Berta Sándor

Kitörési pontot jelent Szenegálban az internet

Egyre több globális konszern gondolja úgy, hogy az afrikai országban komoly internetes lehetőségek rejlenek.

Szenegálban az internetnek GDP-arányosan sokkal nagyobb gazdasági jelentősége van, mint Franciaországban vagy Németországban. A web immár az afrikai állam nemzeti össztermékének 3,3 százalékát teszi ki és egyúttal számos fiatal vállalkozó számára biztosítja a megélhetést, egyúttal lehetővé teszi az innovatív projektek elindítását. Az ország már olyan IT-óriások figyelmét is felkeltette, mint a Google vagy a Rocket Internet befektetési vállalat. Az Atos a közeljövőben akarja felépíteni helyi technológiai platformját.

Az ARTP nevű helyi távközlési hivatal becslései alapján jelenleg 3 millió lakosnak van internethozzáférése, ez a teljes lakosság egynegyede. Ezért is alapította meg a 29 éves Alexandre Lette négy évvel ezelőtt a Rufisque Tech Hub nevű technológiai központot Dakarban. A szervezetnek 10 tagja van, akik megpróbálnak folyamatosan fejlődni és fejleszteni: például segítenek a vállalkozásoknak saját honlapot létrehozni és üzemeltetni vagy jobbá teszik a webes ajánlataikat. Az újságíróként és bloggerként tevékenykedő Alexandre nem hajlandó elfogadni, hogy a digitális korszakban számos társaság még mindig analóg módon gondolkodik.

A 37 éves Mamadou Diagne a 2000-es évek eleje óta van jelen a digitális világban. A vállalkozó 2011-ben egy olyan alkalmazást fejlesztett ki, amellyel SMS-ekkel lehet twitterezni internetkapcsolat nélkül. Az Sn2tweeter azért született meg, mert régen még nagyon nehezen lehetett internetelérést szerezni és gyakoriak voltak az áramszünetek is. Napjainkban egy olyan céget vezet, amely webes publikációs lehetőségeket biztosít az érdeklődőknek. Szerinte Szenegálban a világháló segítségével normális megélhetésre lehet szert tenni, ugyanakkor - ellentétben az amerikai startupokkal - még nehéz milliókat keresni. Számukra a nyílt forráskódú technológiák jelenthetik a jövőt, ők ugyanis nem tudják megvásárolni a Microsoft és más nagyvállalatok licenceit, illetve a nyílt forráskódú megoldásokat jobban optimalizálhatók.


A Jjiguenne Tech Hub nevű egyesületet négy szenegáli nő alapította, egyikük az a Marieme Jame, akit 2012-ben a Forbes magazin Afrika egyik legbefolyásosabb nőjének választott meg. A szervezet célja, hogy elősegítse a nők képzését és bővítse a technológiai ismereteiket. Az egyik fő tevékenység a Girls Coding Camp, ahol a diáklányok megismerkednek a HTML5 és a CSS programnyelvekkel.

A Sunucause projektet 2012-ben hívta életre egy 33 éves webes aktivista, Cheikh Fall, aki a társaival felveszi a kapcsolatot az emberekkel és megtudják, hogy mik a legnagyobb problémáik, majd az információkat nyilvánosságra hozzák. A 2012-es árvizek idején a Sunucause segítségével 15 millió nyugat-afrikai frankot (körülbelül 30 000 dollárt) sikerült összegyűjteniük az áldozatok megsegítésére. Az önkéntesek többek között élelmiszereket és ruhákat osztottak ki, de ingyenes orvosi ellátást is kínáltak a rászorulóknak. Az afrikai ország webes sikerének titka Cheikh Fall szerint mindössze három dolog: meggyőződés, motiváció és akaraterő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!