Berta Sándor

Az EU engedélyezte a LinkedIn felvásárlását

A szervezet ugyanakkor feltételekhez kötötte a döntést.

Az Európai Bizottság engedélyezte a Microsoft számára a LinkedIn felvásárlását, azonban közölte azt is, hogy a redmondi konszernnek számos feltételt kell teljesítenie. Az indoklás alapján ugyanis csak így biztosítható, hogy az európai karrierhálózatok közötti verseny továbbra is biztosított legyen. Margrethe Vestager, az Európai Unió versenypolitikáért felelős biztosa kijelentette, hogy egyre több európai használja a munkája miatt a közösségi portálokat. Ezek a hálózatok fontosak a szakmai kapcsolatok kiépítése és azok ápolása, valamint az új karrierlehetőségek miatt. A döntés biztosítja, hogy az európaiak továbbra is szabadon választhassanak az ilyen platformok közül.

A testület megállapította, hogy a két konszern alapvetően olyan üzleti területeken van jelen, amelyek kölcsönösen kiegészítik egymást, csak az online hirdetéseknél vannak kis mértékű átfedések. A bizottság megvizsgálta, hogy a felvásárlás után a Microsoft kihasználhatja-e a PC-s operációs rendszerek és az irodai csomagok piacán betöltött pozícióját arra, hogy a karrierhálózatok területén erősíteni tudja a LinkedIn pozícióját.

Az Európai Bizottság attól tartott, hogy a konszern minden Windows operációs rendszert futtató PC-re feltelepíti a LinkedIn kliensét; integrálja a szolgáltatást a Microsoft Office csomagba és összekötheti egymással a két társaság adatbázisait; valamint a redmondi óriáscég megtagadhatja a LinkedIn versenytársai számára a hozzáférést az alkalmazásprogramozási felületeihez, amelyek garantálják a termékeivel való kompatibilitást. Mindez azt eredményezhetné, hogy a LinkedIn komoly mértékben tudná növelni a felhasználói táborát, úgy, ahogy a fúzió nélkül nem. Ez azt jelentené, hogy nehézzé válna az új piaci szereplők számára a megjelenés az európai gazdasági területen és a LinkedIn lassan, de biztosan meghatározóvá válna.

A testület a következő feltételekkel engedélyezte a tranzakciót: a Microsoftnak garantálnia kell, hogy a PC-gyártókat és -kereskedőket nem kötelezi arra, hogy a Windows operációs rendszert futtató számítógépekre feltelepítsék a LinkedIn kliensét; ha mégis történik előzetes telepítés, akkor lehetővé teszik a felhasználók a szoftver eltávolítását; a konszern biztosítja a konkurenseknek a teljes kompatibilitást és az a jelenlegi szinten marad az Office esetében; továbbá a vetélytársak hozzáférhetnek a Microsoft Graph nevű szoftverfejlesztői portálhoz. A feltételeket öt éven át kell biztosítani az európai gazdasági területen és azok betartását egy külön személy felügyeli.

Júliusban derült ki, hogy a Microsoft 26 milliárd dollárért megveszi a LinkedIn-t. A felvásárlás az eddigi legnagyobb tranzakció a cég történetében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #2
    Na, ezt is lehet szétb*szni a Nokia meg Skype után. Mást úgy sem tudnak.

    Ja, hagy kérdezzem, a windows update-n sikerült már reszelni úgy, hogy a megszakadt frissítéseket folytatni tudja? Intel alapú régebbi wifi hardverek nem dobálják el a kapcsolatot végre? Start menu nem akad le, ha az user véletlenül 90% környékére tolja a CPU kihasználtságát? Leállításkor van még 5 perces pöttytekerés az anniv.update felrakását követően, utána minden leállításkor? Ezekkel mi van?
  • Sir Cryalot #1
    Ez mi eu-nk: egy igazi e-pénisz + diverzitás szakértő.