy véli, hogy a jelenleg is elérhető Cortex-A76 magok már versenyképesek az Intel Core i5-7300U chipekkel, amelyek 2,6 GHz-es órajelen futnak, ezzel kapcsolatban azonban rögtön érdemes két megjegyzést tennünk. Egyrészt itt nem a kétszer több magot felvonultató csúcsmodelleket említik meg, másrészt pedig nem a legújabb, nyolcadik generáció egyik képviselőjéről van szó, vagyis a különbség még mindig jól érzékelhető. Az ARM azonban azt állítja, hogy a 2019-ben esedékes Deimos, valamint a 2020-ra várt Hercules generáció tagjai már jóval nagyobb teljesítményt nyújtanak majd, vagyis belátható időn belül valóban a laptopoknál megszokott számokat láthatjuk majd viszont.

Tekintettel arra, hogy az Intelnek meggyűlt a baja a 10 nanométeres technológiával, az ARM viszont már a 7 és 5 nanométeres csíkszélességgel kacérkodik, még akár meg is valósulhat ez az előrejelzés, azonban az csak a mindennapi használat során dől majd el, hogy mennyiben vehetjük komolyan a még meglévő rés eltűnését.


A MediaTek eközben a középkategóriára koncentrál, ahogy azt az idei évben már mi is beharangoztuk. A jelek szerint ők a Helio P-vonal folytatásában látnak fantáziát, nem véletlen, hogy külsős források szerint hamarosan a Helio P80 és P90 típusokat ismerhetjük majd meg, amelyek a kifejezetten sikeres P60-as típust követnék a sorban (igaz, időközben a P70 is felbukkant, mégpedig az UlePhone egyik készülékében). Ezen új fejlesztések valószínűleg ismét a kínai gyártók megoldásain keresztül terjedhetnek el, amennyiben megfelelő kompromisszumot nyújtanak a teljesítmény-ár mutatók terén.

A cég tavaly dobta piacra a Helio X30 chipet, amely a csúcskategóriában szállt küzdelembe, ennek utódja azonban még mindig nem bukkant fel. Ez szintén a stratégia változását jelzi számunkra, nagyon úgy tűnik, hogy az X30 inkább negatív fogadtatása után nem próbálkoznak meg egy újabb változattal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #5
  A vicc az hogy ezek a chipek is egyre inkabb telefonokba es tabletekbe kerulnek majd, amik szepen lassan kivaltjak a pc-k jelentos reszet, sot ahogy allunk ugy nez ki, hogy a pc alapu laptopok jelentos reszet is sikerul lassan kivaltani. (IOS vagy Android alapu keszulekekkel)
 • nlght #4
  Köszi az infot, erről nem hallottam még. Így már egy fokkal kedvezőbb az ARM helyzete, de a fejlesztők globális megnyerése még mindig kulcsfontosságú a sikerhez.
 • hungi #3
  windows 10 for arm nem volt meg?
 • nlght #2
  jobbágy kápráztatás az egész...

  ok hogy hardverben kioszthatnának 1-2 pofont az intelnek, de a windows RT már rég múlt idő, nincsen szoftveres környezet ami kiszolgálná az ARM architektúrát (chrome OS és bizonyos linux disztribúciók akadnak, de ebből nem fog valami bíztató jövőt összehozni az ARM)

  emlékezzünk az MS törekvéseire a mobil piacon, minden megvolt csak a világ programozói szartak a windows phone környezetre, mert nem volt felhasználó... a felhasználó azért nem jött mert nem volt jó szoftveres felhozatal, ez egy ördögi kör
 • Zulu12 #1
  5nm.... Jesszus este nem is kell néznem pornót mert erre fogom kiverni :D Not bad :) Kíváncsi vagyok hogy meddig lehet elmenni még mielőtt a kvantumos bajok szétcsesznék az egészet :D na meg hogy mi találnak ki utána....