Berta Sándor

Mégis az EU dönt a Kaspersky kontra Microsoft vitában

A nyuszika és a sapka tipikus esete zajlik a cégnél: ha nem biztonságos a Windows a felhasználók aggódhatnak, ha egy kiegészítővel javítanak a helyzeten, akkor a versenytársak problémáznak. Az orosz biztonsági cég mégis benyújtotta a kartellvádat a redmondi konszern ellen.

A Kaspersky Lab tavaly novemberben adott be versenyjogi beadványt a Microsoft ellen az Európai Unióhoz. A vállalat azt kifogásolta, hogy a Defender biztonsági csomag szorosan kapcsolódik a Windows 10 operációs rendszerhez. Május elején felmerült, hogy a vállalat letesz a kartellvádról, azonban most kiderült, hogy a lépésre mégis sor került. Az IT-társaság Oroszországban a Szövetségi Monopólium-ellenes Szolgálathoz (FAS), most pedig az Európai Unió, illetve Németország versenyhivatalához fordult. Utóbbi már meg is erősítette a kereset beérkezését és közölte, hogy megvizsgálja a dokumentumban foglaltakat, de konkrét tárgyalási napokat még nem tűztek ki.

A Kaspersky Lab közleményében azt írta, hogy a Microsoft a Windows 10 fejlesztőjeként tisztességtelen módon kihasználta a domináns pozícióját azért, hogy a saját fejlesztésű Windows Defendert népszerűsítse és előtérbe helyezze, ezzel párhuzamosan pedig a háttérbe szorítsa a vetélytársait. Ez a taktika a felhasználók által korábban választott biztonsági megoldások kárára ment.

A Microsoft nem tart az esetleges eljárásoktól. Reagálásában a konszern szóvivője kifejtette, hogy az elsődleges prioritásuk saját ügyfeleik védelme. Álláspontjuk szerint a Windows 10-be integrált megoldás nem sérti a hatályos törvényeket és a versenyhivatalok minden kérdésére válaszolni fognak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!