Berta Sándor

Túlzottan függ a Microsofttól az európai közigazgatás

Az amerikai konszern rendkívül kedvező helyzetben van az Európai Unióban, szoftverei gyakorlatilag verseny nélkül nyerik meg a közbeszerzéseket.

Az Investigate Europe nevű hálózat elkészítette a jelentését, amelyben azt vizsgálta, hogy mennyire függnek az európai állami hivatalok a Microsofttól. Az eredmény lesújtó: az Európai Bizottság "gyakorlatilag a Microsoft foglyának számít". Mindez növekvő IT-kiadásokat és egyúttal kevésbé hatékony technikai fejlődést jelent. Az anyag elkészítésében gazdasági és IT-szakemberek, biztonsági szakértők és politikusok vettek részt 12 európai országból, továbbá az Európai Bizottság és az Európai Parlament tagjai.

Az amerikai óriáscég termékeihez való ragaszkodással az európai kormányhivatalok szisztematikusan aláássák a közbeszerzési elveket és megszűnik a tisztességes piaci verseny. Komoly problémát jelent, hogy az európai polgárok adatai magas műszaki és biztonsági kockázatnak vannak kitéve, emellett a Microsoft nagyon komoly politikai befolyásra is szert tett.

Martin Schallbruch informatikus és jogász, a német szövetségi belügyminisztérium korábbi információtechnikai és kiberbiztonsági részlegvezetője elmondta, hogy sok állami hivatal annyira függ az egyetlen szolgáltatótól, hogy már arról sem dönthetnek, hogy milyen szoftvereket akarnak használni, így az a veszély fenyegeti az európai országokat, hogy elveszítik az ellenőrzést a saját IT-infrastruktúrájuk felett. Egy független IT-portfolió létrehozásához már hatalmas befektetésekre lenne szükség.

Szintén problémát jelent, hogy sok hivatal nem tudta 2014-ig lezárni az újabb Windows operációs rendszerekre való átváltást, ezért hiába járt le a Windows XP terméktámogatása, kénytelenek voltak drága szerződéseket kötni, hogy tovább használhassák a már elavult operációs rendszert. 2020-ban valószínűleg ugyanez lesz a helyzet a Windows 7 kapcsán is, habár már egy adott Windows- vagy Office-licenc megvásárlásának pillanatában tudni lehet, hogy meddig tart az adott program támogatása.

Annak ellenére, hogy a kormányhivatalok egész Európában kötelesek pályázatot kiírni a 135 000 eurónál nagyobb értékű beszerzések esetén, ezekben az esetekben rendszeresen mégsem írnak ki pályázatokat. Matthieu Paapst holland jogász az állami szektor szoftverbeszerzéseit vizsgálta és arra a következtetésre jutott, hogy a jelenlegi helyzet arra a gyakorlatra hasonlít, amit a járművásárlásoknál folytatnak a kormányhivatalok. Azok a "pályázati kiírások" gyakran egy gyártóra vannak szabva. Paapst szerint jogsértő az a gyakorlat, hogy Microsoft-termékek megvásárlását közbeszerzés nélkül valósítják meg. Ebben az ügyben az Európai Bizottságnak kellene fellépnie, de erre nem képes, mert önmaga sem tartja be a hatályos előírásokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #16
    A win7-el nem gondolom hogy igazad van. Főként céges környezetben nagyon közkedvelt, stabil, jól menedzselhető oprendszer. Más mint az XP, de logikus felépítésű, nem úgy, mint a 8 vagy 10. Az XP-hez képest a kibővített funkcionalitású eseménynaplózás is nagyon hasznos tool. de sok egyéb ilyen van benne, ami megkönnyíti az üzemeltető dolgát.
  • Caro #15
    Épp ezaz. Ha én nehezen találom meg, akkor az R=1 még nehezebben fogja, akkor mitől lenne felhasználóbarát?
    Az XP-ig a windows egy evolúciós utat járt be. Aztán a 7-nél sok dolog teljesen megváltozott, funkcióban nem, de más helyre került. Meg visszalépések is történtek, pl. hangerőszabályzó.
    A 8/10-nél meg teljesen felrúgtak mindent. Az már csak hab a tortán, hogy néhol teljesen inkonzisztens UI elemeket használnak.
    Linux alatt nem voltak ilyen eget rengető átalakítások. De legalábbis ha mondjuk felraksz egy pl. MATE desktopot, minden ugyanott lesz benne, mint 10 éve a Gnome 2-ben volt.
  • cylontoaster #14
    És egység sugarú felhasználó vagy?

    Másrészt irgalmatlan sok helyen van még mindig XP..

    W7-el nekem még nem volt gondom, W10 alatt tényleg mindent keresni kell, és ami egyszer megtalálok azt legközelebb ugyanúgy nem tudom elsőre hol van, mert nem logikus.. (8 nekem sose volt, ahol használtam ott kb a böngésző szinten..)
  • Caro #13
    A felhasználóbarátság még az XP korában igaz lehetett.
    Én win 7 alatt sem igazodom már el. 8/10 alatt teljesen meg vagyok lőve.
    Linux alatt nekem minden jobban kézre áll.
  • cylontoaster #12
    (Buta) felhasználói oldalról egyértelműen jobb, mint egy linux. Ne magadból indulj ki, hanem a ténylegesen egységsugarú felhasználóból. Az üzemeltetői oldal tök más kérdés, de kisebb hivataloknál nem nagyon van üzemeltető, ezért ott marad a zeccerű, amit tudnak használni.

    Ha üzemeltetői oldalon a windows legelterjedtebb, az viszont már jelent valamit.. De jellemzően az értelmes helyeken egyébként is vegyesen használják, annak megfelelően hogy milyen feladatra mi a legjobb.

    Az oktatáshoz meg nem sok köze van.

    Szerk: ettől még baromira gáz hogy kb. monopol helyzetben vannak.
    Utoljára szerkesztette: cylontoaster, 2017.04.12. 10:45:30
  • AgentKis #11
    A "legjobb" az egy vélemény. A "legelterjedtebb" az egy adat!! A kettőt ne keverd!
    Utoljára szerkesztette: AgentKis, 2017.04.12. 09:23:38
  • AgentKis #10
    Egyébként az egész abból adódik, hogy azt oktatják már 20-25 éve... Ha most elkezdenek másikat oktatni, akkor 20-25 év múlva már függhetünk attól. ;-)
  • AgentKis #9
    Függjünk inkább a guglitó?
  • Alexease #8
    Europa mindetol fuggoben van;) Osszes OP rendszer es szoftver, es persze minden hardware (szamitogepek, telefonok, lenyegeben minden elektronikai cucc stb.). Autok vannak, de azokat is szamitogeppel csinaljak:D Meg minden mast is.
  • Andrevv #7
    Nekem hivatalok az ügyfeleim és úgy oldottam meg ezt a problémát, hogy a programok amiket készítek, futnak windows és ubuntu rendszereken is. Van saját szövegszerkesztő és excel szerű szerkesztő is amiből nyomtathatnak, pdf-be exportálhatnak, így mindenhol ugyanúgy néz ki. Persze exportálhatják rendes word/excelbe is ha ahhoz vannak szokva.