Berta Sándor

Uganda - alkalmazással a korrupció ellen

Az afrikai országban minden eddiginél könnyebb lesz leleplezni a korrupciót.

A Fojo svéd médiaintézet elindította Ugandában az Action for Transparency nevű projektjét, amelynek célja, hogy az egyszerű állampolgárok is harcolhassanak a korrupció és a visszaélések ellen. Az elképzelés rövid időn belül annyira sikeres lett, hogy a kapcsolódó alkalmazás most már Zambiában és Kenyában is elérhető.

Gerald Businge, az Action for Transparency programigazgatója közölte, hogy a mobiltelefon a korrupció elleni harc fegyvere lehet. Egy olyan szoftvert fejlesztettek ki, amely kimutatja az iskolák és a kórházak kormányzati költségvetését. Így bárki ellenőrizheti, hogy a kiutalt pénzt valóban megkapták-e az intézmények vagy sem, illetve, hogy olyan célokra költötték-e el, amire eredetileg szánták.

Az okostelefon térképén a GPS-adatok mutatják az aktuális tartózkodási helyet, ugyanakkor kis szimbólumok jelenítik meg az összes állami kórházat és iskolát is. De láthatóvá válik az egyes intézmények éves és negyedéves szintű állami támogatása. Mindez nagyon egyszerűnek tűnik, de a rendszer megalkotása nagyon komoly munka volt, több mint egy éven át tartott. A minisztériumokban nem örültek az elképzelésnek, egyik helyről a másikra küldték a fejlesztőket, végül aprólékos munkával mégis sikerült kiszűrni a részletinformációkat.

A megoldás rendkívül hatékony. Bárki megtudhatja például, hogy egy helyi iskolában egy új tanterem építésére valóban kiutalták-e a pénzt és a tanterem megépült-e vagy sem. Vagy hogy miért kapta meg egy klinika 12 ápolónő bérét, amikor valójában csak hét ápolót foglalkoztat? Amennyiben valaki ilyen esetekre derít fényt, elegendő csak a különleges szimbólumot megérintenie és a rendszer máris értesíti az illetékeseket. Businge elmondta, hogy ugyan mindenütt mobiltelefonáló embereket lehet látni Ugandában, de csak kevesen tudják kezelni az alkalmazásokat.

Josephine Nabwani iskolaigazgató alig tudta felfogni, mennyire egyszerűen működik a rendszer. Eddig nem tudta például, hogy az oktatási minisztérium mennyi pénzt szánt az intézményének. Mindig megelégedett azzal az összeggel, amennyit átutaltak, de most először nyílt alkalma ellenőrizni a dolgot.

A lakosságtól érkező minden bejelentés a Transparency International ugandai központjába, Moses Karatunga irodájába érkezik be. A szakember szerint nagyon sok korrupciós ügy van, amelyekben az ország magas rangú kormánytagjai is érintettek. A többségük azonban megússza a felelősségre vonást, annak ellenére, hogy az afrikai államnak jó törvényei vannak, de hiányzik a változtatáshoz a megfelelő politikai akarat. Yoweri Museveni ugandai elnök közel 30 éve van hivatalban és a február közepén esedékes új választásokon is indulni akar.

Karatunga kiemelte, hogy meg kell mutatni a polgároknak azt, hogy alapvető fontosságú a közpénzek felhasználásának átvilágítása, csak így lehet csírájában elfojtani a korrupciót. Minden bejelentés névtelen és az információkat bizalmasan kezelik. Ez nem csoda, hiszen Ugandában korlátozzák a sajtószabadságot, az ellenzékieket gyakran letartóztatják, a kormányt bírálókat elhallgattatják.

Amennyiben egy jelzést leellenőriznek és felmerülnek újabb gyanúk vagy bizonyítékok, akkor a Transparency International felveszi a kapcsolatot a helyi rendőrséggel vagy az érintett minisztériumokkal. Nagy eredményeket még nem sikerült elérni, de az önkéntesek elégedettek. Sikerült például egy hivatalnokot leleplezni, aki éveken át pénzeket vett fel egy olyan iskola nevében, amely csak papíron létezett. Businge szerint az ilyen esetek jelzés értékűek, a felvilágosított emberek pedig a legjobb eszköznek számítanak a korrupció elleni harcban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fonak #5
    Nálunk ez nem ilyen primitíven működik, szóval ez az alkalmazás nem sokat érne.
  • cylonflatus #4
    Orbán megmondta, "nem csinál Romániát az országból", hogy a rendőrök erejét ne kelljen a politikusok csip-csup korrupciós ügyeivel gyengíteni. Na most majd vicceskedhet, hogy "Uganda se leszünk".
  • ostoros #3
    Attól tartok, hogy ebből egy újfajta fasizmus lesz.
    Egy csomó helyen meg betiltják a Transparency-t.
  • arty #2
    https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.codebureau.kmonitor&hl=en

    csak ezt a birka népet nem érdekli :)
  • OhMyG0d #1
    Itt is bevezethetnék.