MTI

Ingyenes wifi-hozzáférési pontokat létesít kontinens-szerte az EU

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén megszavazta Európa közterületein ingyenesen használható vezeték nélküli internethálózat (wifi) kiépítéséhez szükséges pénzügyi forrás első csomagját.

A Digitális Unió kiteljesítését szolgáló, az EP képviselők által 582 szavazattal 98 ellenében 9 tartózkodással elfogadott kezdeményezés célja, hogy a közterületeken és közintézményekben mindenki ingyenesen, jó minőségű internethez férjen hozzá. Az EU külön alappal támogatja, hogy 2020-ig mintegy 6000, eddig ingyenes wifivel le nem fedett településen építsenek ki hotspotokat a közösségi élet helyszínein. Az EU az infrastruktúra kialakítását támogatja. Főként a közintézmények és fenntartóik pályázhatnak majd a támogatásra, hogy a települések főterein, parkjaiban, múzeumaiban, könyvtáraiban, vasútállomásain, kórházaiban elérhető legyen a nagysebességű és ingyenes wifi. Az erre elkülönített összeg jelenleg 120 millió euró.

Az Európai Parlament jóváhagyása által már 2018 elején megnyílhat a pályázatok benyújtásának lehetősége. A résztvevőknek vállalniuk kell, hogy legalább három évig állják a működtetés költségét, könnyen hozzáférhető, ingyenes és biztonságos hálózatot üzemeltetnek, továbbá a személyes adatokat nem használják kereskedelmi célokra. Ha egy településen, vagy régióban már létezik hasonló szolgáltatás, akkor nem lehet további támogatást igényelni - tették hozzá. Deutsch Tamás rendkívül előremutatónak nevezte a WiFi4EU névre keresztelt kezdeményezést. A közterületeken elérhető ingyenes hozzáférés a vezeték nélküli internethez azt mutatja, hogy az uniós intézmények közötti tárgyalások során sikerült erősíteni a tagállamok közötti földrajzi egyensúlyt a forrásokhoz való hozzáférésben - írta.

Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő hangsúlyozta, a magyar falvak jövőjének kulcsa a digitális fejlődés. Az internet-hozzáférés biztosítása párhuzamosan a digitális készségek fejlesztésével forradalmi változásokat hozhat a magyar falvak életében - jegyezte meg. Az ellenzéki politikus kritikája szerint a magyar kormány eddig nem ért el kézzel fogható eredményt a mindenki számára elérhető internet, valamint a felhasználói ismeretek széles körű átadása terén. Miközben - ahogy azt a WIFI4EU program is jól mutatja - az uniós intézmények cselekednek - hangsúlyozta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • fonak #5
  Még sem hagyhatják, hogy szegény január 1-jén született szürkülő szakállú fiatalkorú Abdul ne tudjon kapcsolatba lépni az utcán táborozva az ájfónjáról az embercsempészével (rosszabb esetben az irányítójával)... Az már sértené az emberi jogait.
 • Elmin #4
  "Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén megszavazta Európa közterületein ingyenesen használható vezeték nélküli internethálózat (wifi) kiépítéséhez szükséges pénzügyi forrás első csomagját. "
  Akkor ez azt is jelenti, hogy most már minden úton lesz ingyenes wifi?
  Mert az út is közterület.
  Mert akkor nem kell olyan sok mobilnet.
  Utoljára szerkesztette: Elmin, 2017.09.13. 13:18:01
 • bdzsana #3
  Ja mert a 100 elérehető wifihálózat után majd attól a 101. nyílt hálózattól kapsz agyrákot.
  Utoljára szerkesztette: bdzsana, 2017.09.13. 12:27:53
 • T2k #2
  A számból vetted ki a szót!

  Ez az b+ még több agyrákgenerátort a hasznos idiótáknak, had pusztuljanak ki még hamarabb. Ráadásul mindeközben a síkbarma még nyáladzó vigyorral hisztérikusan tapsikol is az egésznek, hogy milyen jót tesznek vele.
  És akkor még nem beszéltem a dolog másik vetületéről, amíg nem döglik ki a birka addig is hasznos adatokat szolgáltat ezen a lehallagató hálozaton keresztül is a tudjukkiknek.

  Utoljára szerkesztette: T2k, 2017.09.13. 09:16:02
 • grebber #1
  Ez az sugározzuk széjjel mégjobban az embereket így is elég kevés ember hal meg rákban..