Berta Sándor

A készpénz eltűnésében bízik Tim Cook

Az Apple vezetője a részvényesekkel való éves találkozón beszélt erről.

Tim Cook kijelentette, hogy nagyon reméli, hogy még élni fog, amikor eltűnik a készpénz, egyúttal feltette a kérdést, hogy ehhez a fizetési formához miért is kellene ragaszkodnunk. Amennyiben ez a váltás bekövetkezne, akkor jelentős mértékben megnövelné azoknak a számát, akik a társaság saját, Apple Pay nevű mobil fizetési szolgáltatását használják.

A menedzser annak ellenére töretlenül bízik a platformban és annak - politikai változások miatti - kivételes jövőjében, hogy tavaly ősszel még csupán az iPhone-tulajdonosok 27 százaléka használta azt és csak a 8 százalékuk tette ezt rendszeresen. Azt egyébként Tim Cook is elismerte, hogy az Apple Pay kisebb mértékben növekszik, mint amire ő személy szerint néhány évvel ezelőtt számított.

Az Apple Pay lassú elterjedése azért is érdekes, mert a szolgáltatást 2014 szeptemberében mutatta be a társaság és egy hónappal később már több mint 500 pénzintézet, a 11 legnagyobb egyesült államokbeli bankkártya-kibocsátó és platform, valamint kisebb és nagyobb amerikai áruházláncok jelezték, hogy támogatják azt. Jelenleg már az amerikai üzletek több mint a fele támogatja az ajánlatot, ezért az megelőzi az olyan konkurens rendszereket, mint a PayPal, a Masterpass vagy az Android Pay. Az emberek többsége ugyanakkor elégedett a jelenlegi készpénzes, bankautomatás és bank-, illetve hitelkártyás megoldásokkal.

Cook azt hangsúlyozta, hogy az Apple Pay elfogadottsága - különösen Észak-Amerikán kívül - folyamatosan növekszik. Ezzel kapcsolatban a menedzser részleteket nem akart elárulni. Az viszont érdekesség, hogy mindez annak ellenére valósul meg, hogy a fizetési szolgáltatás számos európai országban - például nálunk sem - érhető el még.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fonak #9
    Sőt, ha bemész a bankba pénzt befizetni a számládra, azért is te tejelsz :)
  • zola2000 #8
    Pont ezt oldja meg a bitcoin, ami digitális készpénz.
  • kgpro #7
    Abszolút egyetértek veled, és még annyit hozzá, hogy ha hivatalosan is megszűnik a pénz, akkor lesz igazi Kánaán a bankoknak, mert "gyárthatnak" pénzt bitekből. Már ma is azt teszik, de a kp. még jelentős korlát ebben, mert sokszor effektíve ki kell adják a fizikai pénzt. De ha nem lesz kp. akkor a mai hatalmuknál is nagyobb lesz.
    Ja és pl. ha bármi miatt ki akarnád menteni a pénzedet, pl. pont a bankok miatt befullad egy hiteled, (lásd CHF), akkor felveszed a maradék pénzedet, és túlélsz, de ha már nincs kp. akkor egy pillanat alatt földönfutóvá válsz, mert nem tudod eltenni sehová. Kaját sem tudsz venni!!! Halj éhen, senkit nem fog érdekelni... lehet örülni a virtuális világnak...
  • M2 #6
    Tim Cook eltűnésében bízók készpénzzel is fizetnének.
  • Cat #5
    Amiről Tim Cook álmodik, az Svédországban már régóta valóság: a vásárlások 97 százaléka bankkártyával történik. Több száz bankfiók van amiben nincs készpénz (nálunk ilyen volt pl. az Axa), szóval hiába megy oda a rabló, nem tud elvinni semmit. Az ATM-ek is megszűnnek lassan, mert nem vesznek ki az emberek, mert minek.
  • grobs #4
    Az elmúlt 10 évben talán egyszer volt 10 percnél hosszabb áramszünet, az is késő este. A vásárlási szokásaink alapján bevállalom, hogy ebben az esetben üres kézzel megyek haza. Megjegyzem legtöbbször olyan kevés kp. van nálam, hogy abból egy kiló szőlő nem jönne ki. Mindenhol ahol lehet kártyával fizetek.

    Az apple pay meg azért nem terjed mert túl sokat akarnak szakítani. A bankok meg nem akarnak többet adni nekik mint a kártya kibocsátóknak. Mivel android-on simán megy a kártya klónozás, így csak az iphone tulajok szívnak azzal (pl. én), hogy nem tudnak telefonnal fizetni. Úgyhogy ha a kp. el is tűnik, az apple pay akkor sem terjed el jobban ameddig nem akarnak megegyezni a bankokkal.
  • wraithLord #3
    Most is virtuálisan mozog a pénz. Az szerintem senkit nem érdekel, hogy egy város egy körzetében éppen áramszünet miatt nem tud "mozogni".

    ----
    Amúgy ja, tök jó lenne, ha eltűnne, mert akkor gyakorlatilag senkinek sem lenne pénze, csak virtuálisan, plusz a bankok ott húznak le a "szolgáltatásaikkal" ahol csak tudnak, közben meg más alternatíva nem lesz. Most is nagyjából ez van már.
    Tök jó ilyen egyoldalúan előnyös "megállapodásokba" belemenni, ami neked nem jó, de más választásod nincs.

    Pénzfelvétnél külön tetszik, hogy ha felveszed a banktól a saját pénzed, tejelsz, de pl. a bank nem tejel neked, amikor felveszi a pénzed... :D
  • Mentol #2
    Azért kiváncsi lennék, hogy az ilyen jósok mit mondanak? Egy áramszünet esetén hogyan fizetne a sarki zöldségesnél a kütyüi nélkül?
    Nem vagyok a haladás ellen, csak érdekelne, hogyan képzelik el a fizikai megjelenés nélküli pénzmozgást áram nélkül? Vagy net nélkül.
  • Agyturbinikusz #1
    Hat persze hogy el fog tűnni, de remélem nem kötelező Apple pay lesz mert akkor én, visszatérek a csere kereskedelmi modellhez az tuti aztán csináljanak amit akarnak :)