Berta Sándor

Satya Nadella megváltoztatná a Microsoft vállalati kultúráját

A menedzser teljesen új módon vezeti a redmondi konszernt.

Satya Nadella az elődeitől eltérő módon irányítja a Microsoftot. Az üzletember könyvében írta le a filozófiáját. Nadella 2014 februárjában lett az óriáscég vezérigazgatója. A menedzser 1992 óta dolgozik a társaságnál, a kinevezése előtt a felhőkörnyezeti és vállalati részleg vezetője volt.

Eleinte nem igazán fűzött nagy reményeket ahhoz, hogy ő lehet az új vezető. Egyike volt a jelölteknek, de nem igazán érdekelte a lehetséges előléptetés, mivel akkoriban teljesen más dolgok foglalkoztatták. A munkájának élt és emellett minden erejével a feleségére, Anura, a beteg fiára és a két lányára összpontosított. Éppen ezért érte némileg meglepetésként, amikor 2014 januárjában közölték vele, hogy ő lesz Steve Ballmer utódja és az 1975-ben megalapított Microsoft történetének harmadik vezérigazgatója. Néhány percig tartott, amíg tudatosultak benne az elhangzottak. Többek között ez szerepel Nadella most kiadott könyvében, amelynek címe Hit Refresh.

Utóbbi kifejezés az internetes oldalak újratöltését jelenti és a címadás nem véletlen, hiszen a vezető a műben elsősorban azokat a kísérleteket elevenítette fel, amelyek segítségével megpróbálta a vállalatot újra feltalálni. De nem csupán a Microsoft körül forog a kötet, hiszen a szerző a technológiai ipar alapvető kérdéseivel foglalkozik, például, hogy mekkora potenciál van a mesterséges intelligenciában és mely aggodalmak kapcsolódnak ehhez a területhez. Nadella számos dologról mesél , köztük a gyermekkoráról Indiában.


Az előszót Bill Gates írta

Nadella egyik fő változtatása, hogy megpróbál a vetélytársak felé nyitni és nyitott akár szövetségek kötésére is. Az Office irodai programcsomagot más platformokra, köztük az Apple és a Google rendszereire is elérhetővé tette. Az üzletember leírta többek között azt az élményét, amikor a Salesforce konferenciáján adott elő és Microsoft-szoftvereket kezdett el futtatni egy iPhone készüléken. Ez a magatartása, hogy nem csupán fellépett egy versenytársa rendezvényén, de ott még egy másik rivális termékét is használta, szinte sokkolta a megjelenteket.

A változtatások mellé társul, hogy a menedzser meglehetősen nyugodt típus, ezzel szöges ellentéte például Steve Ballmer korábbi vezérigazgatónak, aki roppant szenvedélyesen lépett fel az eseményeken. A vezető magát ugyanannyira humanistának tartja, mint amennyire mérnöknek és menedzsernek. Az empátia szó szintén végigvonul a könyvön, akár az egyik vezérmotívumnak is nevezhető, hiszen több mint 50-szer fordul elő. Ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy az élet megtanította arra, hogy együttérző legyen és mindezt átviszi a munkájára is. A fia betegsége türelemre, mélyebb empátiára tanította.

Nadellának ugyanakkor volt olyan véleménye is, amely vitát váltott ki. Így például nem sokkal a kinevezése után kijelentette egy konferencián, hogy a nők ne követeljenek fizetésemelést, hanem bízzanak abban, hogy a kemény munkájuk jutalmat eredményez. Később elismerte, hogy ez rossz gondolat volt és az ezzel kapcsolatos kritikákat a könyvében jogosnak nevezte. Kiemelte, hogy olyan leckét kapott, amelyet nem fog elfelejteni, de ezt a dolgot is az érzelmi intelligenciáját növelő élménynek állította be.

A Microsoft vezérigazgatója tavaly októberben azt mondta, hogy jelenleg a Windows a legnyitottabb platform, ami létezik. Januárban pedig kifejtette, hogy a mesterséges intelligenciából az egész társadalomnak profitálnia kell, így a tudósoknak, az iskoláknak, a magáncégeknek és az állami szektornak is, s nem lehet kizárólag a nagy IT-vállalatoké. Hozzátette, hogy nincs megoldva sem az adatokhoz való hozzáférés, sem a gépi döntésekért való felelősség kérdése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #3
    "érzelmi intelligenciáját "


    Hatos-csatornára való guru a microsoft élén ,ez sok mindent megmagyaráz ... :D

    Ja hogy az MNB-t ne is említsük...
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2017.10.05. 11:45:15
  • nlght #2
    meg a lófaszt, kössön a microsoft biztosítást, annyi a pénze, mint égen a csillag
  • AgentKis #1
    "nincs megoldva sem az adatokhoz való hozzáférés, sem a gépi döntésekért való felelősség kérdése." gondolom a nagy tech-cégek és velük az autógyártók is igyekeznek majd olyan törvényeket "vásárolni", hogy a mesterséges intelligencia szoftverhibáiért a felhasználókat lehessen felelősségre vonni. Hogy minimum kötelező jellegű felelősségbiztosítást kelljen kötniük a mesterséges intelligens eszközeikre, hogy ne a gyártóknak kelljen a balhét elvinniük, ha gond van ebből...