Berta Sándor

Arcfelismerő funkciót kaphatnak a szingapúri utcai lámpák

Az ázsiai városállam a jövőben arcfelismerési funkcióval ellátott videokamerákat tesztelne, majd alkalmazna. Az első tesztek 2019-ben kezdődhetnek el.

Szingapúrban több mint 100 000 utcai lámpa van, amelyeket a jövőben arcfelismerési funkcióval ellátott térfigyelő kamerákkal szerelhetnek fel. Az ezzel kapcsolatos projekt jövőre kezdődhet el - ezt a GovTech nevű illetékes hivatal közölte. A program iránt máris számos helyi és kínai vállalat érdeklődött.

A GovTech szóvivője kijelentette, hogy a projekt keretében különböző szenzorokat és kamerákat fognak tesztelni az utcai lámpákon. Ezek a készülékek támogatják majd az arcfelismerést is. A technika felhasználható arra, hogy embertömegeket lehessen figyelni és támogatni lehessen a terrorcselekmények felderítését. A videokamerák felvételeit össze lehet hasonlítani a hivatali adatbázisokban lévő fotókkal, hogy például fel lehessen ismerni egyes személyeket, megállapítani a tartózkodási helyüket vagy létrehozni a mozgási profiljukat.


Lee Hsien Loong szingapúri miniszterelnök azt ígérte, hogy a tervezett okosváros-projekt javítani fog az emberek életén és nem sérti majd a magánéletüket. Ehhez kapcsolódóan a GovTech rámutatott, hogy a lámpákon olyan szenzorokat is el fognak helyezni, amelyek például a levegő minőségét fogják mérni vagy adatokat biztosítanak majd a közlekedés jobb megtervezéséhez. Az egyelőre kérdéses, hogy a projekt keretében hány kamerát fognak felszerelni a lámpák mellé.

Adam Schwartz, az Electronic Frontier Foundation képviselője felszólította Szingapúrt, hogy ne alkalmazzon arcfelismerési technológiákat, mert azok a politikai ellenzék ellen vagy a békés tiltakozások elrettentésével a szólásszabadság megfékezésére is felhasználhatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • t_robert #7
  lehet simán annyi elég hogy mondjuk kicsit leereszted az állkapcsodat és beszívod az arcodat némileg miközben kicsit megpróbálod egyik szemöldöködet kicsit lejjebb ereszteni. ezáltal némileg aszimetrikus arcot fognak kapni némi megnyúlt arccal. hátha a büdös életben nem ismer már fel a megváltozott arc arányok miatt semmiféle arcképfelismerő. :)
 • t_robert #6
  ja már csak azt kéne kitalálni, hogy tudnám megoldani, hogy az állami rendszerben kicserélődjön a képem mondjuk Micimackó képére. után ismerjen fel egy kamera, hogy kivagyok... :)
 • t_robert #5
  ja ez már a nagytestvér figyel éjjel nappal kategória
 • kvp #4
  "Azért ez nem fóliasisakos hülyeség ugye? Talán, mint állampolgárnak, jogom van tudni, hogy ezen információk milyen célból kerülnek felhasználásra, nem igaz?"

  Nallunk, meg ugy az EU-ban atalaban pont torvenyileg szabalyzott a tarolas modja es le is van irva, hogy mit hol tarolnak. Elvileg a mulinacionalis magancegek esten is, de azok jellemzoen nem tartjak be a torvenyeket (az EU-sokat sem).

  Az arcfelismero rendszer egyebkent sok europai orszagban alap mar a kozteruleti kamerak eseten, pl. a briteknel. De nem sokra mennek vele...
 • Skylake #3
  Az a baj, hogy ez úgy lenne korrekt, hogy pontosan tudni lehet: mely adatunk, mely állami rendszerben milyen célból milyen jogszabályok érvénye alatt vannak tárolva és felhasználva - célhoz kötötten. Közérthetően. Mivel ilyen nincs, nem (könnyen) elérhető, hagy ne nyaljam be teljesen önkéntességgel, hogy ezekkel az adatokkal esetleg nem él vissza egy rezsim. Miért is kellene megbízom ebben? Én, mint állampolgár milyen ellenőrzési jogosultsággal bírok ezen információk és felhasználásuk mellett? Semmilyennel, így legalább az a jogosultságom legyen meg, hogy nem tapsolok ennek. Talán örülnöm kéne, hogy ilyen formában is számon tartanak?

  Azért ez nem fóliasisakos hülyeség ugye? Talán, mint állampolgárnak, jogom van tudni, hogy ezen információk milyen célból kerülnek felhasználásra, nem igaz?
 • szunyika #2
  "Előtte kicsit gyakoroltam otthon a fotózáshoz. Ha már bemegy abba retk*s állami adatbázisba a kép az arcomról, legalább ne legyen könnyű dolga a pofaméricskélő algoritmusnak "

  WOW, te aztán keményen nyomod és/vagy nagyon sok szabadidőd van amellett hogy paranoid vagy
 • Skylake #1
  Ja, az alapértelmezett terroristakártya. Miért is kellene csodálkozom. Csak a szingapúri emberek érdekében, nyilván! Lakásokba mikor mennek a kamerák? Szobánként egy elég lesz, vagy legyen inkább négy?

  Rövidesen itt lenne az idő olyan startup-vállalkozások számára, amelyek eredményes eszközöket kínálnak a tömeges közterületi arcfelismerés megakadályozására, az infravörös fényt kibocsátó napszemüvegektől kezdve olyan arcbőrre tapasztható tapaszokon át, amelyek az arcfelismeréshez szükséges mérési pontokat módosítják.

  Korábban, még a régebbi személyi időszakában kellett megújítanom a személyimet. Előtte kicsit gyakoroltam otthon a fotózáshoz. Ha már bemegy abba retk*s állami adatbázisba a kép az arcomról, legalább ne legyen könnyű dolga a pofaméricskélő algoritmusnak amit már az új személyi óta használnak valószínűleg ebben a szuper országban is.