Berta Sándor

Vezeték nélküli szenzor­hálózatot építene ki az EU

Az Európai Unió új projektet indított, amelynek keretében jelentősen javítana a vezeték nélküli kommunikáción.

A Dependable Embedded Wireless Infrastructure (DEWI) nevű program költségvetése 39,61 millió euró, s összesen 11 ország (Ausztria, Belgium, Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Lettország, Portugália, Spanyolország és Svédország) és 58 cég, illetve intézmény vesz részt benne. A Virtual Vehicle nevű grazi kutatóintézet által vezetett projekt célja olyan megbízható és intelligens vezeték nélküli szenzorhálózatok létrehozása, amelyek összesen több mint 20 területen (autók, repülőgépek, épülettechnológia, vasúttechnika) használhatók. Ezek a megoldások jelentős mértékben megkönnyíthetik az emberek életét.

"A közvetlen munkahelyi és privát környezetünkben folyamatosan információk tömkelege vesz körül minket. A DEWI egyik fontos eleme, hogy ezeket az információkat vezeték nélküli szenzorokon és kommunikáción keresztül összegyűjtse, majd észszerű formában elérhetővé tegye" - szögezte le Werner Rom, a projekt koordinátora, aki a Virtual Vehicle munkatársa.


A DEWI fő célja egy intelligens, gyors, egyszerű és helyi szinten jól használható vezeték nélküli kommunikációs rendszer megalkotása. A hálózat önszerveződő, az új szolgáltatások kényelmesen és biztonságosan használhatók, s gyorsan felépíthetők. Az autók rendszerei a jövőben vezeték nélküli kapcsolatokon keresztül frissíthetők lesznek, de nem csupán egy szervizben, hanem akár parkolás közben. Egy másik lehetséges felhasználás például a vasúti szerelvények vagonösszetételének automatikus felismerése.

A vezeték nélküli szenzorok képesek lesznek kommunikálni egymással és automatikusan fizikai (szerelvény hossza, a tengelyek száma, súly stb.) vagy dinamikus (fékezési szokások, fékgörbe stb.) információkat megosztani. A vezeték nélkül kommunikáló szenzorhálózattal az Ariane hordozórakéták súlya is csökkenthető lesz. A rakétán jelenleg több ezer kábel köt össze több mint 600 szenzort, de így a kábelek kiválthatók lesznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SupraMKIII #2
    Jah, és az arab terroristák most tartanak 3 hónapos örömünnepet, mert egy megfelelő műholdas rendszer segítségével a barlag mélyén karosszékben ülve bombáznak le minket a saját rekétáinkkal.

    Köszönjük Emese!!!!!!
  • SupraMKIII #1
    Hát, bakker, nehogy már egy hordozó rakéta BELSŐ rendszereit vezeték nélküli külső rendszerre kössék, mert rögtön a falnak megyek!!!!
    600X4 (redundás táp és adatvonal) vékony vezeték még mindig jobb, mint 600 egymás zavaró, bonyolult vezeték nélküli rendszer, ami általában alapból nagyobb késleltetéssel dolgozik...

    Nameg hogy akarják táplálni a szenzorokat? Gombelemmel? Akkora adó teljesítmény kell, ami 1000% hogy átmegy a teljes rakétán HOSSZÁBAN, hibázás nélkül - ehhez meg komoly elem kell, ami kockázatos, macerás, drága, és mellékesen az épből lepotyogva és elégve pl marhára környezetszennyező...
    Ha meg már amúgy is kell hozzá vezeték a táp miatt, azon rögtön át is megy egy kommunikációs vonal...

    GONDOLKODJUNK MÁR EGY KICSIT!!!