Berta Sándor

Megállapodott a finn fogyasztó­védőkkel a Microsoft

A helyi szervezetek korábban a Windows 10 operációs rendszerre való frissítési gyakorlatot kifogásolták.

2016 májusában derült ki, hogy azok a felhasználók, akik "A Windows 10 beszerzése" nevű alkalmazás felbukkanásakor az ablak jobb felső sarkában lévő x-re kattintottak, ezzel nem utasították el a frissítést. Az ablak bezárását az alkalmazás ugyanis ugyanúgy a frissítés elfogadásaként értelmezte. 2016 júliusában pedig a társaság már teljes képernyős reklámmal akarta rávenni az embereket a Windows 10-re való váltásra. Az Electronic Frontier Foundation (EFF) nem véletlenül állapította meg egy hónappal később, hogy túl erőszakos volt a Microsoft Windows 10 kampánya, s a társaság figyelmen kívül hagyta a felhasználók kívánságait és megsértette a magánszférájukat.

Finnországban a helyi fogyasztóvédők háborodtak fel a frissítési gyakorlat miatt. Az érdekvédők nem csupán azt kifogásolták, hogy a frissítési alkalmazás engedély nélkül települt fel a felhasználók számítógépeire, hanem azt is, hogy eleve úgy volt kialakítva, hogy mindenképpen rávegye a frissítésre az embereket. Az ajánlat átlépéséről szóló gomb például sokkal kisebb volt és kevésbé látható, mint az, amelyikkel a Windows 10-re való váltást lehetett jóváhagyni.

A Microsoft védekezett a felvetések ellen és azzal érvelt, hogy blogbejegyzéseken keresztül kellő mértékben tájékoztatva lettek a felhasználók a Windows 10-re való frissítési lehetőségekről. A fogyasztóvédők erre úgy reagáltak, hogy nem várható el, hogy az emberek keressenek információkat a világhálón olyan programokról, amelyek kéretlenül kerültek a számítógépükre. A Microsoft végül meghátrált és vállalta, hogy a jövőben nem alkalmaz ilyen gyakorlatot. Így kéretlenül nem fog szoftvereket telepíteni a felhasználók PC-ire és nem készít majd olyan dialógusokat, amelyek az embereket egy bizonyos irányba terelik.

Tavaly márciusban 100-an perelték be az óriáscéget, mert azt állították, hogy a Windows 10-re való váltás miatt adatokat veszítettek el és hardverkárokat szenvedtek el. A Microsoft 2017 márciusában jelezte, hogy kontrollálhatók lesznek a Windows 10 frissítései.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kgpro #4
  És mi a vége???
  Azokkal mi van, akik nem akarták, de az ms - becsapva őket - mégis rákényszerítette a w10-re való átállásra?
  Nekik lesz jogorvoslat?
  Annyira gusztustalan az egész marketingpolitikájuk, hogy hányni lehet tőle!
 • gforce9 #3
  "és nem készít majd olyan dialógusokat, amelyek az embereket egy bizonyos irányba terelik."

  Nofene, mit hallok. Akkor az, hogy böngészőt telepít az ember, alapártelmezetté teszi, akkor még az nem történik meg. Gépház jön fel Edge böngészőt ajánl a windows és külön kattingatni kell, hogy nem, nem azt szeretném. Mit is jelent, hogy "nem készít olyan dialógusokat"?

  Az MS folyamatosan csak olyan dialógusokat készít, semmi mást.
 • kékherceg #2
  Vicces a Microsoft védekezése, a Galaxis útikalauzra emlékeztet, amikor a pár fényévre levő bolygón megnézhették volna a földlakók, hogy a bolygó helyén gyorsforgalmi épül, vagy a főhős megnézhette volna a városháza pincéjében, hogy autópálya épül a háza helyén.
 • Skylake #1
  Hú, drága SG, látom megint sikerült elővenni a céges fájlrendszerből ezt a fantasztikus illusztrációt a cikkhez, amit korábban már jellemeztem, annak totálisan divatjamúlt és giccses megjelenése miatt. Legalább egy stockphoto-t tennétek ide a startmenüről, van annyi mint a szemét fent a neten, SS0 is!