Berta Sándor

Rendezi adóügyeit az Apple

A brit adóhivatal szerint több száz millió dollár tartozása van a cégnek, míg az Egyesült Államok kormányának 38 milliárd dollárt fizetnek.

Az Apple hazautalja külföldön tartott nyereségének jelentős részét, kihasználva azt a lehetőséget, hogy az amerikai kormány kedvezményes adózással serkenti erre a cégeket. A külföldön parkoltatott 252,3 milliárd dollár nyeresége egy jelentős részének hazautalásával 38 milliárd dollár adót fizet be az államkasszába. A cég ezen felül bejelentette azt is, hogy 30 milliárd dollárt fektet be az amerikai gazdaságba az idén, a következő öt évben pedig több mint 350 milliárd dollárt ruház be odahaza. Ennek egy részét részvény-visszavásárlásra és az osztalék növelésére költi.

Ezzel kapcsolatban a The Wall Street Journal olyan szakértői véleményeket idézett, amelyek szerint az Apple külföldön parkoló pénzének egy tetemes része, mintegy 200 milliárd dollár hosszú távon van befektetve és igencsak kétséges, hozzá akar-e ehhez nyúlni. Az Apple azt ígéri továbbá, hogy 20 ezer új munkahelyet teremt. A cég alkalmazásában jelenleg 84 ezren vannak az Egyesült Államokban és 132 ezren világszerte. Elemzők egy része kételkedik abban, hogy az Apple csaknem a negyedével növelné alkalmazottai létszámát az Egyesült Államokban. Szerintük inkább arról van szó, hogy az Apple beleszámítja többek között azokat is, akik részt vesznek az Apple ugyancsak bejelentett új, második technológiai központjának az építésében és üzemeltetésében. A központ pontos helyszínét valamikor idén hozzák nyilvánosságra.

Európában is van mit megoldani, a The Financial Times arról számolt be, hogy a brit adóhivatal, a HM Revenue & Customs (HMRC) intenzív vizsgálata azt tárta fel, hogy az amerikai társaságnak 136 millió font adóhátralékot kell befizetnie. Az intézkedés nem az anyacéget, hanem annak Apple Europe nevű leányvállalatát érintette, amely 791 munkatársat foglalkoztat, s a marketing mellett könyvelési és adminisztratív feladatokat is végez a cégen belül más társaságok számára. A HMRC adatai alapján az Apple Europe 18 hónap alatt tavaly áprilisig összesen 297 millió font nyereséget könyvelhetett el. Az Apple egyik szóvivője azt nyilatkozta, hogy tisztában vannak az adófizetés jelentőségével, és az óriáscég minden olyan összeget megfizetett, amelyre az adott ország adótörvényei kötelezték.

A brit adóhivatal egyelőre nem akarta kommentálni a The Financial Times értesüléseit és azt hangsúlyozta, hogy a multinacionális konszernektől a szükséges adó megfizetését követelte. A brit gazdasági újság a számításai alapján az Apple a legfontosabb európai piacokon 2005 és 2015 között 344 millió euró adót fizetett. 2015-ben a külföldi bevételek adókulcsa mindössze 6 százalék volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!