Berta Sándor

Profitálhat az amerikai adóreformból az Apple

Donald Trump amerikai elnök nemrég elindította az adóreformját, amelynek a kaliforniai konszern lehet az egyértelmű nyertese.

Az adóreform-csomagot 51 igen és 49 nem szavazat mellett elfogadta az Amerikai Egyesült Államok Szenátusa, így egy lépéssel közelebb került a bevezetéshez. A módosításból elsősorban a gazdagok és a vállalatok profitálhatnak. Tim Cook, az Apple első embere nem számít éppen Donald Trump szövetségesének vagy barátjának, ennek ellenére sokat köszönhet majd az amerikai elnöknek. A jelenlegi számítások, illetve becslések ugyanis azt mutatják, hogy a változtatásokkal az óriáscég akár 47 milliárd dollár adó kifizetését is megtakaríthatja. Gyakorlatilag az adóreformmal az Apple járna a legjobban.

A The Financial Times számításai alapján, ha az Apple a jelenleg külföldön tárolt pénze - a Moody's számításai szerint 252 milliárd dollár - után az Amerikai Egyesült Államokban adózna és megfizetné a 35 százalékos társasági adót, akkor 78,6 milliárd dollárt kellene fizetnie. Az adóreform után azonban ez az összeg 31,4 milliárd dollárra csökkenne, miután a portál úgy számolt, hogy a társasági adó nem lesz magasabb 14,5 százaléknál.

Az egyelőre kérdéses, hogy az Apple valóban megtakaríthatna-e a több tízmilliárd dollárt, ugyanis az aktuális tervezetekben az szerepel, hogy akkor is ki kellene fizetnie a teljes összeget, ha a 252 milliárd dollár külföldön marad. A Fortune rámutatott, hogy a 252 milliárd dollár körülbelül az egyötödét teszi ki annak a pénznek, amelyet az összes amerikai vállalat külföldön tárol.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!