Gyurkity Péter

Eltűnhetnek az olcsó mobilchipek

A gyártók már nem tartanak rájuk igényt, így a belépő szintű telefonok erősödhetnek.

Érdekes trendre hívja fel a figyelmünket a tajvani DigiTimes írása, amelyben a különböző telefongyártók mobilchipek iránti igényeit veszik közelebbről szemügyre. Ebből kiderül, hogy az utóbbi időben egyre kevesebb cég érdeklődik a kifejezetten olcsó, belépő szintű megoldások iránt, így az erősebb változatok foglalhatják el ezek helyét.

Jól kirajzolódik a folyamat, ha az egyes telefongyártók megrendeléseit vesszük figyelembe, itt ugyanis egyre ritkábban említik meg a legolcsóbb chipeket. Ehelyett az eddig az alsó-középkategóriába sorolt példányokat kívánják beszerezni, amire persze a két nagy chipgyártó is igyekezik megfelelően reagálni. Ennek köszönhető, hogy a Qualcomm a Snapdragon 200-as sorozat helyett egyre inkább a 400-as típusú példányokat tolja előtérbe, amelyek a 429 és a 439 révén már az Android Go program részeként megjelenő telefonokban is helyet kaphatnak. Eközben a felső-középkategória és a prémium megoldások közötti rést is szeretnék csökkenteni, a Snapdragon 710 megjelenése ezt mutatja meg nekünk, vagyis arra számíthatunk, hogy a jövőben a középkategóriás telefonok teljesítménye nem sokkal marad majd el a csúcskategória képviselőitől.

A MediaTek eközben a csúcskategóriába szánt chipek fejlesztését erőlteti kevésbé, itt ugyanis egyértelmű módon hátrányban vannak a nagy riválishoz képest. A hangsúly egyre inkább a középkategóriás chipekre helyeződik át, ahol a növekedés üteme még mindig erős, ez pedig a második negyedéves eredményeken is meglátszik majd. A fent részletezett változás önmagában persze még nem eredményezi a belépő szintű okostelefonok eltűnését, ez már csak az Android Go létezése miatt sem következhet be, itt mindössze annyi történik majd, hogy ezen készülékeken is nagyobb teljesítményre támaszkodhatunk, ami mindenképpen kedvező fejlemény.

A remények szerint a kereskedelmi árak nem növekednek majd a trend révén, ez azonban csak az elkövetkező hónapokban derülhet ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wraithLord #3
    Nekem inkább úgy tűnik, hogy van egy SoC generáció, amiben specifikáció, képesség és teljesítmény szempontjából van egy high-end modell (SD 800-asok), és vannak ennek különböző mértékben lebutított, olcsó verziói (600, 400, 200-as). És most a legolcsóbb és leggyengébb verziót szüntetik meg. Olyan, mint egy Intel Core generáción, pl. az Ivy Bridge-en belül megszüntetnék az i3-at (vagy inkább a Pentiumokat).
    A 386 pedig tudomásom szerint sokkal inkább egy generáció, nem a 486-nak egy lebutított, olcsó verziója.
  • kvp #2
    A cikk cime helyesen: Az olcso mobilchipek a technologia fejlodese miatt a jovoben varhatoan a 200-as helyett a 400-as sorozatbol fognak kikerulni. Ilyen nagy valtas volt amikor a 386-osok helyett a 486 lett a beleposzintu pc processzor. Mindenki termeszetesnek vette a fejlodest.
  • wraithLord #1
    Gyakorlatilag eddig is a 400 volt a belépőszint, és a 200 az ilyen belépő alatti szint... akinek nem igazán kell okostelefon, mert csak telefonálni akar, de azért megnézné, mire is jó egy okosteló. Hirtelen nem is tudok mondani 2-es szériás Snapdragon telefont, ezeket a SoC-okat inkább a leggyengébb tabletekbe rakják. Utánanézve, főleg Lumiákban, Alcatelekben, és kvázi gyerektelefonokban van ilyen.

    Mostanában amúgy is eléggé kezd összetalálkozni a high-end és a középmezőny, és a high-end inkább külsőségekben (pl. trendi dizájn) és anyaghasználatban akar kitűnni. A felsőközépben nem ritka az SD 8-as SoC sem. Tulajdonképpen emiatt kellett az "exkluzív" dizájnnal, a külsőségekkel elkülöníteni a flagshipeket, mert a Geekbenchen kívül talán max. a kamera minősége mondja meg manapság, hogy az nem high-end... Bár egy jobb kameraszoftverrel talán az sem, a szoftver rengeteget számít.

    A 7-es széria megjelenése viszont érdekes. Eddig is érdemes volt SD 6-os telót venni 8-as helyett, mert a felhasználói élményen sokat nem változtat, pláne ha jól meg van csinálva az OS, de a 7-es széria megjelenésével ez még inkább igaz lesz.

    De persze attól még marad a high-end és a prémium high-end a legtöbb trendi felhasználó és jutubos teszter csővé szűkült látómezejében, és eztán is folytatódik a jó szokás, hogy már fél évvel a megjelenése után azt fogják tárgyalni, hogy megéri-e még olyat venni... :D
    Utoljára szerkesztette: wraithLord, 2018.07.02. 23:41:51