Berta Sándor

Hűvösebbek az új Snapdragon chipek

A Qualcomm kénytelen volt változtatni a chipeken, mert nem akart hasonló problémákkal szembesülni, mint a Snapdragon 810 esetében.

A legújabb tesztek azt mutatják, hogy a Snapdragon 815 jóval hűvösebb lett, mint a Snapdragon 810, amelynek a túlmelegedési problémájára már korábban fény derült és amelynek kapcsán a gyártó kénytelen volt egy módosított változatot is kifejleszteni. A Snapdragon 815 egy új grafikus magot (Adreno 450) és LTE Cat. 10 modult kapott, ugyanakkor sokkal kevésbé melegszik, mint az elődje. Az STJS Gadgets teszteredményei szerint a Snapdragon 815 maximális hőmérséklete 38 Celsius-fok volt fél óra játék után. A tesztelők az Asphalt 8 Airborne nevű programot futtatták magas grafikai beállítások mellett, a tesztplatform pedig egy speciálisan erre a célra készített ház volt, amelyet 5 hüvelykes Full HD kijelzővel, néhány szenzorral és 3 gigabájt RAM-mal láttak el.


Az előrelépés megkérdőjelezhetetlen, hiszen korábban ugyanennek a játéknak a futtatásakor a Snapdragon 801 és Snapdragon 810 típusú rendszerchipek 42, illetve 44 Celsius-fokra melegedtek fel. A Qualcomm a Snapdragon 810 esetében 45 Celsius-fokos határértéket adott meg. Ennek elérésekor a chip lekapcsolt. A korábbi belső teszteken a Snapdragon 801 még rosszabbul teljesített, mert 20 perc után elérte a megadott határértéket, míg a Snapdragon 810 hőmérséklete csupán 41 Celsius-fok volt 30 perc működés után. A mostani teszteken mindhárom chipet ugyanabba a házba építették be. Az STJS Gadgets továbbá rámutatott arra is, hogy az első teszteken közepes grafikai beállításokat használtak.

Az oldal letesztelte a Snapdragon 615 chipet is, amelyet többek között a Galaxy A7, a Vivo X5 Max és az Oppo R5 készülékekbe építettek be, s szintén túlmelegedési problémákkal küzdött. A chipet egy 4,7 hüvelykes HD-IPS kijelzővel és 1,5 gigabájt RAM-mal ellátott házba építették be, majd 20 percen át lefuttatták a Mortal Combat 5 játékot. Ezután még 30 percen keresztül mérték a hőmérsékletet. A maximális hőmérséklet 46 Celsius-fok volt. Az új Snapdragon 620 esetében a maximális hőmérséklet ellenben csak 42 Celsius-fok volt, ráadásul sokkal gyorsabban és jobban le is hűlt. Az új SoC a Cortex-A72-re és egy új grafikus magra épül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!