Berta Sándor

Elősegítenék a nyílt WLAN-hozzáférések elterjedését

Elérhetővé vált egy olyan routerfirmware, ami teljesen új helyzetet teremthet és elősegítheti a meglévő vezeték nélküli internetelérések megosztását.

A firmware-t az Electronic Frontier Foundation (EFF) hozta nyilvánosságra a New York-i Hackers on Planet Earth (HOPE) konferenciához kapcsolódóan. A firmware segítségével a felhasználók megoszthatják másokkal az otthoni WLAN-hozzáféréseiket, miközben ők továbbra is egy biztonságos, jelszóval és WPA2 protokoll segítségével védett kapcsolaton keresztül internetezhetnek. A többi felhasználó számára beállítható egy meghatározott sávszélesség is.

Az ötletet az Initiative Open Wireless Movement (OWM) is támogatja. (Az OWM tagja többek között a Mozilla, a Fight for the Future és a Free Press.) A szervezet olyan technikát akar kifejleszteni, amely egyrészt megkönnyíti az internetezők számára, hogy megosszák másokkal a vezeték nélküli internetelérésüket, másrészt lehetővé teszi, hogy a biztonság, a magánszféra és a hozzáférés minősége is megmaradjon.

A firmware első kiadása a Netgear WNDR3800 típusú routeréhez használható és a CeroWRT projektre épül. A forráskód és más anyagok a GitHub oldalán érhetők el. A firmware még fejlesztési szakaszban van, ezért az EFF a hackerközösség és a fejlesztők segítségét kéri, azért, hogy javítsanak a meglévő funkciókon, illetve új funkciókat integráljanak. Ezek közé tartozna a jobb WLAN-biztonság és egy biztonságosabb automatikus szoftverfrissítési mechanizmus is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Ez a wireless virtual network megoldas vallalati router-ek eseten mar regebb ota elerheto. A lenyege, hogy egy keszulek tobb, egymast nem lato alhalozatot szolgal ki, de ugyanazon az uplink-en kuldi tovabb az adatokat a gerinchalozat fele. Ilyen megoldast hasznal az otthonokban pl. a UPC is, ahol a telefon es a digitalis tv egy levalasztott, titkositott virtualis halozaton halad, mig a sima internethozzaferes ugyanennek a vonalnak a publikus reszen tortenik. Ha jol ertem, akkor ezt a technologiat teszik most hozzaferhetove a butabb keszulekkel rendelkezo maganfelhasznaloknak is. (mondjuk jogvedok ellen sajnos nem ved, tehat tovabbra is a router tulajat fogjak elovenni ha valaki az adott router-en at kalozkodik)