Gyurkity Péter

Bemutatkoztak a Snapdragon 700-as mobilchipek

A Qualcomm ezzel válaszol a MediaTek középkategóriás fejlesztésére.

A Qualcomm, amely jól látható módon uralja a mobilchipek piacát, kisebb meglepetést okozott az MWC alatt, amikor bemutatták új fejlesztéseiket. A középkategóriában erősítenének, ahol a MediaTek is egy új chippel próbálkozik.

A most bejelentett Snapdragon 700-as család gyakorlatilag két sorozat jellemzőit ötvözi, hiszen felbukkannak itt a korábban a Snapdragon 800-as példányokra jellemző funkciók, amelyek viszont a 600-as típusokra jellemző teljesítménnyel társulnak. A cég itt lát esélyt az újításra, hiszen a középkategóriás okostelefonok egyre jobbak lesznek, ezek olykor a kifejezetten csúcskategóriás megoldásokra hajaznak, viszont nincs mindenkinek szüksége (vagy éppenséggel pénze) a 900-1000 dolláros telefonokra, így ebben valóban lehet fantázia. A fogyasztás terén 30 százalékos javulást ígérnek, a gyors feltöltésről a Quick Charge 4+ támogatása gondoskodik, ehhez pedig az legújabb LTE, WiFi, valamint a Bluetooth 5.0 szabvány csatlakozik.


A bemutatóra alig két nappal a MediaTek saját bejelentését követően kerítettek sort. A nagy rivális szintén ezen a területen igyekszik terjeszkedni, ennek megfelelően az új Helio P60 típus már a 12 nanométeres gyártástechnológiával készül, 4 Cortex-A73 és további 4 Cortex-A53 magot tartalmaz, amelyek 2 GHz-en futnak, miközben az új Mali-G72 MP3 grafikus vezérlő 800 MHz-en fut – a cég állítása szerint itt akár 70 százalékos javulásra számíthatunk a teljesítmény terén.

A képkészítés mindkét gyártó számára fontos terület, a Qualcomm a slow-motion és a valósidejű HDR funkciót teszi itt elérhetővé a Spectra ISP révén, míg a MediaTek akár 20+16 megapixeles iker-kamerákat is támogat, egyetlen szenzor alkalmazásával pedig a 32 megapixeles változatok is beépíthetők lesznek. Az AI ugyanígy kiemelt jelentőségű, itt mindkét új fejlesztés további gyorsulást ígér az eddigi mainstream megoldásokhoz képest.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wraithLord #1
    "...a középkategóriás okostelefonok egyre jobbak lesznek, ezek olykor a kifejezetten csúcskategóriás megoldásokra hajaznak, viszont nincs mindenkinek szüksége (vagy éppenséggel pénze) a 900-1000 dolláros telefonokra, így ebben valóban lehet fantázia."

    Az oké, de most már minden csúcskategóriás telefonból 2 van (vagy 3), egy megszokott árú csúcs, és az a csúcs, amiről a cikk beszél, ami 900-1000 dollár. Lényegében ugyanaz, mint az alapmodell, csak több tárhely, több memória, több kamera van benne, esetleg kicsit nagyobb, mint az "alap" csúcsmodell. Az egyik techcsatorna a YT-on úgy hívja ezt az új trendet, hogy van a prémium és egy ultra-prémium modell. Az egyik azoknak szól, akik szeretik, ha a készülékük nagyteljesítményű, a másik azoknak, akik presztízskérdést csinálnak a telefonból, és "ki szeretnének emelkedni" a tömegből... ...Leginkább a kurvamagas árral... Pl. Samsungnál a sima csúcsmodell az S9, az ultra-prémium pedig az S9+. (Pedig lényegében az S9+ felel meg máshol az alap high-endnek, és az S9 inkább butítás.)

    Az SD 700 SoC-os készülékek mondjuk 5000 forinttal drágábbak lesznek, mint az SD 600-asok, és 5000 forinttal olcsóbbak, mint a high-end hardverrel szerelt most már "csak" prémium telefonok? Arról nem is beszélve, hogy térben és időben több generáció is létezik, nem csak az éppen aktuális, tehát nem csak az éppen aktuális csúcsból lehet válogatni, hanem pl. az eggyel korábbiból is, ami általában nem sokkal marad el a legújabbtól (már csak azért sem, mert 1 év a különbség), csak normálisabb ára van.

    Nincs így is már túltelítve a piac? Vagy nincs elég választási lehetőség a horror árú készülékek és a közép kategória között?