Gyurkity Péter

Bemutatkozott a Qualcomm Snapdragon 835

A cég új csúcskategóriás mobilchipje minden szempontból előrelépést ígér.

Az előzetesen megjelent hírek és jelzések alapján január 6-ra vetítették előre a Qualcomm hivatalos bemutatóját, legalábbis ami a vadonatúj zászlóshajót illeti, erre azonban már január 3-án sor került, bár így is csak követni tudták a közvetlenül ezt megelőző kiszivárogtatást, amiből szinte minden részletre fény derült.

A hivatalos bejelentés végül ezt az előzetes beszámolót erősítette meg, ennek azonban annyi előnye mégis van, hogy magától a cégtől tudjuk meg a fontosabb adatokat. Az illetékesek szerint a Snapdragon 835 a fizikai méret, a teljesítmény, emellett pedig az energiahatékonyság terén is komoly előrelépést ígér, itt ugyanis a Samsung 10 nanométeres gyártástechnológiájára, valamint nyolc Kyro 280 processzormagra támaszkodhatunk. Ebből négy kifejezetten a nagy teljesítményt igénylő feladatokra specializálódik a maga 2,45 GHz-es órajelével, míg a másik négy példány 1,9 GHz-en fut majd, ezzel is alacsonyabbra szorítva le a fogyasztást.

A mellékelt magyarázat szerint az idő 80 százalékában a kisebb étvágyú magok dolgoznak majd a különböző hordozható készülékekben, ezzel pedig 40 százalékkal javul az energiahatékonyság. A Quick Charge 4 természetesen a gyorsabb feltöltésről gondoskodik majd, itt nagyjából 20 százalékkal javul a fő mutató, maga a chip pedig egy teljes napon keresztül biztosítana kényelmes beszélgetést, bár ez nyilván a készüléktől is nagyban függ majd. A képkészítés terén egy 32 megapixeles és két 16 megapixeles kamera támogatása biztosított, a Clear Sight funkció révén az iker-kamera modulok kezelése is megoldott, itt pedig a 4K-videókat 30 fps-en rögzíthetjük. Az Adreno 540 grafikus vezérlő a 3D-render terén 25 százalékos gyorsulást ígér a közvetlen elődhöz (Adreno 530) képest, de a Google Daydream VR-platformot is felhasználhatjuk majd.

Az első ilyen telefonok még az első félévben megjelenhetnek, itt nyilván sokan örülnek majd a Bluetooth 5, a Category 16 LTE (1 Gbps) letöltési sebesség, illetve a 802.11ad WiFi jelenlétének – a chip egyébként 60 százalékkal kevesebb áramot fogyaszt majd a WiFi használata során.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!