Berta Sándor

Visszavonta a Microsoft elleni kartellvádat a Kaspersky

A két félnek sikerült megállapodnia egymással, a biztonsági cég visszavonja a versenyjogi hatóságoknál tett bejelentéseit.

A Kaspersky Lab tavaly novemberben adott be versenyjogi beadványt a Microsoft ellen az Európai Unióhoz. A vállalat azt kifogásolta, hogy a Defender biztonsági csomag szorosan kapcsolódik a Windows 10 operációs rendszerhez és a Microsoft tisztességtelen módon kihasználta a domináns pozícióját azért, hogy a Defendert népszerűsítse és előtérbe helyezze, ezzel párhuzamosan pedig a háttérbe szorítsa a vetélytársait. Május elején felmerült, hogy a Kaspersky Lab letesz a kartellvádról, de később mégis benyújtotta a keresetét a redmondi konszern ellen Oroszországban a Szövetségi Monopólium-ellenes Szolgálathoz (FAS), majd az Európai Unió, illetve Németország versenyhivatalaihoz.

Most újabb csavar következett be a történetben: a Kaspersky Lab visszavonta mindhárom beadványát. A biztonsági cég közleményében azt írta, hogy a Microsofttal szemben nincs több követelésük.

Az amerikai társaság képviseletében Rob Leffferts partnerigazgató a blogbejegyzésében közölte, hogy a jövőben a szoftverfrissítések kapcsán jobban együtt fog működni a vírusirtókat fejlesztő vállalatokkal, hogy elkerüljék a kompatibilitási problémákat. Emellett engedélyezni fogják a számukra, hogy a saját közleményeiket és riasztásaikat eljuttassák a felhasználóknak akkor, ha egy biztonsági szoftver licence vagy előfizetése lejár. Továbbá a fejlesztőket a Microsoft az eddiginél jobban és átláthatóbban tájékoztatja majd a frissítésekről és az új kiadásokról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vanek úr #3
    Nem egészen. A MS jó útra tért, ahogy a blogbejegyzésükben is említik:
    https://blogs.windows.com/windowsexperience/2017/08/09/evolving-windows-approach-av-thanks-partner-feedback/#wBipwy35BUyiCDuf.97

    Egyébként a hwsw.hu írt róla egy nagyon korrekt cikket, ahol össze lett foglalva, mit és miért csinált a Kaspersky, valamint mit és miért lépett erre a MS:
    https://www.hwsw.hu/hirek/57635/microsoft-kaspersky-antivirus-versenyugyi-panasz-fall-creators-update.html
  • R0n1n #2
    Kovetkezo windows update-tel mar erkezik is a beepitett, soha ki nem kapcsolhato kaspersky antivirus.
  • tomboy013 #1
    "A két félnek sikerült megállapodnia egymással"

    Azaz volt az a pénz :)