Berta Sándor

Túl erőszakos volt a Microsoft Windows 10 kampánya

A szervezet szerint a cég figyelmen kívül hagyja a felhasználók kívánságait és megsérti a magánszférájukat.

Az Electronic Frontier Foundation (EFF) képviseletében Amul Kalia koordinátor támadta blogbejegyzésében a redmondi óriáscéget. A szakember leginkább azt kifogásolta, hogy a társaság teljesen figyelmen kívül hagyta a felhasználók kívánságait és a magánszférájukat, csak az a cél lebegett a szeme előtt, hogy az érintetteket mielőbb a Windows 10-re való átváltásra ösztönözze.

A Windows 10-re való ingyenes frissítési lehetőséget egy macska-egér taktikának tartja, a Microsoft ugyanis megpróbálta egy nem törölhető programmal - amit Kalia egyenesen egy kártevőhöz hasonlított - az embereket rávenni a váltásra. Miután sikerült módot találni az eszköz törlésére, azt a vállalat többször is aktualizálta, majd a biztonsági frissítésekhez kötötte. A szervezet munkatársa azt is bírálta, hogy az Internet Explorer egyik biztonsági frissítésével a Windows 10-et reklámozta a Microsoft, ami közel sem volt szabványos eljárás. Amennyiben a felhasználók ilyen javításokat telepítenek, akkor nem számítanak reklámokra vagy arra, hogy egy teljesen új operációs rendszert töltenek le. Éppen ezért úgy tűnik, hogy egyáltalán nem volt fontos az, hogy az emberek valójában mit akartak.

Kalia kiemelte, hogy a Windows 10-et használók magánszférája az operációs rendszer által folyamatosan küldött, soha nem látott mennyiségű felhasználói adat miatt is veszélyeztetve van. A szakértő hozzátette, hogy a Microsoft azt állította, hogy a fájlok csak a rendszer személyre szabásához és a Cortana nevű asszisztens működéséhez kellennek. Az igazán komoly probléma azonban az, hogy eleinte lehetőség sincs az adatgyűjtés teljes kikapcsolására vagy leállítására, kivételt ez alól csak a Windows 10 Enterprise jelent. Az ottani "biztonsági" beállítás azonban oda vezet, hogy az operációs rendszer a változtatás után semmilyen biztonsági frissítést nem kap.

Az EFF azt is kritizálta, hogy a Microsoft nem árulta el, hogyan összesíti a Windows 10 tulajdonosok telemetriai adatait és azokat miként teszi névtelenné. Nem tisztázott az sem, hogy az információkat a társaság mennyi ideig tárolja. Tény, hogy a Windows 10 a korábbi verziókhoz képest néhány nagyszerű biztonsági javítást kínál, de Kalia szerint szégyen, hogy a Microsoft arra kényszeríti az embereket, hogy a magánszféra és a biztonság között válasszanak. Az EFF felszólította az óriáscéget, hogy ismerje el a hibáit és adjon lehetőséget a felhasználóknak arra, hogy akár el is utasíthassák az adatgyűjtést. Amennyiben ez nem következik be, úgy a vállalatnak államügyészek és a kormányhivatalok által indított eljárásokra kell felkészülnie. A szervezetet több magánszemély is arra kérte, hogy kezdeményezzen jogi lépéseket a vállalattal szemben.

Májusban derült ki, hogy az, aki "A Windows 10 beszerzése" nevű alkalmazás felbukkanásakor az ablak jobb felső sarkában lévő x-re kattintott, ezzel nem utasította el a frissítést. Az ablak bezárását az alkalmazás ugyanis ugyanúgy a frissítés elfogadásaként értelmezte. Júliusban pedig a konszern már teljes képernyős reklámmal akarta rávenni az embereket a Windows 10-re való váltásra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #9
    Egyetértek veled meg nem is. Sztem az nem várható az a usertől, hogy ismerje a rendszere minden paraméterét, és tudjon olyan dolgokat amiket írtál. Ő csak használni szeretné. Egy hasonlat: értesz az autók szereléséhez? Ha az add neked egy hibakódot egyből vágod, hogy mi a gond? Nem. És ez nem is baj. Nem ez a feladatod, te csak használni akarod a vasadat. De most képzeld ez, hogy a kocsid leáll. Erre jövök én és elmondom neked, hogy hogyan és mit kell matatni a motorház alatt és akkor menni fog, mert ez azért nem egy roket szkájensz. ;) sőt azt is megmondom, hogy a fed.számítógépben mit és hogyan kell átütni ahhoz, hogy a kocsid jobb és gyorsabb legyen, kevesebbet egyen és úgy egyáltalán hatékonyabban működjön. Egyből jönne a kérdés, hogy miért nem így van alapból beállítva.
    Ami jogos is lenne. De hát - értetlenkednék én - ez nem egy ördöngösség. :)
    Szóval egy felhasználó használni szeretné és nem bíbelődni vele. És igen, nagyon geci dolog ezzel visszaélni. De ennek a hosszútávú következménye ként - sztem - az alternatív rendszerek fognak komolyan előtérbe kerülni. Pl linux.
    Anyu Win7 user volt... Jelenleg OpenSuSE rendszert használ már és wine-al futtatja a könyvelő programját. Mert ő nem fog baszakodni a rendszerrel, ő dolgozni akar vele.
    Annyira elege lett abból, hogy a win10 az utóbbi időben állandóan települni akart, hogy
    megkért takarítsam le a gépéről a win-t és tegyem fel neki azt amit én is használok.
    Azóta teljesen el van alélva, hogy milyen gyors a linux a gépén. Okés egy kis árulás van a dologban: a kernel újra lett fordítva, a gépére lett optimalizálva.
    Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2016.08.24. 17:18:32
  • Macropus Rufus #8
    Ezt az Apple dolgot nem értem. Sajnos* a céges környezetben most már mi is iPhone-t használunk. Volt már pár frissítés a telón, de olyan nem volt, hogy akkor most frissítesz és kész. (lásd Win10 Home)

    *azért sajnos mert eddíg BB-et használtunk ami vállalati környezetben verhetetlen. Igaz nincs hozzá 3462456fajta fotó program meg 57878 fajta képszerkesztő de nem is erre találták ki. Szóval nekem sajnos, hogy iPhone-t kell használni. Ráadásul még a kamerája is ronda képeket készít. Elég csak rázúmolni.
  • Skylake #7
    Teljesen megértem a dolgot. Erre szokták mondani, hogy a k*rvának megy, ne csodálkozzon, ha ehhez a szerephez kapcsolódó bizonyos tevékenységek bekövetkezhetnek vele. Ugyanez vonatkozik az IT-re is. Rossz hírem van: egyre nagyobb mértékben. A nemtudás kihasználása pedig szükségszerű, és létfontosságú a cégek részéről, ha azzal saját piaci pozícióik megtartását vagy javítását segíti elő (illetve lehetővé tesz nemzetbiztonsági igények maradéktalan érvényesíthetőségét, de ezt nyilván le*szarjuk). Sajnos, ha az informatika egyre jobban átszövi az életet, a digitális kompetenciák hiánya és ezek elutasítása körülbelül ahhoz fog hasonlítani, mintha teszem azt innen a szerverszoba mellől felemelve a s*ggemet próbálnám azt elhinni, hogy képes vagyok azt és ugyanolyan teljesítménnyel megtenni, amit mondjuk valamilyen elit katonai alakulat katonái képesek megtenni sok év szakadatlan kiképzés után. Nyilván nem fog menni, és nem is várhatom el, hogy menjen. (Én eredetileg bölcsészként kezdtem, most pedig egy igen jelenetős multinacionális cég rendszermenedzser csapatában dolgozom 3 éve. Nem bántam meg – főleg összetolva mindkét helyről szerzett tudást.)
  • cateran #6
    "s azért nem egy rocket science bepötyögni, hogy services.msc"

    De, bizony az...Engem erdekelt az ilyesmi, tudom is, hogy mirol beszelsz, de mar en sem akarom buheralni meg allitgatni a rendszert...1 atlagos ember, aki zero erdeklodest mutat a szamitastechnika irant (az emberiseg messze tulnyomo tobbsege) pedig plane nem....
  • YMan #5
    ennél nagyobb baromságot nem csinálhattak volna, pedig a win10 jó rendszer lenne. A trend amit csinálnak az erőszakos frissítésekkel stb. és amit az apple is követ a telefonon pl. arra jó hogy alternatív platform felé mentem én is el,
  • Skylake #4
    Okés, akkor Enterspájz alatt mindezt meg lehet tenni. A cégek meg vegyék csak meg a legdrágább változatot. "Nagyobb cégekre" eleve ez van kitalálva. Jó, akkor lesznek majd esetleg "kedvezményes" licenszkonstrukciók, ahol mondjuk 100 darab normál vagy CAL mellé kap egy WSUS szerver licenszet, és házon belül arra érkeznek a frissítések, nézegethetik a rendszergazdák, aztán az adott frissítések kiadásától kezdve mondjuk 90 napon belül kinyomja az összes kinyomja az összes kliensgépre, ha akarja a sysadmin, ha nem. Simán megoldható, programozás kérdése az egész! Redmond le akar számolni a fragmentált felhasználói bázissal (nem fog neki menni amúgy) - ez elsődleges céljuk, mivel ez által az ökoszisztéma falai magasabbra húzhatók, az userek tőlük való függősége pedig erősebbé - UWP modell lásd. Ennek lépései napi szinten történnek, lásd még. pl. kumulatív frissítések bevezetése 7-8-on is. Ezért mondom, hogy rövidesen a frissítést olyan fajta, user és sysadmin szempontjából kontrollálhatatlan mechanizmussá fogják tenni, ahogy leírtam. Ez nem probléma egy olyan ökoszisztéma esetében, ahol van 8 fajta hardver, amit az OS gyártója készít ráadásul, de probléma lesz egy olyan ökoszisztéma esetében, ahol a hardverek kombinációinak száma felfoghatatlanul sok lehet. Azonban Microsoft Apple akar lenn: azonban ez fából vaskarika szerintem. De mindent meg fognak próbálni, hogy ezt megcáfolják.
  • Cat #3
    "- a windows update semmilyen felhasználó számára elérhető eszközzel nem lesz blokkolható az oprendszeren belül, e funkciók ki lesznek véve;"

    Ez a cégek miatt biztosan nem így lesz. A nagyobb cégeknél a rendszergazdák nem fognak beengedni teszteletlen dolgot, másrészt pl. rengeteg helyen azért fut ma is XP, mert egy adott üzleti szoftver csak azon fut, ma is jó, stabil, nincs értelme váltani, nincs netre kötve, ezért nem is frissítik. És egy kicsit is nagyobb cégnél biztosan van saját fejlesztésű program.
  • Skylake #2
    Elég jól összeszedte az EFF-es ember a dolgokat. De kissé túltolt a károgás szerintem. Mindjárt meglátod miért. Emberünk azt mondjuk kihagyta, hogy a kritizált telemetria e formája kinyomásra került 7-esekre és 8-asokra is.

    A helyzet egyébként szerintem nagyszerűen rávilágít arra, hogy az átlag Windows felhasználók mennyire alulképzettek az oprendszerük használatát tekintve. Ezt úgy értem, hogy minden olyan dolog, ami nem a „legfelső” kezelőfelületen van, úgy tekintik, hogy az valami űrtechnika, és nem is akarnak tudni róla. Pedig dehogy.

    Valójában a telemetriai rendszerbe elég könnyen homok szórható a W10 (7-8) esetében. Elég meglátogatni a szolgáltatáskezelőt, és azért nem egy rocket science bepötyögni, hogy services.msc. A másik fele az ütemezett feladatoknál van, CEIP, Disk Diagnostic, és társai: hát ezek lekapcsolásához sem kellenek microsoft rendszermérnöki szkillek.

    Ha van igény, az egész SearchUI (Cortana), a Compattel, a diagtrack naplózás működése kiüthető a take ownership használatával, 20 perc alatt, opcionális kávé elfogyasztását is beleértve. Nem egy DefCon kategóriás hack meló, igazán. (A diagtrack service kiütése csak a feltöltést üti ki.)

    A további sz*rok a registry-ből (is) kiüthetők. Ez sem egy molekuláris biológus agyiszintet feltételező taszk: az adott registry bejegyzésből azért alapfokú angol tudással ki lehet következtetni, hogy mit kapcsol le vagy be. Főleg hogy a reg. módosításokra az user rákeres, és ott szépen, szájbarágósan el is magyarázzák neki, mire jó a cucc!

    Összességében, akinek igénye van, igencsak személyre tudja szabni e téren a 10-et is. Aki a gyors megoldások híve több, általam is írt megoldás közül választhat – tök nyilvánosan. Mivel angol az EFF, ezért az angol anyanyelvű usereknek abszolúte könnyű megérteni, melyik tool és script mit csinál. Ezért nem értem, mi a probléma?

    Oké, perspektívába helyezem a dolgot. Ha az MS igazán g*ci akarna lenni (és rövidesen így is fog tenni), akkor az összes fenti beállítási lehetőséget kiveszi, és fixen bedrótozza a rendszer kódjaiba. Példa: ismered-e a dnsapi.dll-t?

    Nos, a dnsapi.dll funkcióját különösebben nem fogom ecsetelni, teljesen rendben van az, névfeloldási gyorstár. Ebben a függvénytárban van néhány dolog kódba emelve. Ezek a Microsoft saját domain-jei. Nézzük mi történt:

    Windows XP alatt ezek a domain-ek nyílt szövegként láthatók egy hexa szoftverrel. Így módosíthatók is. Mivel sokan módosították (privacy okokból, illetve vírusok), a nyíltszöveg alkalmazása a Vista-val megszűnt. Ezzel nyilván az MS kinyírt egy evidens támadási vektort, azonban elérte azt is, hogy módosítatatlan dnsapi.dll-t feltételezve az adott oprendszerre felrakott semmilyen third-party tűzfal, vagy proxybűvölő program nem fogja megakadályozni azt, hogy ha az oprendszer akar, kimásszon például az update.windows.com domainre.

    Na, ezt az egészet alkalmazd arra, ami miatt ütik a 10-et. Azért látod, hogy elég nagy a szabadság. Ja, hogy nem a gépházba van téve? Nem fognak maguk ellen dolgozni: a fenti lépcsők tulajdonképpen tesztjei annak, hogy az user mennyire hülye az informatikához. Eljut-e a számára kívánt beállításhoz. Nyilván ha hülye mint a s*gg, akkor jobb is, ha minden marad alapértelmezetten – ez piaci értelemben is szükséges, hiszen a hülyéket az oprendszernek elsősorban szép óvatosan saját maguktól kell megvédeni, tehát ha mindenre kattint ami kék, ne szopja be a bizbaszt, vagy ha beszopta, (v.ö.: „kiírt valamit a gép!”) akkor tudni lehessen, miért ment gajra a gépe. Nem tudom föltűnt-e hogy a Windows oprendszerek esetében filozófiájában legalább három kezelőfelületi réteg van egymás fölött, kb. a 95 óta – nem véleletlenül, és pont ezért!

    Most jósolni fogok, és ha kb. 2 éven belül beválik a jóslatom, fizethetsz nekem egy- két korsó sört (kézműves vagy Guiness  ), vagy esetleg elfogadok lovagkeresztet is :-; : a közeljövőben a Windows 10 esetében az update-ek fogadása kötelezővé fog válni olyan szinten, hogy:

    - a windows update semmilyen felhasználó számára elérhető eszközzel nem lesz blokkolható az oprendszeren belül, e funkciók ki lesznek véve;
    - amennyiben mégis valaki blokkolni fogja (például hardveres eszközökkel az adott gépen kívül) az oprendszer frissítési folyamatát, az oprendszer aktiváltsági állapota megszűnik, vagy az oprendszer olyan állapotba lesz hozva, amely korlátozott funkcionalitást jelent – kizárólag ugye a „felhasználók érdekében”. Ezzel szankcionálva és rákényszerítve a felhasználókat a frissítések azonnali elfogadására –amely frissítésekben, mióta világ a világ, meg mióta rolling a release, bőven lesznek hibák, és mivel a kód egyre jobban nyúlik, mint a rétestészta, így egyre több, és egyre több kritikusan elrontott is.
  • sárkánylovag #1
    Sajnos nagyon nagyon nagyon igaz a cikk
    Megértem hogy az Oroszok meg a Kínaiak nem igazán akarnak win10 et.
    Nekem is Enterprise van fenn mindent leblokkoltam amit tudtam , de biztos vannak kiskapuk...
    Nézzetek bele az Időzített folyamatokba a gépen megdöbbentek majd mennyi mindent csinál a gép amiről nem is tudtok !!!
    Utoljára szerkesztette: sárkánylovag, 2016.08.23. 11:16:52